Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Διαδίκτυο στο σύνολό τους είναι χρήσιμα εργαλεία για μια μαμά. Διευκολύνουν την απάντηση σε ερωτήσεις όπως τι να κάνετε όταν το παιδί σας κάνει απεργία στο φαγητό ή πόσες πάνες πάνες χρειάζεται το νεογέννητο μωρό σας.

Αλλά παρά τα οφέλη του, μπορεί να είναι επικίνδυνο όταν γίνεται μέτρο σύγκρισης. Το να μάθετε πώς να σταματήσετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις άλλες μαμάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι δύσκολο.

Η αλήθεια που πρέπει να θυμάστε είναι ότι λίγο πριν (και πιθανότατα λίγο μετά) την ανάρτηση εκείνης της τέλειας λήψης από αυτή τη διάσημη μαμά που ακολουθείτε, ένα μωρό ούρλιαζε, τα παιδιά τσακώνονταν μεταξύ τους και το πατώμα ήταν γεμάτο παιχνίδια.

Διαβάστε επίσης: Μαμά και μπαμπάς: 3 πράγματα για τα οποία μπορεί να νιώθουν ενοχές

Αν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από τη συνήθεια της σύγκρισης, το να βρείτε γειωτικές πρακτικές για να το αντικαταστήσετε μπορεί να βοηθήσει. Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αρχίσετε να δημιουργείτε χρόνο για την αυτοφροντίδα.

Νιώστε περήφανη για τον εαυτό σας

Είναι αξιέπαινο να κάνετε την επιλογή να αντικαταστήσετε το scrolling της αυτοκαταστροφής με στιγμές ευτυχίας και ικανοποίησης. Ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάτε να χτίζετε αυτή τη συνήθεια μπορεί να βοηθήσει να δώσετε τον τόνο για το πόσο καλά θα την τηρήσετε και πώς θα νιώθετε.

Το να δώσετε κίνητρο στον ευατό σας να ξεκινήσετε μια απόφαση που έχει σκοπό να να αντικαταστήσει μια κακή συνήθεια, σημαίνει ότι είστε αρκετά διορατική ώστε να γνωρίζετε πόσο χρήσιμο είναι να εισαγάγετε περισσότερη θετικότητα στη ζωή σας και να κάνετε τη διαφορά για τον εαυτό σας.

Ξεκινήστε με μικρά και αργά βήματα

Το να κάνετε τους στόχους εφικτούς και να κάνετε σταδιακή πρόοδο είναι το κλειδί της επιτυχίας. Ξεκινήστε το ταξίδι σας αφιερώνοντας ένα μικρό χρονικό διάστημα κάθε μέρα (ή μερικές φορές την εβδομάδα) για να δημιουργήσετε μια νέα συνήθεια χωρίς να διαταράξετε την άνετη ρουτίνα σας.

Καθιερώστε ένα εφεδρικό σχέδιο

Αναλάβετε δράση και καταρτίστε σχέδια έκτακτης ανάγκης για αναμενόμενα σενάρια. Για παράδειγμα, αν ο φόβος σας είναι ότι θα πιάνετε το τηλέφωνό σας πολύ συχνά χωρίς να το καταλάβετε, η προσθήκη χρονικών ορίων στις εφαρμογές μπορεί να βοηθήσει.

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες και τις ευλογίες στη ζωή σας. Αυτό μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση. Αν σας είναι δύσκολο να ανακατευθύνετε τις σκέψεις σας, αλλάξτε αντ’ αυτού το περιβάλλον σας.

Πηγαίνετε σε ένα διαφορετικό δωμάτιο και ασχοληθείτε με κάποια δραστηριότητα, ώστε να ανακατευθύνετε την προσοχή σας σε κάτι πιο παραγωγικό. Η αλήθεια είναι ότι οι άλλοι δεν είναι καλύτεροι από εσάς – ακόμα κι αν μερικές φορές αυτό φαίνεται αναληθές.

Μπορεί να έχετε κάτι που κάποιος άλλος το ζηλεύει. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε τα θετικά μας χαρακτηριστικά. Η σύγκριση με τις άλλες μαμάδες δεν είναι χρήσιμη. Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα και στην αυτοφροντίδα.

Εξασκηθείτε στην αυτοσυγχώρεση

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να κάνει λάθος χωρίς να τα παρατάει. Δεν χρειάζεται να είναι «όλα ή τίποτα». Η δημιουργία νέων συνηθειών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι χρειάζονται τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να δημιουργηθεί μια νέα συνήθεια. Περιμένετε ότι θα κάνετε λάθη στην πορεία, κάντε υπομονή και συνεχίστε να προσπαθείτε.