Όταν μαγειρεύουμε όλοι μαζί σαν οικογένεια, «δενόμαστε» περισσότερο με το σύντροφο και τα παιδιά μας, δημιουργούμε ευχάριστες αναμνήσεις και βάζουμε τα θεμέλια για τη σωστή διατροφική εκπαίδευση των παιδιών μας.

Φυσικά, το οικογενειακό μαγείρεμα δεν είναι πάντοτε εύκολο και απαιτεί αν μη τι άλλο χρόνο που πολλές φορές δεν διαθέτουμε στην έντονη καθημερινότητά μας. Γι’ αυτό και ως πρώτο βήμα θα ήταν καλό να επιλέξουμε την ημέρα εκείνη κατά την οποία όλα τα μέλη της οικογένειας είναι πιο χαλαρά.

Τι άλλο πρέπει να κάνουμε για να γίνει το μαγείρεμα μια αξέχαστη εμπειρία για μικρούς και μεγάλους;

 

Διαβάστε επίσης: Εργασίες για το σχολείο: 5 λάθη που κάνουμε όταν διαβάζουμε τα παιδιά

Συμβουλές για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την εμπειρία του να μαγειρεύουμε σαν οικογένεια

Ετοιμάστε απλά πιάτα

Για να επιτευχθεί πιο εύκολα ο στόχος του να μαγειρέψετε όλοι μαζί, βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού. Είναι σημαντικό να επιλέγετε απλές συνταγές, χωρίς περίπλοκες τεχνικές που είναι επιτεύξιμες από όλους.

Ξεκινώντας, συνεννοηθείτε για το ποιος θα κάνει τι και βοηθήστε τα παιδιά όπου χρειάζεται να καταλάβουν το σωστό τρόπο για να εκτελέσουν ένα μέρος της συνταγής εάν δυσκολεύονται. Φυσικά, πρώτα απ’ όλα θα φροντίσετε για την ασφάλειά τους διότι η κουζίνα κρύβει και γνωστούς κινδύνους από τους οποίους πρέπει πάντα να προφυλάσσουμε τα παιδιά.

Με αυτούς τους τρόπους, θα επιτύχετε ένα καλό τελικό αποτέλεσμα και όλοι θα είναι ευχαριστημένοι.

Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκα τρόφιμα

Είναι πολύ σημαντικό να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ως προς το πώς να αξιοποιούν και να καταναλώνουν φρέσκα τρόφιμα, χωρίς μεγάλες ποσότητες σακχάρων και συντηρητικών.

Επιπλέον, συνίσταται η συμπερίληψη ωφέλιμων μπαχαρικών στις συνταγές όπως του κουρκουμά. Τα μπαχαρικά περιέχουν πολυάριθμα αντιοξειδωτικά φυτοθρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών και στη θωράκιση της συνολικής υγείας μας.

Μην ξεχνάτε τα λαχανικά

Είναι απαραίτητο να εντάξετε στις συνταγές σας φρέσκα λαχανικά. Έτσι, τα παιδιά «εξοικειώνονται» με την κατανάλωσή τους και τα προτιμούν με μεγαλύτερη ευχαρίστηση μεγαλώνοντας.

Φτιάξτε υγιεινά γλυκά

Τα αγαπημένα πιάτα των παιδιών είναι συνήθως τα γλυκά επιδόρπια. Όσον αφορά την προετοιμασία τους, ο ενθουσιασμός των παιδιών για συμμετοχή είναι συνήθως μεγάλος. Έτσι, μπορείτε να επωφεληθείτε και να τους «ξυπνήσετε» το ενδιαφέρον για τη μαγειρική. Επιπλέον, μπορείτε να τους δείξετε διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να προετοιμάσουν νόστιμα και ταυτοχρόνως υγιεινά γλυκά.

Τα πολλαπλά οφέλη του να μαγειρεύουμε σαν οικογένεια

Η συνήθεια του οικογενειακού μαγειρέματος είναι πολύ θετική για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας μικρών και μεγάλων. Επιπλέον, τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε μια δουλειά του σπιτιού. Κατά συνέπεια, καταλαβαίνουν τον κόπο διεξαγωγής αυτών και παράλληλα γίνονται πιο υπεύθυνα.

Εάν τα παιδιά συνηθίσουν να μαγειρεύουν από μικρά, είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μεγαλώνοντας. Μακροπρόθεσμα, αυτό μεταφράζεται όπως προείπαμε σε καλύτερη υγεία και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών.

Τέλος, η μαγειρική είναι μια διασκεδαστική και δημιουργική δραστηριότητα που μας «δένει» περισσότερο σαν οικογένεια και μας γεμίζει χαρά.

Εσείς; Ακόμη να μπείτε οικογενειακώς στην κουζίνα;