Πολλές μητέρες δυσκολεύονται να βρουν καθημερινά χρόνο για να γυμναστούν. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ο αριθμός και η ηλικία των παιδιών της μαμάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποσότητα της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας που είναι σε θέση να έχει.

Οι νεαρές μητέρες με παιδιά ηλικίας 4 ετών ή μικρότερα, είχαν λιγότερα από 18 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την ημέρα. Οι μητέρες με δύο ή περισσότερα παιδιά είχαν περίπου 21 λεπτά καθημερινής άσκησης. «Οι μητέρες έχουν πολλά στο πιάτο τους», λέει ο Dr. Jeremy Daigle, ιατρικός διευθυντής του προγράμματος Healthy Active Living Program.

«Μη βάζετε τη σωματική δραστηριότητα στην κορυφή μιας ήδη φορτωμένης λίστας με δουλειές. Συνιστώ να την κάνετε μια ευχάριστη οικογενειακή δραστηριότητα. Θα διδάξετε στο παιδί σας πόσο σημαντική είναι η σωματική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια και θα μάθει υγιεινές συνήθειες που θα διαρκέσουν μια ζωή».

Διαβάστε επίσης: Fit μαμά: Οι κορυφαίες ασκήσεις για να βρείτε την σιλουέτα σας

Η κοινή άσκηση θα κάνει το παιδί σας να ενθουσιάζεται περισσότερο με την κίνηση του σώματός του. Αυτό μπορεί ακόμη και να ενισχύσει τις κοινωνικές δεξιότητες. «Ανάλογα με τη δραστηριότητα και την προσπάθεια, μπορείτε να μιλήσετε για τη μέρα σας και να καταλάβετε καλύτερα ο ένας τον άλλον», εξηγεί ο Daigle.

Συμβουλές για να κάνετε την άσκηση όσο το δυνατόν πιο διασκεδαστική και διαδραστική:

  • Αν έχετε μικρότερα παιδιά, ο περίπατος μαζί τους στη γειτονιά είναι ένας εύκολος τρόπος να βγείτε από το σπίτι και να εξερευνήσετε το περιβάλλον σας. Επισημάνετε διαφορετικά πράγματα που βλέπει το παιδί σας καθώς περπατάτε.
  • Τα παιδιά σχολικής ηλικίας λατρεύουν κάθε είδους προσοχή από τους γονείς τους. Ρωτήστε το παιδί σας τι είδους πράγματα το ενδιαφέρουν και κάντε τα μαζί. Μερικές ιδέες είναι τα βίντεο στο YouTube, χοροί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως αυτοί στο TikTok. Αν ο καιρός το επιτρέπει δοκιμάστε εξωτερικές δραστηριότητες όπως μπάσκετ ή ποδόσφαιρο.
  • Τα πάρτι είναι μια καλή αφορμή για πολύ παιχνίδι και χωρό, στο σπίτι σε πάρκο μέχρι και σε τραμπολίνο. Και να θυμάστε – ποτέ δεν είστε πολύ μεγάλοι για να συμμετάσχετε στη διασκέδαση.

«Ρωτήστε τα παιδιά σας τι τους αρέσει να κάνουν και φροντίστε να το κάνετε ως οικογένεια», λέει ο Daigle. «Όσο νωρίτερα αρχίσετε να διδάσκετε στο παιδί σας τη σημασία της κίνησης, τόσο το καλύτερο. Τα παιδιά μαθαίνουν από αυτό που βλέπουν. Προσπαθήστε να διαμορφώσετε δημιουργικές συμπεριφορές για εσάς και την οικογένειά σας. Σκεφτείτε έξω από το κουτί», προσθέτει.