Αστατος, θα είναι ο καιρός το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, με τους αδειούχους να ταξιδεύουν με καλό καιρό, αλλά να κάνουν κούλουμα – σε κάποιες περιοχές, συγκεκριμένα 6- με βροχές.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στη Μεσόγειο αναμένεται να ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αερίων μαζών και Αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα είναι:

  • Οι ενισχυμένοι νότιοι άνεμοι, με εντάσεις που την Κυριακή 26/02 θα φτάσουν τοπικά στο Αιγαίο τα 8 μποφόρ.
  • Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, ιδιαίτερα την Κυριακή 26/02 και την Καθαρά Δευτέρα 27/02.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί και αφορά την Κυριακή 26/02, απεικονίζεται η απόκλιση της θερμοκρασίας των αερίων μαζών σε ύψος περίπου 1.500 μέτρων, σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της. Οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 7-10 βαθμούς θερμότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Οι αυξημένες συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης, ιδιαίτερα στα πρώτα 2 χιλιόμετρα της ατμόσφαιρας. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί και αφορά την Κυριακή 26/02, απεικονίζονται οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης κοντά στο έδαφος.

Πού θα πετάξει ανεμπόδιστα ο χαρταετός – Σε ποιες 6 περιοχές  θα βρέξει την Καθαρά Δευτέρα

Παράλληλα, δε θα λείψουν οι τοπικές βροχές, οι οποίες την Κυριακή 26/02 θα επηρεάσουν περιοχές της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ την καθαρά Δευτέρα 27/02 θα περιοριστούν στη βορειοανατολική χώρα.

Ειδικά την Καθαρά Δευτέρα 27/02 οι άνεμοι αναμένεται να εξασθενήσουν στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά και να είναι ευνοϊκοί για το καθιερωμένο πέταγμα του χαρταετού.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, την Καθαρά Δευτέρα σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, κατά περιόδους αυξημένες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη Μακεδονία, τη Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Θράκη, μέχρι το μεσημέρι πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 1800 μέτρα).

Οι μετεωρολογικές συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βορειοδυτικά, όπου θα φθάσει τους 14 με 15 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει τους 18 με 21 βαθμούς Κελσίου.