Στυλό, μολύβια, τετράδια, ακόμα και η τσάντα του παιδιού σας ξεχάστηκε για ακόμη μια φορά στο σχολείο; Όταν τα παιδιά ξεχνούν επανειλημμένως τα σχολικά τους, δεν το κάνουν για να σας φέρουν στα όριά σας, ούτε για να σας τραβήξουν την προσοχή.

Είναι φυσιολογικό για ένα παιδί να είναι όπως θα λέγαμε πολύ απλά «στον δικό του κόσμο». Η συμπεριφορά του να χάνει ή να ξεχνά αντικείμενα στην τάξη είναι κατά κάποιο τρόπο αναμενόμενη εφόσον ακόμη βρίσκεται σε μια διαδικασία ανάπτυξης του αισθήματος ευθύνης και όχι στην κατάκτηση αυτού.

Επομένως, αντί να επιπλήττετε το παιδί σας, προσεγγίστε την όλη κατάσταση με πιο λειτουργικό τρόπο, προσφέροντας του τα «κλειδιά» που θα το βοηθήσουν να μάθει να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα πράγματά του.

Διαβάστε επίσης: Σχολείο: Γιατί το παιδί φέρνει «κακούς» βαθμούς και τι να κάνω για να το βοηθήσω;

Πώς να βοηθήσετε το παιδί να μη χάνει τα σχολικά του

Προσθέστε ετικέτες

Ως πρώτο βήμα, είναι σημαντικό τα σχολικά αντικείμενα του παιδιού σας να έχουν πάνω τους μια ετικέτα με το όνομά του. Εμπλέξτε το παιδί σας σε αυτή τη δραστηριότητα, κάνοντας αυτή τη διαδικασία μαζί ενώ του μιλάτε για την αξία του να φροντίζουμε τα πράγματά μας.

Ενθαρρύνετε τον έλεγχο της σχολικής τσάντας μέχρι να γίνει συνήθεια

Εάν προτρέπετε το παιδί σας να ελέγχει καθημερινά όλες του τις σχολικές προμήθειες, είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσει ή να χάσει τα πράγματά του. Αργότερα θα κάνει αυτή την κίνηση αυτόνομα και αυτόματα.

Μετατρέψτε τη διαδικασία σε παιχνίδι

Με λίγη δημιουργικότητα, αυτό το πρόβλημα μπορεί να γίνει μια διασκεδαστική πρόκληση για το παιδί. Μπορείτε να το παρουσιάσετε ως ένα παιχνίδι με την αποστολή να μη χάνονται για παράδειγμα πάνω από τρία πράγμα κάθε μήνα. Εάν δε, δε χαθεί κανένα, τότε δικαιούται και «έπαθλο».

Τι θα λέγατε επίσης να δημιουργήσετε μαζί ένα τραγούδι με τα σχολικά είδη και όταν το τραγουδάτε να βεβαιώνεστε πως όλα είναι εκεί;

Από πλευράς σας είναι επίσης σημαντικό να:

  • Βεβαιωθείτε πως η ποσότητα των πραγμάτων των που έχει το παιδί σας στη σχολική του τσάντα είναι τέτοια, ώστε να αισθάνεται άνετα. Είναι προτιμότερο ένα σακίδιο χωρίς περιττά πράγματα, παρά ένα που ξεχειλίζει από αντικείμενα.

 

  • Μην αγοράζετε αμέσως νέα προϊόντα. Το παιδί θα πρέπει να καταλάβει πως η απώλεια πραγμάτων έχει συνέπειες και δεν είναι πάντα εφικτό να αντικαθίστανται την ίδια στιγμή.