Θυμάστε τις πρώτες αναμνήσεις που έχετε ως παιδί από την ενασχόληση με τον αθλητισμό; Ίσως περιλάμβανε έναν άνετο καναπέ και μια μπάλα της ομάδας που υποστήριζε ο μπαμπάς σας. Ό,τι κι αν είναι αυτό, προσπαθήστε να θυμηθείτε πώς νιώθατε για αυτή την ομάδα σε τέτοια ηλικία.

Ενθουσιάζοσταν όταν κέρδιζε ή απογοητευόσασταν όταν έχανε; Ή ήσασταν απαθείς για τα πάντα εκτός από τη μπάλα; Η μνήμη σας μπορεί να μην είναι ακριβώς σωστή (εκτός ίσως από τη μπάλα).

Διαβάστε επίσης: Πώς θα γίνει το παιδί καλός συμπαίκτης;

Ναι, συνέβη, όμως η επιστήμη υποδεικνύει ότι δεν νοιαζόσασταν πραγματικά για την ομάδα, αλλά για τον μπαμπά σας. Τα παιδιά δεν αναπτύσσουν πραγματική αθλητική αφοσίωση μέχρι να μεγαλώσουν. Απλά το προσποιούνται για να έχουν ποιοτικό χρόνο μαζί σας.

Παιδί – οπαδός

Αυτή η προσωπική, συχνά συναισθηματική εμπλοκή των θεατών με μια συγκεκριμένη αθλητική ομάδα – είναι ένα εκπληκτικά πολύπλοκο φαινόμενο. Πολλές έρευνες δείχνουν ότι αυτός ο έντονος δεσμός, δεν είναι πραγματικά γνήσιος μέχρι τα τέλη της παιδικής ηλικίας.

Πρέπει να φτάσουν στην ηλικία των 8 ή 9 ετών για να αναπτύξουν ένα συναισθηματικό, μακροπρόθεσμο δέσιμο με ένα άθλημα, μια ομάδα ή έναν συγκεκριμένο παίκτη.  Αυτό συνήθως συμβαδίζει στενά με το αναπτυξιακό ορόσημο της συγκεκριμένης λειτουργικής σκέψης.

Σε αυτή τη φάση οι νεαροί εγκέφαλοι μαθαίνουν από μια συγκεκριμένη εμπειρία για να δημιουργήσουν μια γενική αρχή. Οπότε, τι συμβαίνει με τα παιδιά που ντύνονται με οπαδικές φανέλες πριν από αυτό; Ως επί το πλείστον, μιμούνται τους άλλους. Η αγάπη για τον αθλητισμό μπορεί να είναι μια βαθιά κοινωνική εμπειρία και τα παιδιά το αντιλαμβάνονται αυτό από νωρίς.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο «κότα και αυγό». Η αθλητική αγάπη βοηθά στην ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών και οι κοινωνικοί δεσμοί βοηθούν στην ανάπτυξη της αθλητικής αγάπης αντίστροφα.

Και από όλους τους κοινωνικούς δεσμούς που καθορίζουν την αφοσίωση στην ομάδα, ποιος φαίνεται να έχει την ισχυρότερη επιρροή; Οι μπαμπάδες. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα παιδιά στρέφονται στους πατεράδες τους για να καταλάβουν ποιον θα υποστηρίξουν. Μετά απορροφούν την αφοσίωση από τις μητέρες, τα αδέλφια, τους φίλους, τους δασκάλους και άλλους.

Σε μια μελέτη από ερευνητές του Murray State University, μια ομάδα ενηλίκων ρωτήθηκε ποιος είχε «τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επιρροή» στην πρώτη τους επιλογή να γίνουν οπαδοί μιας ομάδας. Διαπίστωσαν ότι το 38,7 τοις εκατό των ανδρών και το 31,3 τοις εκατό των γυναικών ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη επιρροή στον αθλητικό οπαδισμό ήταν ο πατέρας τους.

Μάλιστα, οι άνδρες επέλεγαν τους μπαμπάδες 14 φορές συχνότερα από τις μαμάδες. Οι γυναίκες τους επέλεγαν πέντε φορές περισσότερο. Πολύ πριν αποκτήσουν πραγματική συμπάθεια για μια ομάδα, τα παιδιά, ανεξάρτητα από το φύλο τους, προσπαθούν να συμμορφωθούν με τις επιλογές του μπαμπά τους. Είναι και μια προσπάθεια να νιώσουν πιο συνδεδεμένα μαζί σας.