Η στιγμή που θα δείτε το μωρό σας να μπουσουλά για πρώτη θα σας μείνει αξέχαστη. Το μπουσούλημα πρόκειται για ένα από τα πολλά σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα που ανυπομονούν να δουν οι περισσότεροι γονείς, μιας και αφού μπουσουλήσει σύντομα θα κάνει τις πρώτες του προσπάθειες για να περπατήσει.

Συνήθως, τα μωρά αρχίζουν να μπουσουλάνε κάπου μεταξύ 7 και 10 μηνών, αλλά μερικές φορές μπορεί να ξεκινήσουν νωρίτερα ή και αργότερα ή ακόμα και να το παραλείψουν, ξεκινώντας τις προσπάθειές τους να περπατήσουν.

Πότε θα μπουσουλήσει το μωρό;

Κατά μέσο όρο, οι γονείς παρατηρούν για πρώτη φορά ότι το μωρό τους προσπαθεί να μπουσουλήσει όταν είναι περίπου 7 μηνών. Και όταν το μωρό σας γίνει 10 μηνών, θα μπορεί να κινείται αποτελεσματικά, βάζοντας δύναμη στα χέρια και τα γόνατά του.

Διαβάστε επίσης: Ο εγκέφαλος του παιδιού τις πρώτες 1000 μέρες

Ωστόσο, κάθε μωρό είναι διαφορετικό. Μερικά μπορεί να αρχίσουν να μπουσουλούν από τον έκτο μόλις μήνα ενώ άλλα μπορεί να μην ξεκινήσουν μέχρι τον δωδέκατο. Επιπλέον, μερικά μωρά παραλείπουν τελείως το μπουσούλημα και αρχίζουν να περπατούν τραβώντας τον εαυτό τους προς τα πάνω με τα χέρια τους.

Έτσι, αν δείτε το μωρό σας να κάνει μια τέτοια κίνηση, ακόμα κι αν δεν μπουσουλάει, συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τα σημάδια ότι θα ξεκινήσει το μπουσούλημα

Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και ακολουθεί το δικό του χρονοδιάγραμμα καθώς προχωρά προς το περπάτημα. Ωστόσο, τα μωρά τείνουν να αναπτύσσουν τις κινητικές τους δεξιότητες σταδιακά σε προβλέψιμα στάδια. Βασικά σημάδια ότι το μωρό σας πλησιάζει στο μπουσούλημα είναι ότι μπορεί να κάθεται και να γυρνάει όταν είναι ξαπλωμένο.

Άλλα σημάδια είναι ότι μπορεί να κυλήσει από μπροστά προς τα πίσω και από πίσω προς τα εμπρός και/ή να μετακινηθεί από καθιστή θέση στα χέρια και τα πόδια. Μπορεί επίσης να σηκωθεί στα χέρια και στα γόνατά του.

Ωστόσο, σημειώστε ότι ορισμένα μωρά θα περάσουν γρήγορα από αυτά τα στάδια, ενώ άλλα μπορεί να μείνουν λίγο περισσότερο πριν να ξεκινήσουν να μπουσουλούν. Τα μωρά τείνουν επίσης να πειραματίζονται με την κίνηση με διαφορετικούς τρόπους.

Κάθε μωρό έχει το… στυλ του

Ενώ μπορεί να μην το περιμένετε, υπάρχουν διαφορετικά στυλ μπουσουλήματος. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Μπουσούλημα προς τα πίσω: Το μωρό μπουσουλά προς τα πίσω, χρησιμοποιώντας τα πόδια και το κάτω μέρος του σώματος.
  • Κλασικό μπουσούλημα: Το μωρό χρησιμοποιεί τα χέρια και τα γόνατά του για να κινηθεί.
  • Μπουσούλημα «commando»: Το μωρό είναι ξαπλωμένο στην κοιλιά του και χρησιμοποιεί μόνο τα χέρια του για να κινηθεί.

Πώς να το ενθαρρύνετε

Καθώς το μωρό σας αρχίζει να μαθαίνει να μπουσουλάει, υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το ενθαρρύνετε:

Περνάμε χρόνο μπρούμυτα

Μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας καθώς μαθαίνει να μπουσουλάει, ενθαρρύνοντάς το να αφιερώνει πολύ χρόνο μπρούμυτα, να είναι δηλαδή ξαπλωμένο στην κοιλίτσα του. Αυτός ο λεγόμενος «χρόνος της κοιλιάς» θα το βοηθήσει να αναπτύξει τους μυς των χεριών, καθώς θα τα χρησιμοποιεί στην προσπάθειά του να ξεκολλήσει από το έδαφος.

Αφήστε το μωρό να έρθει σε εσάς

Όταν το μωρό σας μαθαίνει να κινείται ανεξάρτητα, προσπαθήστε να σταθείτε μακριά από το μωρό σας και να το ενθαρρύνετε να φτάσει ή να έρθει κοντά σας. Εάν χρειάζεται λίγο χρόνο για να μπουσουλήσει προς το μέρος σας, θυμηθείτε να είστε υπομονετικοί.

Κάθε μωρό φτάνει στο συγκεκριμένο ορόσημο με το δικό του ρυθμό.