Πρόσφατα στις ειδήσεις, ίσως και ανέκαθεν, ακούμε συνέχεια δυσάρεστα και βίαια νέα που μπορεί να είναι τρομακτικά για ένα παιδί. Τα παιδιά μαθαίνουν για αυτά τα γεγονότα ακούγοντας άλλους ανθρώπους να μιλάνε, βλέποντας τηλεόραση ή πρωτοσέλιδα στο διαδίκτυο και μιλώντας στην αυλή του σχολείου με φίλους και μεγαλύτερους μαθητές.

Όσο κι αν θέλετε να τα προστατεύσετε από αυτά τα περιστατικά, το παιδί σας θα επηρεαστεί λιγότερο αρνητικά αν κάνετε ειλικρινείς συζητήσεις γι’ αυτά.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Πως να προσεγγίσετε τη συζήτηση για τα χρήματα

Όταν το παιδί μαθαίνει γι’ αυτά από έναν ενήλικα που εμπιστεύεται – εσάς – ο οποίος μπορεί να τα βοηθήσει καθώς τα καταλαβαίνουν όλα νιώθουν περισσότερη ασφάλεια.

Πώς να μιλάτε στα παιδιά για νέα που μπορεί να τα τρομάζουν:

Πριν μιλήσετε με το παιδί σας, τσεκάρετε τον εαυτό σας. Πώς αισθάνεστε για αυτό το νέο; Ανησυχείτε για την ασφάλεια της οικογένειάς σας; Είστε θυμωμένοι με το γεγονός; Λυπάστε για αυτό; Ανακουφιστήκατε που δεν συνέβη σε εσάς;

Πώς αισθάνεστε για την αναμενόμενη συζήτηση; Αφού κατανοήσετε και λάβετε υποστήριξη για τα συναισθήματά σας, να είστε προσγειωμένοι για να μπορέσετε να είστε σταθεροί και ανθεκτικοί με το παιδί σας.

Σκεφτείτε το παιδί σας, ώστε να μπορείτε να προβλέψετε πώς μπορεί να αντιδράσει σε δυνητικά τρομακτικές ειδήσεις. Κρατάει τα συναισθήματά του μέσα του ή τα βγάζει προς τα έξω; Τι το βοηθάει συνήθως όταν είναι αναστατωμένο; Να είστε έτοιμοι να περιμένετε το απροσδόκητο και, το σημαντικότερο, να ακολουθείτε τις υποδείξεις του παιδιού σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε τη συζήτηση ρωτώντας τι γνωρίζει το παιδί σας για το περιστατικό στις ειδήσεις. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να μάθετε ποιες σωστές ή λανθασμένες πληροφορίες έχουν συγκεντρώσει. Έπειτα δώστε τα γενικά στοιχεία αναπτύσσοντας τα σε απάντηση των ερωτήσεών τους.

Δώστε τους μόνο όσα ζητούν και στη συνέχεια να κάνετε μια παύση για να δείτε αν υπάρχουν περαιτέρω ερωτήσεις ή ανησυχίες. Σε κάθε βίαιο γεγονός, υπάρχουν άνθρωποι που αναλαμβάνουν να βοηθήσουν. Επισημάνετε τους στο παιδί σας: την αστυνομία, τους πυροσβέστες, τους γιατρούς. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει προστασία και προσφέρει καθησυχασμό βασισμένο σε γεγονότα.

Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε μαζί τους πώς εσείς και η οικογένειά σας μπορείτε να βοηθήσετε. Το να βοηθάτε τους άλλους είναι ένας τρόπος να νιώθουμε λιγότερο αβοήθητοι εμείς οι ίδιοι και να συμβάλλουμε στο καλό στον κόσμο που αντισταθμίζει το κακό.