Η εγκυμοσύνη θεωρείται μια περίοδος πολλών σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών στη ζωή κάθε γυναίκας. Για να κάνετε τον… ανεμοστρόβιλο των αλλαγών πιο υποφερτό και να αποφύγετε διαταραχές υγείας, είναι σημαντικό να προσέχετε τη διατροφή σας, αυξάνοντας την πρόσληψη ορισμένων βασικών θρεπτικών συστατικών. Οι φυτικές ίνες είναι ένα από αυτά.

Ας μάθουμε το γιατί και σε ποιες τροφές τις βρίσκουμε.

 

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Οι αλλαγές του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς να τις αντιμετωπίσετε

 

 

Τα οφέλη των φυτικών ινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Σύμφωνα με το περιοδικό «Food Science and Nutrition», οι φυτικές ίνες:

  • Βοηθούν στην πέψη.
  • Συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους.
  • Ευνοούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.
  • Βοηθούν στην πρόληψη της υπερτασικής διαταραχής κύησης.
  • Θρέφουν και αυξάνουν την ποικιλομορφία του εντερικού μικροβιώματος.
  • Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.

 

Γιατί εμφανίζεται δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μεταξύ 11 και 40% των εγκύων υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, η οποία εμφανίζεται πιο συχνά κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Το περιοδικό «Progress in Nutrition» εξηγεί ότι οι αιτίες της δυσκοιλιότητας κύησης είναι πολυπαραγοντικές:

Αυξημένη απελευθέρωση προγεστερόνης.

Αυτή η ορμόνη, μαζί με τη χαλασίνη, χαλαρώνει τους μύες του σώματος. Υπάρχει λιγότερη συσταλτικότητα του στομάχου, του οισοφάγου και του παχέος εντέρου. Τελικά, τα έντερα «κινούνται» λιγότερο και η πέψη επιβραδύνεται.

Αυξημένη απορρόφηση νερού και νατρίου στο παχύ έντερο.

Τα κόπρανα γίνονται πιο σκληρά και, ως αποτέλεσμα, εμφανίζεται δυσκοιλιότητα.

Η πίεση που ασκεί η μήτρα στο έντερο αυξάνεται καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Κατ’ επέκταση, μειώνεται σταδιακά περαιτέρω η κίνηση του εντέρου.

Μειωμένη σωματική δραστηριότητα της μητέρας.

Πώς οι φυτικές ίνες προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα

Οι φυτικές ίνες είναι ένα φυσικό καθαρτικό που αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Η προσθήκη 20 έως 35 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα έχει αποδειχθεί πως αυξάνει τη συχνότητα της αφόδευσης. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από το αν πρόκειται για διαλυτή ή αδιάλυτη ίνα.

Ποιες τροφές αποτελούν πηγές φυτικών ινών

Τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές φυτικών ινών είναι η βρώμη, τα φασόλια, οι φακές και άλλα όσπρια, το κριθάρι, τα μήλα, τα βατόμουρα, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, η κινόα και ο αμάρανθος. Επίσης, βρίσκονται στο πίτουρο σιταριού, στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στα φυλλώδη χόρτα και στο λάχανο, στο μπρόκολο, το κουνουπίδι, το σέλινο και στη φλούδα και τον πολτό των φρούτων.

Πόσες φυτικές ίνες πρέπει να καταναλώνετε

Οι γενικές συστάσεις για φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, κυμαίνονται μεταξύ 25 και 30 γραμμαρίων την ημέρα. Επιπλέον, θα πρέπει να συνοδεύονται από την κατανάλωση αρκετού νερού.

Καθιερώστε μια σωστή διατροφή υπό την καθοδήγηση ενός επαγγελματία

Οι φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να κατανέμονται στα 5 ή 6 ημερήσια γεύματα και η κατανάλωση των διαφόρων τύπων θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, ανάλογα με τη διαταραχή που πρέπει να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί. Γενικά, είναι καλό να καταναλώνετε περίπου 5 καθημερινές μερίδες λαχανικών και φρούτων στην ακατέργαστη μορφή τους.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για σωστή καθοδήγηση και σωστά αποτελέσματα.