Η ώρα του γεύματος αποτελεί βασικό μέρος της δημιουργίας υγιών δεσμών και συνηθειών επικοινωνίας μεταξύ των μελών της οικογένειας. Σε ένα χαλαρό, χαρούμενο περιβάλλον με την παρουσία καλού φαγητού, κάθε μέλος της οικογένειάς σας μπορεί να αισθανθεί ενθαρρυμένο να μοιραστεί τα συναισθήματά του ή κάποιες λεπτομέρειες για τη μέρα του.

Εν μέσω πολυάσχολου ή ταραχώδους προγράμματος, το να καθίσετε μαζί έστω και λίγες φορές την εβδομάδα για να μοιραστείτε ένα γεύμα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δεθείτε και να δημιουργήσετε αναμνήσεις μαζί.

Πιθανότατα, υπάρχουν τόσες προσωπικές προτιμήσεις στο φαγητό όσα και τα μέλη του νοικοκυριού σας. Ακόμα χειρότερα, οι άνθρωποι παίρνουν πολύ σοβαρά το φαγητό τους και μπορεί να ανησυχείτε ότι η οικογένειά σας θα είναι ανθεκτική στις αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες.

Διαβάστε επίσης: Πρωινό: Σκεφτείτε έξω από το κουτί (των δημητριακών)

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε εύκολα να βελτιώσετε τη διατροφή της οικογένειάς σας.

1. Επιτρέψτε στα μέλη της οικογένειας να επιλέξουν τι θα φάνε

Επιτρέψτε στα μέλη της οικογένειάς σας να ψάξουν στο ψυγείο, την κατάψυξη και τα ντουλάπια και να επιλέξουν ό,τι θέλουν να φάνε. Eπιτρέψτε τους να ελέγχουν την ποσότητα των μερίδων τους. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται ακραίο με την πρώτη ματιά, αλλά αν είστε εσείς υπεύθυνοι του ανεφοδιασμού τροφίμων, ξέρετε ότι κάθε επιλογή τροφίμων στο σπίτι σας είναι υγιεινή.

2. Ενθαρρύνεται τη συμμετοχή των μελών της οικογένειας στον προγραμματισμό των γευμάτων

Διδάξτε δεξιότητες λήψης αποφάσεων προσφέροντας συγκεκριμένες υγιεινές επιλογές για γεύματα και επιδόρπια. Ρωτήστε το παιδί σας αν θα ήθελε μια μπανάνα ή ένα μήλο για επιδόρπιο, για παράδειγμα, αντί να το ρωτάτε απλώς τι θα ήθελε να φάει.

3. Φάτε το οικογενειακό γεύμα στο τραπέζι

Τρώτε οικογενειακά γεύματα γύρω από ένα τραπέζι αντί μπροστά στην τηλεόραση. Όταν κοιτάτε την τηλεόραση, χάνετε την προσοχή σας στο φαγητό που τρώτε και στους ανθρώπους που σας περιβάλλουν.

Αυτό οδηγεί σε υπερκατανάλωση τροφής και χάνετε την ευκαιρία να δεθείτε με την οικογένειά σας. Ενθαρρύνετε προσεκτικές διατροφικές συνήθειες που διατηρούν την προσοχή εστιασμένη στο φαγητό και στους ανθρώπους με τους οποίους το μοιράζεστε.

4. Αφαιρέστε την αλατιέρα από το τραπέζι

Περισσότερο από το 75% του αλατιού στη διατροφή του μέσου ανθρώπου προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Αποτρέψτε τα παιδιά σας να συνηθίσουν να προσθέτουν ακόμη περισσότερο αλάτι στο φαγητό τους.

5. Αποφύγετε τις διαφωνίες που σχετίζονται με τη διατροφή

Αποφύγετε τις διαμάχες για το φαγητό με τα παιδιά σας. Η διαφωνία με τα παιδιά σας σχετικά με το φαγητό μπορεί να τα οδηγήσει να νιώσουν αρνητικά για την πραγματοποίηση υγιεινών επιλογών όσον αφορά τη διατροφή.