Δεν είναι ασυνήθιστο για μια μαμά ή ένα μπαμπά να αισθάνονται ανά περιόδους ενοχές σε σχέση με τον τρόπο ανατροφής του παιδιού τους και μάλιστα για κοινά ζητήματα. Οι ενοχές ωστόσο, το μόνο που προσφέρουν είναι αρνητικά συναισθήματα που σας μπλοκάρουν και σας εγκλωβίζουν, στερώντας σας τις χαρές της γονεϊκότητας.

Πώς θα φιμώσετε αυτή την ενοχλητική εσωτερική φωνή που προσπαθεί να σας κάνει να αισθάνεστε άσχημα όλη την ώρα;

3 πράγματα για τα οποία ένας γονιός μπορεί να νιώθει ενοχές

 

Διαβάστε επίσης: 3 λάθη που κάνουμε ως διαζευγμένοι (και όχι μόνο) γονείς

Οι ενοχές ίσως κάνουν την εμφάνισή τους όταν:

#1 Χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως… μπέιμπι σίτερ

Μπορεί να μη θέλετε να το παραδεχτείτε δημόσια, αλλά αυτό είναι κάτι που ένα μεγάλο ποσοστό των γονιών κάποια στιγμή κάνει. Μπορεί να θέλετε να μαγειρέψετε, να καθαρίσετε, να μιλήσετε στο τηλέφωνο, να ασκηθείτε στο σπίτι, να διαβάσετε ή οτιδήποτε άλλο και έτσι καταφεύγετε στην εύκολη λύση του να επιτρέψετε στο παιδί περισσότερο χρόνο απ’ ότι πρέπει μπροστά στην κάθε είδους οθόνη.

Για να μετριάσετε τα ενοχικά συναισθήματα, επιλέξτε προσεκτικά το περιεχόμενο του προγράμματος που το παιδί σας θα παρακολουθήσει ώστε τουλάχιστον να είναι επωφελές και κρατήστε το μέτρο. Γενικά, όσο μικρότερο είναι το παιδί σας, τόσο λιγότερο χρόνο θα πρέπει να περνά μπροστά στις οθόνες.

#2 Δεν μαγειρεύετε πάντα υγιεινά

Όλοι σας λένε ότι πρέπει να προσφέρετε στα παιδιά σας υγιεινά τρόφιμα. Και έχουν δίκιο. Ωστόσο, όταν ένα- δύο βράδια φτιάχνετε κάτι στα γρήγορα το οποίο μπορεί να είναι γεμάτο με αγαπημένες ανθυγιεινές λιχουδιές των παιδιών, δε χρειάζεται να νιώθετε ότι τα… δηλητηριάζετε.

Είναι φυσικό να υπάρχουν μέρες πιο αγχωτικές και σχεδόν χαοτικές που δεν μας επιτρέπουν να καταφέρουμε να τα κάνουμε όλα σωστά. Γι’ αυτό και καταφεύγουμε σε εύκολες λύσεις με γεύσεις που αρέσουν στα παιδιά.

Το «κλειδί» είναι και εδώ, το μέτρο. Για να οργανωθείτε καλύτερα μέσα στην εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας τα πράγματα μπορεί να δυσκολέψουν, θα μπορούσατε για παράδειγμα να προετοιμάσετε πολλά γεύματα από το Σαββατοκύριακο, μειώνοντας έτσι τις επαναλαμβανόμενες διατροφικές ατασθαλίες.

#3 Φωνάζετε στο παιδί σας

Ποιος γονιός δεν έχει βάλει κάποια στιγμή τις φωνές; Όταν είστε πιο ήρεμοι, ζητήστε συγγνώμη από το παιδί, εξηγήστε του την κατάσταση και υποσχεθείτε του ότι την επόμενη φορά, θα προσπαθήσετε να μην καταλήξετε στις φωνές και να διαχειριστείτε καλύτερα τα έντονα συναισθήματά σας. Για να τα καταφέρετε όταν νιώθετε συναισθηματικά φορτισμένοι, απομονωθείτε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και μετά προσεγγίστε το παιδί σας.

Θεωρήστε τα λάθη ευκαιρίες για μάθηση

Ως γονιός, θα θέλετε πάντα το καλύτερο για το παιδί σας και πολλές φορές, τίποτα από όσα κάνετε μπορεί να μην σας φαίνεται αρκετό. Ωστόσο, δεν μπορείτε να έχετε τις απαντήσεις για όλα, ούτε φυσικά να είστε αλάνθαστοι. Καθώς ωριμάζετε μαζί με το παιδί σας, θα συνειδητοποιείτε ότι τα λάθη είναι πάντα οι καλύτεροι δάσκαλοί για όλους μας.