Το μωρό σας χρειάζεται να τρέφεται σωστά για να αναπτυχθεί καλά. Η σωστή βρεφική σίτιση είναι επομένως απαραίτητη για τη συνολική υγεία και ευεξία του παιδιού σας μεγαλώνοντας. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει με γρήγορους ρυθμούς, ίσως κάποιες αμφιβολίες ως προς τη διατροφή του κάνουν την εμφάνισή τους. Ποιες είναι οι πιο κοινές από αυτές;

 

Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Κάντε το φαγητό διασκεδαστικό για το παιδί

3 συνήθεις ερωτήσεις σχετικά με τη διατροφή των μωρών

#1 Πότε πρέπει να ξεκινήσει η συμπληρωματική σίτιση;

Κατά τους πρώτες 6 μήνες της ζωής του μωρού σας, το πιο ωφέλιμο είναι να επιλέξετε αποκλειστικά το θηλασμό. Το μητρικό γάλα όχι μόνο παρέχει θρεπτικά συστατικά αλλά και βιοδραστικές ενώσεις που διεγείρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, μπορούν να προστατεύσουν τα μωρά από την ανάπτυξη λοιμώξεων και πολύπλοκων ασθενειών.

Εάν ο θηλασμός δεν είναι δυνατός, αυτές είναι οι άλλες επιλογές:

  • Η χρήση τραπεζών γάλακτος. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη που συζητήθηκαν παραπάνω δεν χάνονται.
  • Διατροφή με φόρμουλα. Αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι απολύτως απαραίτητο. Εάν καταφύγετε στη χρήση φόρμουλας, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για όλα τα γούστα στην αγορά. Υπάρχουν ακόμη και επιλογές με υδρολυμένες πρωτεΐνες για όσους έχουν πεπτικούς περιορισμούς.

 

#2 «Είναι καλύτερο να προσφέρουμε πουρέ ή ολόκληρα τρόφιμα»;

Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει δημοφιλές να ακολουθούμε το «Baby- Led Weaning». Αυτή η μέθοδος προτείνει την προσφορά ολόκληρων τροφών στο μωρό μετά την ηλικία των 6 μηνών, πάντα βεβαίως υπό επίβλεψη, ώστε να τα χειρίζεται και να τα καταναλώνει όπως θέλει. Έτσι το μωρό εξοικειώνεται με τις διάφορες τροφές και τα χαρακτηριστικά τους, κάτι που αποτρέπει την απόρριψή τους στο μέλλον.

#3 «Πόση τροφή πρέπει να δίνουμε στα μωρά»;

Όση το μωρό σας ζητά, εκτός κι αν έχει κάποιο ιδιαίτερο θέμα με το βάρος του. Μόλις συμπληρωθούν οι 6 μήνες και συμπεριληφθούν οι στερεές τροφές, μπορούν να προσφερθούν 3 ή 4 κύρια γεύματα, αλλά ο θηλασμός μπορεί να συνεχιστεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Κι αυτό επειδή το φαγητό από μόνο του δεν μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των μωρών σε αυτή τη φάση.

Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε είναι να αναγκάζετε το μωρό σας να φάει. Οι μηχανισμοί της όρεξης και του κορεσμού θα πρέπει να είναι αυτοί που καθορίζουν το ρυθμό στη σίτιση των βρεφών. Μόνο εάν το παιδί δεν αναπτύσσεται σωστά ή δεν παίρνει αρκετό βάρος, θα πρέπει να δοθεί προσοχή και να γίνουν αλλαγές.

Να θυμάστε:

Εάν προσφέρετε στο μωρό σας ολόκληρες τροφές, θα πρέπει να αποφεύγετε εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Πάντα να επιλέγετε τρόφιμα με κατάλληλη υφή. Η επίβλεψη είναι επίσης απαραίτητη. Ιδανικά, ξεκινήσετε με φρούτα και στη συνέχεια προχωρήστε σταδιακά σε άλλα τρόφιμα.