Όταν ένα παιδί έχει πρόβλημα με τον ύπνο, γίνεται αυτόματα πρόβλημα για όλη την οικογένεια. Και κανείς δεν συνειδητοποιεί πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος μέχρι να τον χάσει. Μεταβάλλει την ενέργεια, τη διάθεση, τα κίνητρα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και πολλά άλλα.

Τότε είναι που γίνεται σαφές τι ακριβώς κάνει στον οργανισμό η απώλεια ύπνου. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα υπομονής είναι μικρότερα σε όλους και αυτό δημιουργεί περισσότερες εντάσεις μεταξύ γονέων αλλά και παιδιών.

Για τους γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το να πείσουν τα παιδιά τους να μείνουν στο κρεβάτι, ο καλύτερος τρόπος για να τα βοηθήσουν να προσδιορίσουν ποια είναι η βασική αιτία του κατά συρροή νυχτερινού ξυπνήματος.

Διαβάστε επίσης: Παιδικό υπνοδωμάτιο: Σχεδιασμός που προάγει ηρεμία και χαλάρωση

Μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο για το παιδί περιλαμβάνουν:

Να έχετε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου, οι ρουτίνες βοηθούν τα παιδιά να χαλαρώσουν για την ημέρα. Λόγω της προβλεψιμότητάς τους, βοηθούν επίσης τα παιδιά να κοιμηθούν μόνα τους και να παραμείνουν κοιμισμένα.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα

Όταν τα παιδιά πέφτουν για ύπνο και σηκώνονται την ίδια ώρα καθημερινά, το σώμα τους μπαίνει σε μια ρουτίνα. Ως εκ τούτου, τη νύχτα, θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια της κούρασης και πότε είναι ώρα να πάνε για ύπνο.

Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο

Ένα περιβάλλον που ευνοεί τον ύπνο είναι δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό. Εάν τα δωμάτια των παιδιών έχουν την τάση να είναι πολύ φωτεινά νωρίς το πρωί, οι κουρτίνες συσκότισης μπορεί να βοηθήσουν. Και διατηρώντας τα δωμάτια καλά αεριζόμενα, θα παραμείνουν αρκετά δροσερά για έναν καλό ύπνο τη νύχτα.

Προγραμματίστε χρόνο μέσα στην ημέρα για να συζητήσετε τους φόβους τους

Αντί να μιλάτε για τους νυχτερινούς φόβους πριν πάτε για ύπνο, συζητήστε τους νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επινοηθούν στρατηγικές αντιμετώπισης και δεν θα είναι το τελευταίο πράγμα που θυμάται το παιδί σας πριν κοιμηθεί.

Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές μακριά από το δωμάτιο

Εάν τα παιδιά έχουν ηλεκτρονικά είδη στο δωμάτιό τους, απομακρύνετέ τα. Έτσι θα απαλλαγείτε από κάθε πειρασμό να βρίσκονται σε μια οθόνη την ώρα πριν τον ύπνο, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την ικανότητά τους να κοιμούνται.