Παραμονές Χριστουγέννων και πιθανότατα θα έχετε κάποιες μέρες άδεια από τη δουλειά. Αυτό συνεπάγεται ότι και τα παιδιά σας δεν θα πηγαίνουν σχολείο. Σκεφτείτε τον εαυτό σας μικρό: Υπήρχε καλύτερο συναίσθημα από το να χτυπάει το κουδούνι την τελευταία μέρα πριν τις γιορτές;

Τα παιδιά σήμερα απολαμβάνουν την ίδια ελευθερία και προσμονή… Μέχρι τα μισά της πρώτης μέρας που συνειδητοποιούν ότι δεν έχουν τίποτα να κάνουν στο σπίτι. Τότε είναι που τη λέξη που φοβούνται περισσότερο οι πολυάσχολοι γονείς:

«Βαριέμαι».

Ψάχνετε τρόπους να καταπολεμήστε την πλήξη των παιδιών και περιορίστε τους αδελφικούς καυγάδες ενώ ταυτόχρονα κάνουν αποτοξίνωση από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Δημιουργήστε αναμνήσεις και ενώστε την οικογένεια με αυτές τις δραστηριότητες.

Διαγωνισμός διαβάσματος – και ό,τι άλλο θέλετε να πείσετε τα παιδιά σας να κάνουν

Συνήθως τα παιδιά θα κάνουν οτιδήποτε ακολουθεί τη λέξη «διαγωνισμός». Για να ενισχύσετε τα κίνητρα φτιάξτε μια λίστα με βραβεία για τα παιδιά που θα πετύχουν τους στόχους τους. Προκαλέστε τα μεγαλύτερα παιδιά να γράψουν και να εικονογραφήσουν από μια ιστορία.

Διαλέξτε βιβλία που δεν έχετε διαβάσει ακόμα (ή που έχετε διαβάσει εκατομμύρια φορές) και οργανώστε την ώρα παραμυθιού. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να τα κάνετε μέχρι και να μαζέψουν το δωμάτιό τους. Δώστε τους ένα χώρο για να καθαρίσουν, βάλτε ένα χρονόμετρο και δώστε τους μια ανταμοιβή για την πιο γρήγορη ή πιο σχολαστική δουλειά.

Το να τα παρακολουθείτε να τρέχουν ενώ κάθεστε στον καναπέ με ένα φλιτζάνι καφέ είναι προαιρετικό.

Το σόου πρέπει να συνεχιστεί

Βάλτε τα παιδιά σας να σκεφτούν ένα σενάριο και κοστούμια Χριστουγέννων. Στη συνέχεια, καθίστε αναπαυτικά και παρακολουθήστε την παράσταση. Δεν φαντάζεστε με τι ευφάνταστες παραστάσεις και χορογραφίες θα σας εκπλήξουν, ιδίως αν θέλουν να σας πείσουν να κοιμηθούν μαζί με τους φίλους ή τα ξαδέρφια τους.

Βραδιές ταινιών για όλη την οικογένεια

Ήδη έχετε αρχίσει να ακούτε χριστουγεννιάτικη μουσική εδώ και εβδομάδες. Φτιάξτε ποπ κορν και μια κούπα ζεστή σοκολάτα για κάθε μέλος της οικογένειας. Ήρθε η ώρα να δείτε όλοι μαζί το «Μόνος στο Σπίτι» και όλες τις κλασικές αγαπημένες ταινίες των Χριστουγέννων. Δεν απαιτούνται ασορτί ή χνουδωτές πιτζάμες αλλά συνιστώνται ανεπιφύλακτα.

Υπάρχει κάτι στις γιορτινές ταινίες που προκαλεί ένα αίσθημα ζεστασιάς τα χειμωνιάτικα βράδια. Έχουν βγει τόσες πολλές ταινίες για φέτος που μπορείτε να βλέπετε μέχρι του χρόνου, κυριολεκτικά. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά την επιλογή μιας χριστουγεννιάτικης ταινίας είναι το ποιος θα τη διαλέξει.

Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι μια: μαραθώνιος ταινιών για να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.

«Ξεγελάστε» τα παιδιά που δεν τρώνε εύκολα με ένα πικνίκ εσωτερικού χώρου

Αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν το μενού των Χριστουγέννων. Ετοιμάστε ένα καλάθι και στρώστε μια κουβέρτα στο πάτωμα του σαλονιού σας. Λογικά θα ζητήσουν κάποιο φαγητό τύπου πίτσα.

Για μια πιο υγιεινή εναλλακτική, φτιάξτε μαζί με τα παιδιά τις δικές σας ατομικές πίτσες και παίξτε το εστιατόριο στο σπίτι. Οι έρευνες δείχνουν ότι το παιχνίδι προσποίησης προάγει τη δημιουργικότητα και την ικανότητα αφήγησης ιστοριών.