Ζούμε την εποχή των fake news και σίγουρα θα έχετε συναντήσει πολλές «μισές» αλήθειες ή και εντελώς αναληθή γεγονότα αναφορικά με την ωορρηξία και την εγκυμοσύνη.

Πιστεύοντας σε αυτές όχι μόνο μπορεί να μπερδευτείτε αλλά είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να μείνετε έγκυος.

Αλήθεια: Μπορεί να χρειαστούν πολλοί μήνες για να μείνετε έγκυος

Μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι η εγκυμοσύνη είναι σχεδόν πολύ εύκολη. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι λίγα ζευγάρια καταφέρνουν σύλληψη από τις πρώτες εβδομάδες.

Διαβάστε επίσης: Πώς θα καταλάβω ότι έχω ωορρηξία;

Είναι απολύτως φυσιολογικό να χρειαστούν έως και έξι μήνες για να μείνετε έγκυος. Μερικά ζευγάρια χρειάζονται έως και ένα χρόνο για να συλλάβουν, και αυτό είναι επίσης στη σφαίρα του φυσιολογικού.

Αλήθεια: Η ωορρηξία δεν συμβαίνει πάντα την 14η ημέρα του κύκλου σας

Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί την 14η ημέρα του κύκλου σας. Αλλά… μπορεί και όχι. Η ωορρηξία μπορεί να συμβεί ήδη από την 6η ή την 7η ημέρα ή μέχρι και την 19η ή 20η ημέρα, χωρίς αυτό να είναι ασυνήθιστο ή και αφύσικο.

Μια υγιής, γόνιμη γυναίκα μπορεί να έχει έναν κύκλο τόσο σύντομο όσο 21 ημέρες ή έως και 35 ημέρες. Η ημέρα της ωορρηξίας αλλάζει νωρίτερα ή αργότερα, ανάλογα με το πόσο μεγάλος είναι ο κύκλος μιας γυναίκας.

Αλήθεια: Μπορεί να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιόδου σας

Μπορείτε να μείνετε έγκυος εάν είχατε σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μιας και αυτό εξαρτάται από το πότε έχετε ωορρηξία και δεν σχετίζεται άμεσα με την έμμηνο ρύση.

Κάποιες γυναίκες πιστεύουν λανθασμένα ότι αν έχουν ακόμα περίοδο, δεν είναι ακόμα στο «γόνιμο παράθυρο». Αλλά εάν ο κύκλος σας είναι σύντομος και έχετε ωορρηξία την 7η ή την 8η ημέρα, μπορείτε να συλλάβετε ακόμα και κατά την περίοδό σας.

Αλήθεια: Η ωορρηξία είναι μόνο ένα στοιχείο της εγκυμοσύνης

Η ωορρηξία είναι απαραίτητη για να μείνετε έγκυος, αλλά χρειάζονται περισσότερα από ένα ωάριο για να συλλάβετε. Για παράδειγμα, η διαδρομή προς αυτό να είναι καθαρή. Εάν οι σάλπιγγες είναι φραγμένες, τότε δεν μπορεί να συμβεί σύλληψη.

Επίσης η εγκυμοσύνη δεν εξαρτάται μόνο από την γονιμότητα της γυναίκας αλλά και του άντρα.

Αλήθεια: Η γονιμότητα μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών

Δυστυχώς, ανεξάρτητα από το πόσο νέα φαίνεστε και πόσο υγιείς είστε, η γονιμότητά σας μειώνεται με την ηλικία. Στην πραγματικότητα, η γυναικεία γονιμότητα ξεκινά μια απότομη καθοδική πορεία γύρω στην ηλικία των 35.