Δεν υπάρχουν γονείς που δεν κάνουν λάθη – αυτό ισχύει και στην εκπαίδευση τουαλέτας του νηπίου σας. Η απογοήτευση και τα δάκρυα είναι στο πρόγραμμα, αλλά οι αναποδιές δεν πρέπει να σας αποθαρρύνουν ούτε να σας κάνουν να χάνετε την ψυχραιμία σας. Η υποστήριξη που προσφέρετε στο παιδί και η θετική επικοινωνία μαζί του είναι πολύ σημαντικά όσο το μικρό σας «μάχεται» για να κατακτήσει αυτή τη νέα δεξιότητα.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο κοινές παγίδες στις οποίες μπορεί να πέσετε ενώ εκπαιδεύετε το παιδί σας στη χρήση του γιογιό:

Λάθος #1: Δεν το κάνετε διασκεδαστικό

Πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση τουαλέτας, αλλά και κατά τη διάρκεια, είναι σημαντικό να ενθουσιάσετε το νήπιο κάνοντας τη διαδικασία διασκεδαστική. Ακολουθούν μερικές ιδέες για κάθε επιτυχημένη προσπάθεια:

• Δώστε του κηρομπογιές και χαρτόνια κι ενθαρρύνετέ το να παίξει ή δώστε του να ξεφυλλίσει το αγαπημένο του παραμύθι.
• Πάρτε μαζί σας στην τουαλέτα ένα μπουκάλι με φυσαλίδες και μόλις τα καταφέρει φυσήξτε μαζί του για να του δείξετε τον ενθουσιασμό σας.
• Μπορείτε να κάνετε το ίδιο με μπαλόνια.
• Δώστε του ένα αυτοκόλλητο κι όταν μαζέψει αρκετά, αφήστε το να διαλέξει το δώρο του από μία πολύχρωμη σακούλα με δικές σας επιλογές.
• Υποσχεθείτε στο νήπιό σας ότι αν πετύχει έναν συγκεκριμένο αριθμό επιτυχιών στην τουαλέτα, τότε θα γίνει μια μικρή γιορτή το βράδυ πριν τον ύπνο. Αυτό θα μπορούσε να είναι κάτι σαν ένα οικογενειακό πάρτι πίτσας ή μια βόλτα στο κοντινό πάρκο.

Λάθος #2: Τo μαλώνετε

Δώστε στο νήπιο να καταλάβει ότι το να πηγαίνει στην τουαλέτα είναι κάτι το φυσιολογικό – το ίδιο και τα περιστασιακά ατυχήματα – και δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να αισθάνεται άσχημα. Τα ατυχήματα συμβαίνουν και από αυτά μαθαίνουμε. Η υπερβολική έμφαση στα ατυχήματα μπορεί στην πραγματικότητα να ενισχύσει τις ατυχίες ή τα συναισθήματα ντροπής, οδηγώντας σε περισσότερα ατυχήματα. Έτσι, όταν συμβαίνουν, κάντε σαν να μην έχει γίνει τίποτα σημαντικό ή ανόητο. Βοηθήστε το παιδί σας να καθαριστεί και προχωρήστε στην επόμενη ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το γιογιό.

Λάθος #3: Του ξαναφοράτε πάνες

Ενώ είναι αρκετά εύκολο να τηρείτε τη ρουτίνα προπόνησης στο γιογιό όταν βρίσκεστε στο ελεγχόμενο περιβάλλον του σπιτιού σας, είναι πιθανό να έρθουν στιγμές που θα βρίσκεστε για ώρες στο δρόμο – όπως αν πηγαίνετε οικογενειακές διακοπές. Όταν συμβεί αυτό, θα μπείτε στον πειρασμό να φορέσετε πάνες στο νήπιο. Ωστόσο, αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος που στέλνει στο παιδί ανάμεικτα μηνύματα και μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδό του. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να το κάνει να πιστεύει ότι πρέπει να χρησιμοποιεί το γιογιό μόνο σε συγκεκριμένες ώρες και όχι σε άλλες. Αποφύγετε αυτό το λάθος, παίρνοντας επιπλέον ρούχα και εσώρουχα μαζί σας και κάνοντας πολλές στάσεις για τουαλέτα κατά την διάρκεια της διαδρομής σας.