Πολλοί άνθρωποι δεν θέτουν στόχους για τη νέα χρονία, επειδή βρίσκουν τον εαυτό τους να βάζει τους ίδιους κάθε χρόνο. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση αποτυχία. Σημαίνει ότι κατευθύνεστε προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι δεν είστε ακόμα τέλειοι γονείς.

Τα κακά νέα είναι ότι ούτε φέτος θα είστε τέλειοι. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είστε. Τα παιδιά δεν χρειάζονται τελειότητα από τους γονείς τους. Αλλά αν θέλετε να γίνετε πιο υπομονετικοί γονείς – και πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι – είναι απολύτως εφικτό.

Διαβάστε επίσης: Σωματική άσκηση που φέρνει πιο κοντά μητέρες και παιδιά

Ακολουθούν 5 απλές αποφάσεις που θα σας υποστηρίξουν στη δημιουργία ενός σπιτιού με λιγότερο δράμα και περισσότερη αγάπη.

1. Φωνάξτε λιγότερο, αναπνεύστε περισσότερο

Δεν έχετε πλέον 24 ώρες την ημέρα για τον εαυτό σας. Αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε τα παιδιά σας. Ως γονείς, θα θυμώσετε και θα απογοητευτείτε. Παραμένετε άνθρωποι. Οι μελέτες όμως δείχνουν ότι οι φωνές είναι ο λιγότερο παραγωγικός τρόπος διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων.

Προσπαθήστε να μετρήσετε μέχρι το πέντε, το δέκα, το είκοσι ή όσο χρειαστεί. Γιατί ας το παραδεχτούμε, τα παιδιά μερικές φορές δοκιμάζουν την υπομονή μας. Μετρήστε όσο πρέπει για να ανακτήσετε την ψυχραιμία σας και να απαντήσετε με ηρεμία. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά.

2. Χαρείτε τα παιδιά σας

Τα παιδιά λένε τα πιο απίθανα πράγματα και οι προσωπικότητές τους είναι τόσο μεγάλες για τα μικροσκοπικά τους σώματα. Το παιδί σας μπορεί να σας κάνει να γελάσετε και πρέπει να του το ανταποδώσετε. Θα είναι σε αυτή την ηλικία μόνο για λίγο καιρό. Φροντίστε να αφήνετε λίγο χρόνο για να μπορείτε απλά να απολαμβάνετε την παρουσία τους.

Για παράδειγμα, αν αγαπάτε την παραλία, προσπαθήστε να πηγαίνετε κάποιες βόλτες το μήνα. Αν το παιδί σας θέλει να συζητήσει για τη στρατηγική των βιντεοπαιχνιδιών, ακούστε το πραγματικά και κάντε ερωτήσεις για να ασχοληθείτε μαζί του.

Όταν εισέλθουμε στον κόσμο των παιδιών μας μαζί τους, θα νιώσουν την αγάπη και τη σύνδεσή μας ακόμα πιο έντονα. Εσάς ποια δραστηριότητα σας αρέσει να κάνετε περισσότερο σαν οικογένεια;

3. Αφιερώστε χρόνο ένας προς έναν

Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά, δώστε στο καθένα το χρόνο του ξεχωριστά. Είναι διασκεδαστικό να τα απολαμβάνετε μαζί, αλλά μπορεί να χάσετε την ευκαιρία να μάθετε τα μυστικά τους.

Σε ιδιωτικές συζητήσεις μπορεί να ακούσετε εξομολογήσεις από καρδιάς και να καταλάβετε τι τα απασχολεί βαθιά. Δεσμευτείτε να περνάτε απερίσπαστα χρόνο ένας προς έναν με κάθε παιδί. Αρκούν τουλάχιστον 10 έως 15 λεπτά απερίσπαστου, αδιάκοπου χρόνου μαζί.

4. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας κοιμάται αρκετά

Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός. Προσπαθήστε να ορίσετε μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο. Μπορεί να μην κερδίσετε το βραβείο του γονέα της χρονιάς, αλλά το σώμα του παιδιού σας θα σας αγαπήσει γι’ αυτό.

Τα ξεκούραστα παιδιά τείνουν να είναι πιο υγιή και πιο συγκεντρωμένα για να αποδίδουν καλύτερα στο σχολείο ή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και όταν χαλαρώνετε τα όρια τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις αργίες θα χαίρονται περισσότερο.

5. Μάθετε από τα λάθη του 2022

Μάθετε από τα λάθη που κάνατε εσείς και που έκανε το παιδί σας στο παρελθόν, αλλά μην επιμένετε σε αυτά. Αποδεχτείτε τα ως ευκαιρίες μάθησης και φροντίστε να τα αποφύγετε στο μέλλον. Η τήρηση ημερολογίου μπορεί να βοηθήσει εσάς και το παιδί σας να επεξεργαστείτε τα λάθη που έγιναν. Λειτουργεί και ως υπενθύμιση ότι όλα τα λάθη είναι δυνατόν να ξεπεραστούν.