Κι αν συμβεί κάτι στο μωρό; Πώς θα είναι ο τοκετός; Μήπως η σχέση με το σύντροφό μου θα αλλάξει; Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πώς θα μπορέσουμε να τις ελέγξουμε όταν μας ταλαιπωρούν;

 

Διαβάστε επίσης: Pregnancy Glow: Η εγκυμοσύνη σας κάνει πράγματι να λάμπετε

Αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε εκτός από χαρά, και φόβο. Να αναρωτιέστε αν είστε έτοιμη να αναλάβετε τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας και να νομίζετε πως δεν έχετε ιδέα για το πώς μπορείτε να μεγαλώσετε σωστά ένα μωρό. Αντί λοιπόν να απολαμβάνετε τις όμορφες αυτές στιγμές της εγκυμοσύνης, οι αμφιβολίες και οι απαισιόδοξες σκέψεις εισβάλλουν στο μυαλό σας.

Οι αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενες και αυτόματες και βασίζονται στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που φέρνει σε κάθε άνθρωπο το άγνωστο και η ανάγκη του να προστατεύσει στο έπακρο την οικογένεια και τον εαυτό του.

Είναι αλήθεια πως το να φέρετε ένα παιδί στον κόσμο δεν είναι εύκολο. Όμως, πού ωφελούν το άγχος και η απαισιοδοξία; Κανένας άνθρωπος δε μπορεί να ελέγξει τα πάντα με απόλυτη ακρίβεια και πάνω απ’ όλα, κανείς δε γεννιέται έτοιμος για να γίνει γονιός.

Όπως όλοι μας όταν συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανάμεικτα συναισθήματα, έτσι και εσείς που κυοφορείτε. Το «κλειδί» είναι η ψυχραιμία, η χαλάρωση και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής σας πως όλα θα πάνε καλά, αρκεί να διώχνετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις που δικαιολογημένα κάποιες φορές κάνετε.

Πώς θα τα καταφέρετε;

Πώς να διώξετε τις αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Βγάλτε από το μυαλό σας ό,τι σας ταλαιπωρεί κάνοντας ευχάριστες δραστηριότητες:

Ακούστε μουσική

Βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι να παίζει ξανά και ξανά. Τραγουδήστε το δυνατά ή αναζητήστε ανάλογα με τα γούστα σας ένα χαλαρωτικό είδος μουσικής, όπως η κλασική ή η τζαζ. Μην επιλέγετε μελωδίες που σας στεναχωρούν ή σας κάνουν να θυμάστε κάτι δυσάρεστο προκειμένου να αποβάλλετε το άγχος και να ανέβει η διάθεσή σας.

Κάντε μια βόλτα

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική, σεβόμενοι πάντοτε φυσικά τα όρια του οργανισμού σας. Μια βόλτα είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να παραμερίσετε τις κακές σκέψεις. Δε χρειάζεται να είναι μεγάλη. Μπορείτε απλά να περπατήσετε στο τετράγωνο όσες φορές επιθυμείτε και μετά να επιστρέψετε στο σπίτι.

Αν έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε δίπλα στην παραλία ή στην εξοχή, προτιμήστε το μιας και η φύση θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε πολύ γρήγορα.

 

Επαινέστε τον εαυτό σας

Κοιτάξτε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και πείτε του «μπράβο» για όλα όσα καθημερινά καταφέρνετε. Περιποιηθείτε το σώμα σας, χαϊδέψτε την κοιλιά σας, μιλήστε στο μωράκι σας που μεγαλώνει μέσα σας, καθησυχάστε και εκείνο πως όλα θα πάνε όπως τα θέλετε και τα ονειρεύεστε.

Διαλογιστείτε

Ένας πολύ καλός τρόπος για να εξαλείψετε τις αρνητικές σκέψεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (και όχι μόνο) είναι ο διαλογισμός. Επιλέξτε την πιο ήσυχη ώρα της ημέρας στο σπίτι, βάλτε απαλή μουσική και κλείστε τα μάτια σας.

Εστιάστε στην αναπνοή σας και κάντε τις κακές σκέψεις που έρχονται στο μυαλό σας να εξαφανιστούν. Μην ξεχνάτε πως η δύναμη που κρύβετε μέσα σας είναι μεγάλη και αξίζει να διοχετεύεται σε θετικές και όμορφες σκέψεις αντί να σπαταλάται στις αρνητικές.