Δεν υπάρχει ίσως πιο παράξενη περίοδος στη ζωή μιας νέας μαμάς από την άδεια μητρότητας. Είστε απίστευτα απασχολημένη, αλλά με κάποιο τρόπο μπορεί να βαριέστε τόσο πολύ. Απόλυτα χαρούμενη τη μια στιγμή, ταραγμένη την επόμενη.

Πιθανότατα είστε στο σπίτι, ενθουσιασμένη, εξαντλημένη, ευγνώμων, αγχωμένη – ο κατάλογος συνεχίζεται…

Ενώ η άδεια είναι ευλογία, μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολη. Αν είστε μητέρα για πρώτη φορά, πιθανότατα ζείτε κάθε μέρα ελπίζοντας ότι κάνετε τα πράγματα σωστά. Παράλληλα λειτουργείτε με ελάχιστο έως καθόλου ύπνο και προσπαθείτε συνεχώς να καταλάβετε και να συνηθίσετε τη νέα σας ταυτότητα.

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Συναισθηματική σύνδεση… με τον εαυτό σας

Ίσως να εξακολουθείτε να βρίσκετε την εμπειρία πρόκληση ακόμη και αν είστε έμπειρη μαμά. Ιδίως αν λάβετε υπόψη τα άλλα παιδιά που είτε τρέχουν στο σπίτι μαζί σας είτε το πρόγραμμά τους σας κρατά εξίσου απασχολημένη με το μωρό σας.

Μπορείτε να μάθε πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, συμπεριλαμβανομένου του πώς να διατηρείτε την ψυχική σας υγεία υπό έλεγχο, με αυτούς τους 7 τρόπους:

1. Κινήθείτε

Είτε πρόκειται για γυμναστική στο σπίτι, ενώ το μωρό κοιμάται, είτε για μια βόλτα στο δρόμο με το καροτσάκι, η άσκηση (ακόμη και όταν είστε εξαντλημένη) θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα. Οι ενδορφίνες το εγγυώνται.

2. Βγείτε έξω κάθε μέρα

Το να βγαίνεις από το σπίτι με ένα μωρό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αλλά αξίζει τον κόπο. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο το να περπατήσετε γύρω από το τετράγωνο μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην ψυχική σας υγεία.

3. Ασκήστε το μυαλό σας

Αν δεν προσέξετε, το μόνο που θα σκέφτεστε κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας είναι πόσο έφαγε και πόσες πάνες λέρωσε το μωρό. Είναι εύκολο να πέσετε στον ατελείωτο νοητικό κύκλο της φροντίδας του μωρού.

Αλλά το να κρατάτε το μυαλό σας ενεργό είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική σας υγεία. Μπορείτε να διαβάσετε βιβλία όσο το μωρό κοιμάται ή να βάλετε ακουστικά βιβλία όταν είναι ξύπνιο. Άλλες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε είναι το journaling και γενικότερα το γράψιμο, σταυρόλεξα, Wordle ή να ξαναπιάσετε ένα παλιό χόμπι που σας λείπει.

4. Θέστε μικρούς στόχους κάθε μέρα

Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να μαγειρεύετε, ο στόχος σας μια μέρα μπορεί να είναι να δοκιμάσετε μια καινούργια συνταγή. Προσπαθήστε να φτιάξετε λίστες που να είναι ένας ισορροπημένος συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να γίνουν και πράγματα που θα σας άρεσαν.

5. Μείνεται κοινωνική

Η άδεια μητρότητας μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μια απομονωτική εμπειρία. Μείνεται κοινωνική και βρείτε χρόνο για να βλέπετε τους φίλους και την οικογένειά σας. Αν η σκέψη των μικροβίων γύρω από το νέο σας μωρό σας αγχώνει, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σηκώσετε το τηλέφωνο.

6. Ντυθείτε

Αν και είναι δελεαστικό να αρπάξετε τα πιο χαλαρά ρούχα σας μετά τη γέννηση του μωρού, το να προσθέσετε λίγη δομή και στυλ στην ημέρα σας μπορεί να σας δώσει μια ώθηση στη διάθεση.

7. Σχεδιάστε το πρόγραμμά σας μετά την άδεια

Όσο υπέροχη κι αν είναι η άδεια μητρότητας, δεν διαρκεί για πάντα. Το να έχετε ένα σχέδιο για το «μετά» μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ψυχικά υγιείς. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να απολαύσετε την άδειά σας ακόμη περισσότερο όσο βρίσκεστε σε αυτήν.