Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία: Μετά τον τοκετό, οι προτεραιότητές σας αλλάζουν. Εσείς αλλάζετε. Γίνατε μαμά. Διαφορετικά θέματα έχουν προτεραιότητα σε διαφορετικά στάδια της ζωής σας. Η ζωή με ένα νεογέννητο απέχει κόσμους από τη ζωή χωρίς παιδί, και η ζωή με έναν έφηβο απέχει κόσμους από τη ζωή με ένα νεογέννητο.

Ενώ το κύριο μέλημά σας πριν από την απόκτηση παιδιών μπορεί να ήταν η καριέρα σας. Η πιο επείγουσα σκέψη σας μετά τη γέννα μπορεί να είναι πώς θα τα κάνετε και τα δύο – να συνδυάσετε τη δουλειά και τη μητρότητα – ή ακόμη και πώς θα σταματήσετε τη δουλειά εντελώς.

Το άτομο που ήσασταν τότε δεν είναι το άτομο που είστε τώρα. Σύμφωνα με το Scientific American, όλα τα θυληκά θηλαστικά όντα υφίστανται «θεμελιώδεις αλλαγές» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση.

Διαβάστε επίσης: Εξοικονόμηση χρόνου: Συμβουλές για μαμάδες που δουλεύουν

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μπορεί να μεταβάλλουν τον εγκέφαλο, «αυξάνοντας το μέγεθος των νευρώνων σε ορισμένες περιοχές και προκαλώντας δομικές αλλαγές σε άλλες». Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο συνδυασμός των ορμονών της εγκυμοσύνης και η εμπειρία της εγκυμοσύνης και του τοκετού βελτιώνουν τη μνήμη και τις μαθησιακές σας ικανότητες.

Αποδεχτείτε τους τρόπους με τους οποίους έχετε αλλάξει ως μαμά

Σίγουρα οι σπουδές σας διεύρηναν τα ενδιαφέροντά σας σε διάφορα θέματα και σας βοήθησαν να εξελιχθείτε στον τομέα σας. Αλλά υπάρχει μεγαλύτερο σχολείο από τη μητρότητα;

Γίνεστε πιο έξυπνη, ζείτε σε αρμονία με ένα άλλο πολύπλοκο ανθρώπινο ον και οργανώνεστε και επιλύετε προβήματα πολύ πιο αποτελεσματικά απ΄ότι πριν γίνετε μαμά. Όταν έχετε μια μικρή μπάλα χάους που απειλεί συνεχώς την τάξη, μαθαίνετε να εντοπίζετε τους βασικούς παράγοντες, να λαμβάνετε υπόψη τις μεταβλητές και να εκτελείτε τις δουλειές πιο γρήγορα.

Βρείτε φίλους που αγαπούν να είναι γονείς

Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα να συναναστρέφεστε με άλλους γονείς που παίρνουν στα σοβαρά την εμπειρία της γονεϊκότητας και την απολαμβάνουν ταυτόχρονα. Όσο περισσότερο βλέπετε άλλους γονείς να απολαμβάνουν τη διαδρομή και να μοιράζονται τις κακοτοπιές στην πορεία, τόσο περισσότερο είστε σε θέση να την απολαύσετε κι εσείς.

Μπορείτε ακόμα να είστε «εσείς»

Η απόκτηση ενός παιδιού θα αλλάξει τη ζωή σας. Θα αλλάξει την ποσότητα που διαθέτετε από τα εξής: χρόνο, συναισθηματική ενέργεια, σωματική ενέργεια, χρήματα. Και αυτά είναι μόνο μερικά από αυτά.

Για πολλές μαμάδες υπάρχει ο φόβος ότι θα χάσουν την ταυτότητά τους. Μην αφήσετε το φόβο για το τι μπορείτε να χάσετε να σταθεί εμπόδιο. Κερδίζετε πολλά περισσότερα. Μπορείτε ακόμα να είστε ο εαυτός σας, απλά σε έκδοση «μαμά».

Αν είστε δημιουργικός τύπος, μπορεί να φοβάστε ότι η έμπνευσή σας θα υποφέρει από την έλλειψη χρόνου ή από την υπερβολικά πειθαρχημένη ζωή, η οποία απαιτείται όταν έχετε παιδί). Βρείτε έμπνευση από το παιδί σας. Σίγουρα πρέπει να έχετε μια ρουτίνα ύπνου, αλλά έχετε επίσης μια τρελή, ανεμπόδιστη μικρή μούσα στα χέρια σας τώρα.

Το να έχεις παιδί είναι χαοτικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να εγκαταλείψεις την αίσθηση της λειτουργικότητας. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά ευδοκιμούν μέσα από τη δομή. Ακόμα κι αν προσπαθούν συνεχώς να αποδείξουν το αντίθετο ζωγραφίζοντας με το κραγιόν σας όλο τον καναπέ.

Αν είστε ένα πλάσμα της άνεσης βρείτε τρόπους να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βγάλουν ενέργεια. Αυτή είναι η ευκαιρία σας να επαναφορτιστείτε. Μπορεί να χρειάζεται να σκαρφαλώσουν και να κατέβουν 80 φορές από μια τσουλήθρα. Αλλά στο τέλος της ημέρας είστε εσείς αυτή που θα τα κρατάτε αγκαλιά καθώς θα πέφτουν για ύπνο.

Η ευγένεια και η υπομονή είναι εντελώς υποτιμημένες γονεϊκές ιδιότητες.