Τα συναισθήματα είναι ο πυρήνας της ανθρώπινης εμπειρίας. Αλλά τα έντονα συναισθήματα στο παιδί σας μπορεί να πυροδοτήσουν τις δικές σας συναισθηματικές αντιδράσεις.

Πολλοί από τους σημερινούς ενήλικες μεγάλωσαν χωρίς να μιλούν για τα συναισθήματα. Όμως οι σύγχρονοι γονείς αντιλαμβάνονται τη σημασία της έκφρασης των συναισθημάτων και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας.

Πώς μπορείτε λοιπόν να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλούν για τα συναισθήματά τους;

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνοντας παιδιά με συναισθηματική ωριμότητα

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν για τα συναισθήματα με τέσσερις βασικούς τρόπους: την ανατροφή, τον τρόπο που τα διδάσκουμε , τη συμπεριφορά μας και το οικογενειακό περιβάλλον.

Η ανατροφή βοηθά τα παιδιά να ονομάζουν, να εκφράζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους

Όλοι νιώθουμε μια σειρά συναισθημάτων και τα «αρνητικά» συναισθήματα δεν είναι εγγενώς κακά. Τα συναισθήματα είναι σήματα που είναι σημαντικά για την επιβίωσή μας. Μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο μας.

Τα παιδιά συχνά «υποδύονται» τα συναισθήματά τους, αντί να μιλούν για το πώς αισθάνονται. Ο ρόλος σας είναι να βοηθήσετε τα παιδιά να ονομάσουν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους όπως η θλίψη, ο φόβος και ο θυμός.

Όταν διδάσκουμε στα παιδιά ότι όλα τα συναισθήματα είναι υγιή, μαθαίνουν να εμπιστεύονται τον εαυτό τους, νιώθουν πιο άνετα να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και βλέπουν τα συναισθήματα ως σύντομες εμπειρίες που περνούν.

Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να μάθουν πώς να αρχίσουν να κρύβουν τα συναισθήματά τους, έτσι ώστε να βλέπουμε μόνο τις προκλητικές συμπεριφορές τους. Φανταστείτε ότι η συμπεριφορά τους είναι η κορυφή ενός παγόβουνου, που προκαλείται από συναισθήματα κάτω από την επιφάνεια.

Οι γονείς μπορούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά στα συναισθήματα

Όταν όλοι είναι ήρεμοι μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά για τα συναισθήματα. Ξεκινήστε συζητήσεις για τα συναισθήματα με βάση σχεδόν οτιδήποτε ενδιαφέρει το παιδί σας, μια τηλεοπτική εκπομπή, ένα βιντεοπαιχνίδι, μια ταινία ή ένα βιβλίο που διαβάζει.

Η παρακολούθηση των συναισθημάτων σε φανταστικούς χαρακτήρες εξομαλύνει τα συναισθήματα ως μια καθολική εμπειρία. Βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν πιο λεπτούς τύπους συναισθημάτων και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης και διαχείρισής τους.

Για μεγαλύτερα παιδιά δοκιμάστε να κάνετε αυτές τις συζητήσεις όταν δεν τα κοιτάτε απευθείας, στο αυτοκίνητο ή κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας (περπάτημα, κλωτσώντας μια μπάλα, βλέποντας μια ταινία μαζί). Ορισμένα παιδιά ανοίγονται περισσότερο την ώρα του ύπνου. Προσπαθήστε να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο.

Τα παιδιά παρακολουθούν και μαθαίνουν από εμάς

Μπορεί να είναι δύσκολο να βλέπετε τα παιδιά σας να βιώνουν έντονα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια παύση. Μπορείτε να φύγετε από το δωμάτιο, αν είναι απαραίτητο. Είναι υγιές να παραδειγματίζουμε τα παιδιά να κάνουν ένα διάλειμμα όταν νιώθουν πιέση.

Αν κάνετε ένα λάθος αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να υποδείξετε στα παιδιά πώς να επανορθώσουν. Αυτό δίνει στα παιδιά ένα πρότυπο για να επανορθώσουν κι εκείνα, το οποίο είναι μια κρίσιμη δεξιότητα στις σχέσεις.

Τα παιδιά επηρεάζονται από τις σχέσεις στην οικογένεια

Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά. Τα παιδιά επηρεάζονται από άλλες σχέσεις στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων μεταξύ των γονέων. Να θυμάστε ότι η σύγκρουση είναι μια υγιής ανθρώπινη εμπειρία.

Είναι σημαντικό να δείχνετε στα παιδιά υγιείς συγκρούσεις, όπου όλοι εκφράζουν τα συναισθήματά τους με σεβασμό. Είναι επίσης σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν υγιή επίλυση συγκρούσεων.