Αν είστε έγκυος, τότε σίγουρα θα έχετε ακούσει από φίλους σας ή ακόμα και από αγνώστους ότι «λάμπετε». Και ενώ το φούσκωμα, η εξάντληση και η ναυτία που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε οτιδήποτε άλλο εκτός από λαμπερή, ένα φαινόμενο που συχνά αποκαλείται «λάμψη εγκυμοσύνης» (pregnancy glow), μπορεί να κάνει το δέρμα της μέλλουσας μαμάς να φαίνεται πιο λαμπερό και πιο δροσερό.

Ποια είναι όμως η επιστήμη πίσω από τον δημοφιλή όρο; Και πόσο διαρκεί; Οι ειδικοί μας εξηγούν.

Που οφείλεται το pregnancy glow

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι η επιδερμίδα σας βελτιώνεται με έναν «μαγικό» τρόπο στην εγκυμοσύνη, η αλήθεια είναι ότι οι ορμονικές αλλαγές είναι υπεύθυνες για την αυξημένη λιπαρότητα, η οποία μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται λαμπερό. Επιπλέον, οι ειδικοί εξηγούν ότι τα αιμοφόρα αγγεία σας διαστέλλονται για να υποστηρίξουν τη ροή του αίματος στο μωρό σας και η τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος μπορεί να συμβάλει σε μια πιο φωτεινή επιδερμίδα.

Σημαντική είναι και η αλλαγή στον όγκο του αίματος. Στις έγκυες γυναίκες, η ροή του αίματος μπορεί να αυξηθεί κατά 50% ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που είναι αρκετό. Όλος αυτός ο επιπλέον όγκος έχει αντίκτυπο στην εμφάνιση των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να συμβάλει στην έξαψη.

Επειδή τα οιστρογόνα μπορούν να κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία πιο διαπερατά, μπορούν να φαίνονται ακόμη πιο έντονα στο πρόσωπο και στα μάγουλα.

Πόσο διαρκεί;

Ενώ μερικοί άνθρωποι παρατηρούν αυξημένη λάμψη μόνο κατά το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο, η λάμψη της εγκυμοσύνης μπορεί να διαρκέσει και για τους εννέα μήνες. Αλλά καθώς οι ορμόνες αλλάζουν μετά τον τοκετό, αυτή η λάμψη μπορεί να εξαφανιστεί.

Ομοίως, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι δερματικές παθήσεις που επιδεινώθηκαν από την εγκυμοσύνη θα αρχίσουν να βελτιώνονται μόλις υποδεχθείτε το μωρό σας.

Διαφέρει σε κάθε μαμά

Όπως η ίδια η εγκυμοσύνη, η «λάμψη της εγκυμοσύνης» μπορεί να φαίνεται διαφορετική σε κάθε μαμά. Ορισμένες έγκυες βρίσκουν ότι έχουν περισσότερο χρώμα στο πρόσωπό τους μαζί με πιο καθαρό δέρμα, ενώ άλλες έχουν την αντίθετη εμπειρία. Αντίθετα, μπορεί να παρατηρήσουν εξάρσεις δέρματος και νέες καταστάσεις που δεν έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν.