Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας. Μπορούν να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους, με τη φαντασία τους και τα ίδια τους τα χέρια. Όμως δεν χρειάζονται πολλά παιχνίδια για να είναι ευτυχισμένα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με μια μελέτη του Infant Behavior and Development, όταν τα νήπια έχουν λιγότερα παιχνίδια, μπορούν να παίζουν με κάθε παιχνίδι περισσότερο χρόνο, επιτρέποντάς τους να συγκεντρώνονται περισσότερο και να παίζουν πιο δημιουργικά.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η «εμμονή» του παιδιού με τα βιντεοπαιχνίδια;

Λιγότερα παιχνίδια σημαίνει:

Περισσότερο δημιουργικό και ευφάνταστο παιχνίδι

Η ύπαρξη πολλών παιχνιδιών μπορεί συχνά να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών. Ταυτόχρονα τα εμποδίζει από το να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Η φαντασία είναι ζωτικής σημασίας. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο About my Brain, η φαντασία επηρεάζει ό,τι κάνουμε, ανεξάρτητα από το επάγγελμά μας.

Είναι το κλειδί για την καινοτομία. Τα παιδιά που έχουν λιγότερα παιχνίδια βρίσκουν τρόπους να τα χρησιμοποιούν πιο δημιουργικά, χρησιμοποιώντας την επινοητικότητά τους για να δημιουργήσουν τη δική τους διασκέδαση. Αυτό αναπτύσσει τις δεξιότητες φαντασίας.

Τα παιδιά είναι στοχαστές και από τη φύση τους δημιουργικά. Καλλιεργείστε τη φαντασίας τους μαζί με αυτή τη γραμμή σκέψης που θα τα βοηθήσει να διαπρέψουν. Όσον αφορά τα παιχνίδια, επιλέξτε την ποιότητα πάνω από την ποσότητα.

Για παράδειγμα, τα μικρά τουβλάκια μπορεί να πονάνε όταν τα πατάμε, αλλά χτίζουν τη φαντασία του παιδιού. Με αυτά μπορούν να χτίσουν ένα σπίτι, το οποίο στη συνέχεια γίνεται αεροπλάνο, για να μετατραπεί τελικά σε αγελάδα. Το να βλέπεις τα παιδιά να σκέφτονται ενώ παίζουν είναι συναρπαστικό.

Πολλά παιχνίδια στις μέρες μας είναι πολυλειτουργικά. Έχουν φώτα και τραγούδια. Θεωρητικά είναι υπέροχα. Νομίζετε ότι όσο περισσότερα gadgets έχει τόσο περισσότερο θα διασκεδάζει το παιδί. Ενδεχομένως, αλλά για πόσο; Απλά κάθονται και πατάνε κουμπιά. Δεν συμμετέχουν ενεργά στο να κάνουν κάτι να συμβεί.

Περισσότερη χρήση όσων έχουν

Όταν τα παιδιά έχουν ένα σωρό παιχνίδια, θέλουν να παίξουν με όλα. Το μειονέκτημα είναι ότι θέλουν να τα κάνουν όλα μαζί. Με λιγότερα επικεντρώνονται περισσότερο σε αυτά που έχουν ήδη στο σπίτι.

Αν ένα παιδί έχει τρία παιχνίδια, θα αξιοποιήσει στο έπακρο και θα βρει κάθε δυνατό τρόπο να παίξει με αυτά. Αν ένα παιδί έχει 70, απλά θα το καταβάλει καθώς θα πηδάει από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Το Πανεπιστήμιο του Τολέδο έκανε μια μελέτη με νήπια. Διαπίστωσαν ότι όταν υπήρχαν λιγότερα παιχνίδια, έπαιζαν με αυτά περισσότερο χρόνο και με περισσότερους τρόπους. Όταν υπήρχαν περισσότερα, έπαιζαν με 10 ή περισσότερα παιχνίδια μέσα σε 15 λεπτά. Δεν αφιέρωναν χρόνο για να εξερευνήσουν πώς να αξιοποιήσουν το κάθε παιχνίδι.

Λιγότερο χάος

Λιγότερα παιχνίδια περιορίζουν το χάος, το θόρυβο και την ακαταστασία, που όλα αυτά οδηγούν σε ένα αγχωτικό περιβάλλον στο σπίτι. Οι γονείς δεν θα έχουν να μαζεύουν κουβάδες παιχνιδιών κάθε φορά. Και θα είναι ευκολότερο για τα παιδιά να τα μαζεύουν μόνα τους.

Μπορεί ακόμη και να παρατηρήσετε ότι τα παιδιά θα θέλουν να συμμαζεύουν. Εκτιμούν αυτά που έχουν επειδή δεν έχουν πολλά. Τα παιδιά θέλουν να φροντίζουν τα παιχνίδια τους, επειδή δεν παίρνουν ένα καινούργιο κάθε δεύτερη εβδομάδα.