Μια μαμά μπορεί να βιώνει αμέτρητες χαρές μα έχει κι αμέτρητες ευθύνες και υποχρεώσεις, πολλές φορές τόσο απαιτητικές που θα ήταν δύσκολο για τον οποιονδήποτε να διαχειριστεί. Η καθημερινή φροντίδα των παιδιών, οι δουλειές του σπιτιού και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις μπορούν να αφήσουν κάθε μαμά σωματικά ή και ψυχικά εξαντλημένη. Γι’ αυτό και δεν πρέπει ποτέ καμιά μητέρα να ξεχνά τον εαυτό της…

 

Διαβάστε επίσης: Σχέση : Πώς η από κοινού ανατροφή του παιδιού σας κάνει καλό

Γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε εσάς

Η μητρότητα όπως είπαμε είναι τόσο όμορφη όσο και απαιτητική. Φυσικά και θέλετε να παρέχετε στα παιδιά σας όλα όσα χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά. Αυτό όμως δε σημαίνει πως ότι πρέπει να παραμελείτε τη δική σας ευημερία. Η ισορροπία είναι απαραίτητη για να αποφύγετε να «πνιγείτε» από όλες τις ευθύνες που συνεπάγεται ο ρόλος σας.

Η διατήρηση της υγείας σας άλλωστε είναι απαραίτητη για να συνεχίσετε να φροντίζετε τα παιδιά σας. Είναι σημαντικό επομένως να αναπτύξετε ορισμένες στρατηγικές για να ελαφρύνετε το βάρος των καθηκόντων.

Βρίσκοντας τη σωστή ισορροπία

Μην αναζητάτε την τελειότητα

Το ότι είστε μητέρα δε σημαίνει ότι πρέπει να είστε ο «τέλειος άνθρωπος». Κανείς δεν μπορεί να επιτύχει την τελειότητα και η αναζήτηση αυτής, μόνο άγχος προκαλεί. Το παιδί σας έτσι κι αλλιώς δε χρειάζεται μια άψογη γυναίκα ως μητέρα. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας άνθρωπος που, παρά τα ελαττώματά του, προσπαθεί να βελτιωθεί για να δώσει τον καλύτερό του εαυτό.

Επομένως, μην αγχώνεστε όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θέλετε. Αντίθετα, ζήστε τη μητρότητα με συνειδητό και υπεύθυνο τρόπο. Δεν υπάρχει εγχειρίδιο ανατροφής των παιδιών και επομένως είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνετε και λάθη.

Εστιάστε στα θετικά

Το να πληγώνετε τον εαυτό σας με αρνητικές σκέψεις για πράγματα στα οποία μπορεί να έχετε «αποτύχει», βλάπτει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας, κάτι που τα παιδιά σας μπορούν να παρατηρήσουν και να… ακολουθήσουν ως παράδειγμα.

Όπως προαναφέραμε, δεν υπάρχει ο τέλειος γονέας και η επιτυχία ή η αποτυχία είναι όροι σχετικοί και καθαρά προσωπικοί.

Δείτε όλα εκείνα που καθημερινά καταφέρνετε με γνώμονα την ευημερία των παιδιών σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα ενισχύσετε τα δυνατά σας σημεία και θα βελτιώσετε άλλα που ενδεχομένως θέλετε.

Η μητρότητα άλλωστε δεν είναι ένας ανταγωνισμός για να δούμε ποιος μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Έχει να κάνει με το να είσαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου ώστε να μπορείς να μοιράζεσαι «μαθήματα» και να ωριμάζεις μαζί με τα παιδιά σου.

Μοιραστείτε τις ευθύνες με τον σύντροφό σας

 

Το να είσαι μητέρα 24 ώρες το 24ωρο είναι μια δουλειά που δεν εκτιμάται όπως θα έπρεπε και που καταναλώνει σχεδόν όλη την ενέργεια μιας γυναίκας, ακόμη και σε σημείο που να προκαλεί ψυχική εξάντληση. Δεν πρέπει να αναλαμβάνετε όλες τις ευθύνες για το παιδί σας επειδή ίσως πιστεύετε ότι μόνο εσείς θα τις κάνετε σωστά.

Εμπιστευτείτε τον σύντροφό σας και σχηματίστε μια ομάδα για να μεγαλώσετε το παιδί σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στον εαυτό σας

Πολλές μητέρες νιώθουν ενοχές όταν αφιερώνουν χρόνο για να περιποιηθούν τον εαυτό τους. Ωστόσο, θα πρέπει πάντα να έχετε κατά νου ότι για να φροντίζετε τους άλλους, πρέπει πρώτα να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Αφιερώστε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να χαλαρώσετε και να κάνετε αυτό που θέλετε. Παρακολουθήστε την αγαπημένη σας εκπομπή, ακούστε μουσική, περάστε χρόνο στον κήπο, προγραμματίστε δραστηριότητες που ξέρετε πως σας χαροποιούν. Ναι. Είστε μαμά, αλλά είστε και άνθρωπος…

Ασχοληθείτε με τεχνικές διαχείρισης του άγχους

Είναι φυσιολογικό το μυαλό να θολώνει και να κυριαρχείται από άγχος όταν υπάρχουν τόσες πολλές καθημερινές υποχρεώσεις που μας κάνουν πολλές φορές να αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Για αυτόν τον λόγο, είναι χρήσιμο να μάθετε μερικές τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός, προκειμένου να τις εφαρμόσετε όταν το θεωρείτε απαραίτητο.

Λατρεύετε το παιδί σας, αλλά μην ξεχνάτε τον εαυτό σας

Μην ξεχνάτε πως εάν δεν έχετε χρόνο να φροντίσετε τον εαυτό σας, δε θα μπορείτε τελικά να φροντίσετε τα παιδιά σας. Δεν θα τους μάθετε πως πρέπει να φροντίζουν για τη δική τους ευημερία και αυτό θα μπορούσε να τα επηρεάσει αρνητικά μεγαλώνοντας.

Συνεργαστείτε με τον σύντροφό σας και την ευρύτερη οικογένειά σας κατά την ανατροφή τους και για να προστατεύσετε την ευημερία σας, μην επενδύετε όλη σας την ενέργεια αποκλειστικά και μόνο στα παιδιά και μην αισθάνεστε ένοχοι που περνάτε ποιοτικό χρόνο και με τον εαυτό σας.