Τα παιδιά έχουν μοναδικές προσωπικότητες και ιδιοσυγκρασίες. Ως εκ τούτου, έχουν διαφορετικές ανάγκες. Είναι βοηθητικό για την ανάπτυξη τους να μεγαλώσουν με διαφορετικούς τρόπους που ταιριάζουν καλύτερα στο κάθε παιδί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάτε όλα τα παιδιά σας το ίδιο ή θα κατανέμετε άνισα την ενέργεια και τον χρόνο σας. Έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι γονείς καταλήγουν να ανατρέφουν τα παιδιά τους με διαφορετικό τρόπο.

Ακόμα κι αν προσπαθούν να είναι συνεπείς, δίκαιοι και να κάνουν τα πάντα ίσα. Η σειρά γέννησης, η ιδιοσυγκρασία και οι μοναδικές ανάγκες ενός παιδιού είναι μερικά από τα πράγματα που επηρεάζουν το στυλ και τις αποφάσεις ανατροφής των γονέων.

Διαβάστε επίσης: 5 στόχοι που θα σας κάνουν καλύτερους γονείς το 2023

Είναι σημαντικό για τους γονείς να προβληματιστούν σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο ανατροφής τους. Ορισμένοι παράγοντες αποφέρουν οφέλη για τα παιδιά μας, ενώ άλλοι μπορεί να μην αποφέρουν.

Παιδί και ιδιοσυγκρασία

Τα παιδιά γεννιούνται με μια μοναδική ιδιοσυγκρασία που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν και αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Τα περισσότερα παιδιά ανήκουν σε μία από τις τρεις ακόλουθες ιδιοσυγκρασίες:

  1. Ευέλικτο, γενικά χαρούμενο, προσαρμόζεται καλά σε νέες καταστάσεις και αυτοεξυπηρετείται.
  2. Αντιδραστικό, έντονα συναισθήματα, δυσκολεύεται με τις αλλαγές, αρνητική διάθεση.
  3. Χρειάζεται χρόνο για να προσαρμοστεί, παρατηρητικό, χαμηλό επίπεδο δραστηριότητας, αμφιταλαντεύεται μεταξύ θετικής και αρνητικής διάθεσης.

Ο εντοπισμός και η κατανόηση της ιδιοσυγκρασίας του παιδιού σας θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του στυλ ανατροφής. Η ιδιοσυγκρασία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προετοιμάζετε κάθε παιδί για νέες καταστάσεις και πώς πλοηγείται στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη.

Γονείς σε έναν κόσμο που αλλάζει

Για παράδειγμα, μπορεί να αφήνατε το μεγαλύτερο παιδί σας να πηγαίνει μόνο του στο σχολείο. Τώρα μπορεί να μην αφήνετε το μικρότερο παιδί τους να παίξει έξω μόνο του. Αυτό συμβαίνει λόγω των ανησυχιών που προκαλεί η ανατροφή των παιδιών στον σημερινό κόσμο.

Όπως ακριβώς κάποιες συμβουλές γονέων από παλαιότερες γενιές μπορεί να είναι ξεπερασμένες, έτσι και κάποιες πρακτικές που κάποτε οι γονείς χρησιμοποιούσαν όταν μεγάλωναν τα παιδιά τους.

Σειρά γέννησης

Μόλις μια μαμά αποκτήσει εμπειρία με το πρώτο της παιδί, μπορεί να νιώσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να χειριστεί τα διάφορα στάδια της παιδικής ηλικίας. Οι μητέρες θα μάθουν νέες συμβουλές και θα κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στις τεχνικές ανατροφής τους καθώς τα παιδιά εξελίσσονται.

Προσέξτε να μην πέσετε σε παγίδες. Οι γονείς τείνουν να αναθέτουν περισσότερες ευθύνες στο μεγαλύτερο παιδί τους. Έχουν επίσης υψηλότερες προσδοκίες για τα επιτεύγματα του μεγαλύτερου παιδιού τους. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να έχουν λιγότερες ευθύνες και να ξεφεύγουν με περισσότερα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα δυσαρέσκειας μεταξύ των αδελφών.

Η μοναδικότητα του παιδιού

Οι γονείς αναπόφευκτα θα δουν πώς οι στρατηγικές που λειτούργησαν καλύτερα με το ένα παιδί δεν λειτουργούν με το άλλο. Θα αναπτύξουν επίσης την αυτοπεποίθησή τους και θα προσπαθήσουν να είναι ο καλύτερος δυνατός γονέας για κάθε παιδί με βάση τις μοναδικές του ανάγκες.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ισότητα στο σπίτι σας εστιάζοντας στο να μοιράζετε την προσοχή σας, εφαρμόζοντας τους ίδιους οικογενειακούς κανόνες για όλους. Αποφύγετε να συγκρίνετε τα παιδιά μεταξύ τους.