Η ηλικία των 8 είναι μια από τις πιο δύσκολες – αν όχι η πιο δύσκολη – για τους γονείς. Αυτή η ηλικία σηματοδοτεί μια αναπτυξιακή έξαρση νοητικά, συναισθηματικά και σωματικά. Τα οκτάχρονα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται και σιγά-σιγά να εξελίσσονται σε ώριμα παιδιά. Αυτό το στάδιο είναι ενδιαφέρον τόσο για τα ίδια όσο και για τους γονείς τους.

Ένα οκτάχρονο παιδί θα έχει περισσότερες συγκρούσεις με τους γονείς του καθώς αποκτά μεγαλύτερη επίγνωση του εαυτού του και του περιβάλλοντός του. Αυτή είναι η χρονιά που η προσωπικότητα ενός παιδιού αρχίζει να ζωντανεύει πλήρως και αρχίζουν να φαίνονται και άλλες συμπεριφορές.

Στην ηλικία των οκτώ ετών, το σώμα αρχίζει να προετοιμάζεται για την εφηβεία. Το παιδί δεν είναι ακριβώς έφηβος, αλλά οι ορμόνες του είναι σε πλήρη έξαρση.

Διαβάστε επίσης: Ενδυνάμωση: Οι 3 ερωτήσεις που θα καθοδηγήσουν το παιδί

Ας ρίξουμε μια βαθύτερη ματιά στην ανάπτυξη ενός παιδιού στην ηλικία των οκτώ ετών και στο τι συμβαίνει.

Ο τρόπος σκέψης στην ηλικία των 8

Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά κάνουν μεγάλα βήματα στη γνωστική τους ανάπτυξη. Τείνουν να κάνουν πολλές ερωτήσεις για να έχουν αρκετές πληροφορίες για να βγάλουν συμπεράσματα για νέα πράγματα που μαθαίνουν. Αυτό είναι το στάδιο που αποκτούν καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος.

Περιμένετε από το παιδί σας να πειραματιστεί προσπαθώντας να δει πώς λειτουργούν τα πράγματα. Ως αποτέλεσμα, το παιδί σας θα αποσπάται εύκολα και μπορεί να ξεχάσει τα μικρά αιτήματα και τις οδηγίες που δίνετε.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος και ένταση στο σπίτι. Ενώ μπορεί ακόμα να φαίνονται εγωκεντρικά, κατανοήστε ότι τώρα συνειδητοποιούν πώς οι πράξεις τους επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους.

Τα συναισθήματα

Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία είναι πρόθυμα να ευχαριστήσουν τους ανθρώπους που θεωρούν πιο σημαντικούς στη ζωή τους. Γίνονται συνειδητοποιημένα και θέλουν να κάνουν τα πράγματα με τον σωστό τρόπο. Ενώ ένα παιδί μπορεί να επιδεικνύει υπερβολική αυτοπεποίθηση, εξακολουθεί να είναι πολύ ευαίσθητο στις πεποιθήσεις και τις απόψεις των άλλων.

Μπορεί εύκολα να έρθει σε δύσκολη θέση. Όταν ένα μέλος της οικογένειας ή ένας φίλος στενοχωριέται, θα δείξουν μεγάλη ενσυναίσθηση. Λόγω της ανάγκης να κάνει το σωστό, ένα οκτάχρονο μπορεί να είναι πολύ αυτοκριτικό. Η αυξανόμενη αίσθηση της συνειδητοποίησής τους μπορεί να προκαλέσει φόβο και άγχος.

Η συμπεριφορά

Σε αυτή την ηλικία αναπτύσσονται η ηθική και οι αξίες του παιδιού σας. Επίσης, αποκτούν επίγνωση του τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι και τείνουν να κάνουν συγκρίσεις. Αν και αυτό είναι καλό, μπορεί να οδηγήσει σε καυγάδες και παράπονα με τα αδέρφια τους όταν νιώθουν ότι δεν τους αντιμετωπίζουν ισότιμα.

Θέλουν να εδραιώσουν τη δική τους ανεξαρτησία. Επομένως, θέλουν περισσότερη αυτονομία όταν πρόκειται να διαλέξουν τι θέλουν να φάνε, να φορέσουν ή πώς να φτιάξουν τα μαλλιά τους. Καθώς επιδιώκουν αυτή την ανεξαρτησία, γίνονται πιο πεισματάρηδες.

Το παιχνίδι και η μάθηση

Στα οκτώ, το παιχνίδι του παιδιού σας είναι λίγο πιο προχωρημένο. Θα ενσωματώσει ιδέες που συναντά στα μέσα ενημέρωσης ή στο σχολείο. Σε αυτό το στάδιο, το παιδί είναι σε θέση να ελέγχει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του. Συχνά θα παίζει παιχνίδια που περιλαμβάνουν κανόνες.

Ένα οκτάχρονο παιδί απολαμβάνει επίσης να κάνει νέους φίλους. Εκτιμούν περισσότερο τις φιλίες επειδή τους δίνουν την αίσθηση ότι ανήκουν κάπου. Αυτό το αναπτυξιακό στάδιο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η διαπραγμάτευση και το μοίρασμα.