Ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά και τα δώρα για τα παιδιά άρχισαν να πέφτουν «βροχή»! Δώρα από παππούδες και γιαγιάδες, δώρα από θείες και θείους, δώρα απ’ τη μαμά και το μπαμπά, δώρα απ’ τον Άγιο Βασίλη, δώρα ακόμη κι από φίλους και γείτονες.. Τα πόσα παιδικά δώρα τελικά θεωρούνται ωφέλιμα και «αρκετά»;

Το βλέπω, το θέλω!

Ποιος αλήθεια θα μπορούσε να αντισταθεί σε υπέρμετρες αγορές όταν συνεχόμενα «βομβαρδίζεται» από διαφημίσεις προϊόντων; Πέραν των διαφημίσεων, τα εμπορικά καταστήματα «κατακλύζουν» τους διαδρόμους και τις βιτρίνες τους με παιχνίδια «στοχεύοντας» στο να προσελκύσουν τους μικρούς μας φίλους. Και φυσικά τα παιδιά τα βλέπουν και.. τα θέλουν! Αυτός είναι κι ένας από τους κύριους λόγους που πρέπει να τίθεται ένα όριο όσον αφορά τον αριθμό των δώρων που αγοράζονται. Εξάλλου, ύστερα από μόνο λίγες μέρες, τα παιδιά δίνουν προσοχή σε ελάχιστα από τα παιχνίδια που έχουν συνολικά λάβει.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που μαρτυρά πως επιβάλλεται να αποφεύγουμε τις υπερβολές με τα δώρα είναι πως ο τρόπος ψυχαγωγίας των παιδιών είναι κατά κανόνα πολύ πιο απλός απ’ ό,τι νομίζουμε. Με άλλα λόγια, τα παιδιά δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια για να απολαύσουν τη χαρά του παιχνιδιού.

Η υπερβολή δεν είναι μόνο περιττή, αλλά και επιβλαβής

Η «υπερφόρτωση» δώρων προκαλεί στα παιδιά το «αίσθημα του ανικανοποίητου». Όσα περισσότερα έχουν, τόσα περισσότερα θέλουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι, καθώς μεγαλώνουν, δεν αισθάνονται ποτέ ικανοποιημένα και με τίποτα. Εκτός αυτού, είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν πως υπάρχουν πολλά άλλα παιδιά που λαμβάνουν μονάχα ένα ή και κανένα δώρο για τις γιορτές.

«Ο κανόνας των 4»

Τέσσερα διαφορετικά μα εξίσου ωφέλιμα δώρα που θα μπορούσατε να προσφέρετε στο παιδί σας τα Χριστούγεννα είναι:

#1 Ένα βιβλίο ώστε να ανοίξει η «πόρτα» του «μαγικού κόσμου» της ανάγνωσης.

#2 Είδη ένδυσης που είναι πάντοτε χρήσιμα.

#3 Κάτι που πραγματικά χρειάζονται όπως για παράδειγμα σχολικά είδη.

#4 Κάτι που πραγματικά θέλουν. Προσφέροντας στα παιδιά κάτι που πραγματικά επιθυμούν, τα βοηθάμε στο να επικεντρωθούν σε αυτό το δώρο και να ξεχάσουν όλα τα άλλα επιπόλαια δώρα που ζητούσαν, απολαμβάνοντας το για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σε περίπτωση που εντέλει καταλήξετε με περισσότερα από τέσσερα δώρα τα φετινά Χριστούγεννα, φροντίστε τουλάχιστον να μην ξεπεράσετε κατά πολύ τον αριθμό αυτό, όσο κι αν οι γιορτινές μέρες σας «πιέζουν» για το αντίθετο..