Κάθεται, μπουσουλάει, περπατάει… Αυτά είναι μερικά από τα αναπτυξιακά ορόσημα του μωρού που οι γονείς αναμένουν με ανυπομονησία. Όλα τα βιβλία για γονείς που έχετε διαβάσει πιθανότατα επικεντρώνονται αποκλειστικά στα ορόσημα που θα βιώσει το μωρό σας.

Αλλά τι γίνεται με τα ορόσημα που πετυχαίνουν οι μαμάδες μαζί με το μωρό τους;

Διαβάστε επίσης: Μωρό: Πώς μπορεί να… νανουρίσει τη μαμά του

Ορόσημο μωρού: Γέννηση – Ορόσημο μαμάς: Υπευθυνότητα

Ίσως τη στιγμή που κρατήσατε για πρώτη φορά στα χέρια το νεογέννητο να συνειδητοποιήσατε ότι δεν είστε πια πρωταγονίστρια στη ζωή σας. Πλέον τον πρώτο ρόλο έχει ένα μικρό αξιολάτρευτο νέο μέλος της οικογένειας, του οποίου η ζωή εξαρτάται εξ ολοκλήρου από εσάς.

Ορόσημο μωρού: Πόνος – Ορόσημο μαμάς: Ενσυναίσθηση

Την πρώτη φορά που το μωρό σας χτυπά ή αρρωσταίνει σκέφτεστε πώς θα κάνατε τα πάντα για να πάρετε τον πόνο από το μωράκι σας. Δείχνοντας ενσυναίσθηση, οι γονείς έχουν και τη δυνατότητα να μάθουν στα παιδιά να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Ορόσημο μωρού: Επίδειξη αγάπης – Ορόσημο μαμάς: Χαρά

Παλιότερα ίσως να σας έδινε χαρά κάτι σαν μια περιποίηση προσώπου. Τώρα, τίποτα δεν συγκρίνεται με το συναίσθημα της αναγνώρισης και της επιβράβευσης των προσπαθειών που καταβάλετε από το παιδί σας.

Ορόσημο μωρού: Στερεές τροφές – Ορόσημο μαμάς: Υπομονή

Ακόμα κι αν η υπομονή δεν ήταν ποτέ η ισχυρότερη αρετή σας, αυτό αλλάζει όταν τα μωρά αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές. Η επιλεκτικότητά τους θα σας κάνει να νιώθετε το άγχος του να είστε σε έναν διαγωνισμό μαγειρικής και να παρουσιάζετε τα φαγητά σας μπροστά στον πιο αυστηρό κριτή. Σε αυτή την περίπτωση το μωρό σας.

Ορόσημο μωρού: Θυμός – Ορόσημο μαμάς: Συναισθηματική ρύθμιση

Όλοι απογοητευόμαστε κατά καιρούς και ελάχιστα πράγματα είναι πιο εξουθενωτικά από το να προσπαθείς να κατευνάσεις ένα θυμωμένο παιδί που δεν μπορεί να σου πει γιατί είναι θυμωμένο. Διψάει; Είναι κουρασμένο; Μήπως απλά θέλει να παραλείψει τις διαφημίσεις κατά τη διάρκεια του «Baby Shark»;

Το να προσπαθείτε να αποκρυπτογραφήσετε γιατί το παιδί σας είναι τσαντισμένο μοιάζει με ένα ατελείωτο τεστ πολλαπλών επιλογών, με το διακύβευμα να είναι ενδεχομένως πολύ κακό για την ακοή σας. Να θυμάστε ότι ακόμα προσπαθεί να καταλάβει πώς να ρυθμίζει και να επικοινωνεί τα συναισθήματά της σε αυτόν τον νέο κόσμο.

Ορόσημο μωρού: Περπάτημα – Ορόσημο μαμάς: Συντονισμός αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης

Ενώ το παιδί σας εξασκείτε επιμελώς στο να βάζει το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, εσείς εξετάζετε κάθε δωμάτιο στο οποίο επρόκειτο να μπει για πιθανούς κινδύνους. Γίνεστε κάτι σαν προσωπικός πράκτορας μυστικών υπηρεσιών για το μωρό σας.

Ορόσημο μωρού: «Όχι» – Ορόσημο μαμάς: Δημιουργική επίλυση προβλημάτων

Έρχεται κάποια στιγμή που όλα τα παιδιά θα σας κουνήσουν κατηγορηματικά το κεφάλι «όχι». Το να επινοήσετε έναν αντιπερισπασμό απαιτεί πολλά εγκεφαλικά κύτταρα. Πώς θα πείσετε το παιδί σας ότι δεν χρειάζεται πιπίλα;