Η σχολική ηλικία είναι γενικά μια περίοδος ταχέως μεταβαλλόμενων συναισθημάτων. Ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να διατηρήσει την ισορροπία με συναισθηματική υποστήριξη και κατανόηση.

Η κατανόηση και η διαχείριση των συναισθημάτων είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ευημερία των παιδιών. Η ικανότητα του παιδιού σας να κατανοεί και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα μόνο του αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου.

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, χρειάζεται τη βοηθειά σας για να μάθει περισσότερες στρατηγικές συναισθηματικής αυτορρύθμισης. Ακόμη και τα μεγαλύτερα παιδιά  εξακολουθούν να χρειάζονται τα συναισθήματά τους να τα βλέπουν, να τα αναγνωρίζουν, να τα επικυρώνουν, να τα αντανακλούν και να τα αποδέχονται οι ενήλικες γύρω τους.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: 10 καθημερινές συνήθειες για να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας

Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες στο σπίτι ή στο σχολείο μπορείτε να βοηθήσετε περισσότερο αν θυμάστε ότι τα συναισθήματα βρίσκονται συνήθως στη ρίζα των προβλημάτων τους.

Να είστε σε επιφυλακή για τα «κρυφά» συναισθήματα

Τα μικρότερα παιδιά δεν μπορούν να κρύψουν καλά τα συναισθήματά τους, ακόμη και αν το θέλουν. Αλλά μέχρι τη σχολική ηλικία, είναι σε θέση να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να το κάνουν αυτό.

Οι συνομήλικοι και οι ενήλικες συχνά επιβάλλουν «κανόνες» σχετικά με τη συναισθηματική έκφραση, όπως για παράδειγμα ότι «τα αγόρια δεν κλαίνε». Βοηθήστε τα παιδιά να βγάλουν τα συναισθήματά τους από την «κρυψώνα» τους. Μην τους δίνετε περισσότερους λόγους να τα καταπιέζουν.

Γίνετε ένα καλό συναισθηματικό πρότυπο για το παιδί

Τα παιδιά εύκολα κατακλύζονται από τα συναισθήματά τους. Ταυτόχρονα, λαμβάνουν συχνά μηνύματα να καταπιέζουν, να κρύβουν, να αρνούνται ή να αγνοούν τα συναισθήματά τους. Με άλλα λόγια, να φράξουν τη ροή των συναισθημάτων τους.

Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν και να νιώσουν τα συναισθήματά τους είναι να είναι καλά πρότυπα για υγιείς συναισθηματικές αντιδράσεις. Δεν είναι δίκαιο να ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν συναισθηματικά βήματα που δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι.

Αφιερώστε χρόνο μιλώντας γι’ αυτά

Ένας πολύ καλός τρόπος για να δώσετε στοργική προσοχή στα συναισθήματα των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι να διαθέτετε τακτικά χρόνο συζητώντας. Αυτό είναι συχνά καλύτερο το βράδυ πριν από τον ύπνο, όταν τα παιδιά είναι πιο ανοιχτά στα συναισθήματά τους.

Ο χρόνος συναισθημάτων βοηθά τα παιδιά να ανακτήσουν τη συναισθηματική τους ισορροπία και να βιώσουν την ηρεμία, την ικανοποίηση, τη δέσμευση και τη χαρά. Ο χρόνος των συναισθημάτων δημιουργεί επίσης σύνδεση. Παράλληλα, βοηθά τους γονείς και τα παιδιά να επανασυνδεθούν όταν απομακρύνονται.