Πολλοί γονείς δεν θέλουν να αναθέσουν στα παιδιά δουλειές του σπιτιού, επειδή θέλουν να αφήσουν τα «παιδιά να είναι παιδιά». Εξάλλου, η ζωή του παιδιού σας είναι τόσο πολυάσχολη. Έχουν σχολείο, διάβασμα, φίλους, ομάδες και προπονήσεις.

Χρειάζονται επίσης χρόνο για να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν, να χαλαρώσουν και να διατηρήσουν την παιδικότητά τους. Τους αφήνετε χώρο να απολαμβάνουν άφθονο χρόνο για παιχνίδια όσο είναι ακόμα μικρά.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πως να προσεγγίσετε τη συζήτηση για τα χρήματα

Δεν θέλετε να υπερπρογραμματίσετε τη ζωή τους ή να τους προσθέσετε περισσότερα βάρη από αυτά που έχουν. Αλλά έτσι παραβλέπετε τα πολλά θετικά οφέλη του της ανάθεσης εργασιών γύρω από το σπίτι.

Καλοί λόγοι για να αφήσετε τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού:

  1. Αυτορρύθμιση. Η εκτέλεση εργασιών βοηθά το παιδί σας να μάθει να επιμένει, να καθυστερεί την ικανοποίηση και να θέτει προτεραιότητες. Αυτές οι δεξιότητες συμβάλλουν στην επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής.
  2. Επάρκεια. Το παιδί σας θα μάθει δεξιότητες του πραγματικού κόσμου. Θα του χρησιμεύσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις.
  3. Αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Ένα παιδί που συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της οικογένειάς του αισθάνεται καλύτερα για τον εαυτό του.
  4. Ευτυχία. Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που αναμένεται να κάνουν σημαντικές δουλειές είναι πιο ευτυχισμένα από εκείνα που δεν αναμένεται να κάνουν πολλά.
  5. Ευγνωμοσύνη. Το να κάνετε δουλειές βοηθά το παιδί σας να συνειδητοποιήσει όλα όσα απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία ενός νοικοκυριού. Υποστηρίζετε τη μετάβαση από μια στάση δικαιώματος σε μια στάση ευγνωμοσύνης. Αυτό έχει τεράστια οφέλη για κάθε μέλος της οικογένειας.
  6. Οικογενειακή σύνδεση. Το παιδί που βοηθάει στο σπίτι νιώθει πιο κοντά στην οικογένειά του και είναι λιγότερο πιθανό να νιώσει αποκομμένο ή αποξενωμένο ως έφηβος.
  7. Επιτυχία. Οι δουλειές στο σπίτι αυξάνουν την αίσθηση ευθύνης του παιδιού. Κατακτά την πρωτοβουλία και την πιθανότητα υψηλών επιδόσεων στο σχολείο και (αργότερα) στην εργασία.
  8. Σχέσεις. Τα παιδιά που κάνουν δουλειές του σπιτιού εξελίσσονται σε καλύτερα προσαρμοσμένους ενήλικες με καλύτερες σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια.
  9. Ανθεκτικότητα. Ένα παιδί που κάνει δουλειές του σπιτιού μαθαίνει να επιμένει μέσα από αντιξοότητες. Είναι πιο σίγουρο ότι μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που συναντά σε κάθε τομέα της ζωής.
  10. Αίσθηση ευθύνης και ανήκειν στον ευρύτερο κόσμο. Αντί να αφήνει τους άλλους να κάνουν τη δουλειά, το παιδί που κάνει δουλειές στο σπίτι αναζητά τρόπους να συνεισφέρει σε καταστάσεις.