Τα παιδιά μπορεί να ξεχάσουν να φορέσουν τα παπούτσια τους όταν βγουν έξω, ωστόσο δε θα ξεχάσουν ποτέ την υπόσχεση που τους δώσατε ακόμη και εβδομάδες πριν. Πώς είναι αυτό δυνατόν; Πολύ απλά διότι η τήρηση μιας υπόσχεσης είναι πιο σημαντική στο μυαλό ενός παιδιού παρά σε ενός ενήλικα και έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς να αναπτύσσονται σε ένα περιβάλλον με βεβαιότητες.

Όταν κάτι δεν εκπληρώνεται, τα μπερδεύει, τους δημιουργεί ψεύτικες προσδοκίες και τα απογοητεύει. Μη τηρώντας τις υποσχέσεις μας, είναι σα να κάνουμε επίθεση στο συναισθηματικό τους κόσμο. Στα μάτια τους φαινόμαστε αναξιόπιστοι και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δε θέλουμε να συμβεί.

 

Διαβάστε επίσης: Παιδί και ψυχική υγεία: 3 δεξιότητες για να του μάθετε

Η σημασία της τήρησης των υποσχέσεών μας

Τηρώντας τις υποσχέσεις μας στα παιδιά, επιτυγχάνουμε:

Την ανάπτυξη της προσωπικής τους ακεραιότητας

‘Έχετε ακούσει για τη θεωρία της κοινωνικής μάθησης του ψυχολόγου Albert Bandura; Σε αυτήν, βρίσκουμε τον όρο «μοντελοποίηση». Ένα μεγάλο μέρος της μάθησης δηλαδή ενός παιδιού βασίζεται στη μίμηση της συμπεριφοράς ενός μοντέλου που για τα παιδιά δεν είναι άλλο από τους γονείς τους.

Τα παιδιά θέτουν τα θεμέλια για την κοινωνικότητά τους και τον τρόπο κατανόησης του κόσμου μέσω του μοντελισμού.

Αν τα παιδιά βλέπουν τη μητέρα και τον πατέρα τους να εκπληρώνουν όλα όσα λένε, θα αναπτύξουν προσωπική ακεραιότητα. Θα καταλάβουν ότι η εκπλήρωση των υποσχέσεων είναι κάτι ικανοποιητικό για όλους και ως εκ τούτου, αξίζει κανείς να το μιμηθεί.

Δείχνουμε στα παιδιά ότι είναι σημαντικά

Αγαπάτε τα παιδιά σας άνευ όρων, ωστόσο πρέπει να το δείχνετε με το σωστό τρόπο. Τα μικρότερα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι οι γονείς τους περνούν πολλές ώρες της ημέρας τους έξω από το σπίτι για να μπορέσουν να τους προσφέρουν το καλύτερο, να εγγυηθούν την ευημερία, τη διατροφή και την εκπαίδευσή τους.

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται μονάχα την απουσία των γονιών τους. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος για να νιώθουν ότι είναι αγαπητά είναι να τους δείχνουμε το πόσο σημαντικά πράγματι είναι.

Κι αν αυτό καμιά φορά φαντάζει ανέφικτο λόγω των πολλών υποχρεώσεων ξεκινήστε με τα «απλά» ή έστω κάποια από αυτά:

  • Υποσχεθείτε στο παιδί ότι θα καθίσετε μαζί του για να παρακολουθήσετε μαζί την αγαπημένη του ταινία.
  • Υποσχεθείτε του ότι μετά το σχολείο θα πάτε μαζί μια βόλτα στο πάρκο.
  • Διαβεβαιώστε το ότι μόλις επιστρέψετε στο σπίτι θα είστε εκεί για ό,τι χρειαστεί.
  • Υποσχεθείτε ότι αν γυρίσετε αργά από τη δουλειά, θα του διαβάσετε μια ιστορία πριν πάτε για ύπνο.
  • Υποσχεθείτε του ότι απόψε θα ετοιμάσετε το αγαπημένο του φαγητό.

Όλα αυτά τα παραδείγματα είναι τρόποι για να περάσετε χρόνο μαζί με το παιδί και να του δείξετε με τον καλύτερο τρόπο το πόσο σημαντικό είναι για εσάς.

Τους μαθαίνουμε πώς να δημιουργούν ποιοτικές σχέσεις

Οι υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη, την αυθεντικότητα και την ασφάλεια.

Με το να τηρείτε τις υποσχέσεις σας, δείχνετε στο παιδί πως είστε έμπιστοι και πως δεν λέτε ψέματα. Έτσι, το παιδί είναι σε θέση να χτίσει ισχυρές φιλίες και πιο ώριμες σχέσεις στο μέλλον.

Εάν κρατάμε τις υποσχέσεις μας, κερδίζουμε το σεβασμό τους

Εάν ένα παιδί αντιμετωπίσει έλλειψη ακεραιότητας εκ μέρους της μητέρας ή του πατέρα του, θα απογοητευτεί, θα αναστατωθεί, θα στεναχωρηθεί, θα θυμώσει. Και σιγά σιγά ο δεσμός με το παιδί μας μπορεί θα διαβρωθεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους, τόσο οι μικρές όσο και οι μεγάλες υποσχέσεις που δίνουμε στα παιδιά μας πρέπει να εκπληρώνονται. Μόνο έτσι θα νιώθουν σιγουριά, ασφάλεια, εμπιστοσύνη και σεβασμό στο πρόσωπό μας και εκτός αυτού θα συμβάλλουμε στο να εξελιχθούν αύριο σε υπεύθυνους και ισορροπημένους ενήλικες.