Η ανάπτυξη του μωρού μέσα στην κοιλιά της μαμάς του μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Το βάρος της μητέρας αυξάνεται, γεγονός που αλλάζει τον τρόπο που κινείται. Επηρεάζεται επίσης η κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Σε αυτά προστίθενται και οι συναισθηματικές αλλαγές, που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύονται από στιγμές άγχους. Επιπλέον, ο ύπνος μεταβάλλεται λόγω των ορμονικών αλλαγών και της ανάπτυξης του μωρού κατά την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Τα μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στοχεύει κυρίως στη μείωση τυχόν ενοχλήσεων από τη στάση του σώματος, τη βελτίωση της κυκλοφορίας και την προώθηση της ανάπαυσης.

 

Διαβάστε επίσης: Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει σε εσάς και στο μωρό σας κατά την 22η εβδομάδα;

 

 

Τι χρειάζεστε για να κάνετε μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο σπίτι

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσετε τα πάντα πριν ξεκινήσετε. Θα πρέπει να προετοιμάσετε το χώρο όπου θα βρίσκεστε και να χρησιμοποιήσετε μαξιλάρια για να προσαρμόσετε τη στάση ανάλογα με το πώς αισθάνεστε άνετα.

Στη συνέχεια, επιλέξτε το μέσο ολίσθησης που θα χρησιμοποιηθεί, όπως αιθέρια έλαια ή συγκεκριμένες κρέμες για μασάζ. Μπορείτε να προσθέσετε στοιχεία όπως κυλίνδρους μασάζ, σφαίρες ή μπάλες, τα οποία είναι πολύ χρήσιμα για αυτομασάζ ή για εναλλαγή με το χειροκίνητο μασάζ όταν αυτό γίνεται από άλλο άτομο.

Πώς να κάνετε μασάζ στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Οι πιέσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο σώμα πρέπει να είναι ήπιες και οι κινήσεις αργές. Μεταξύ των πιο γνωστών τεχνικών είναι οι εξής:

Τρίψιμο

Το τρίψιμο αφορά μια πολύ επιφανειακή και απαλή επαφή από τον σύντροφό σας. Απλώς αγγίζοντας το δέρμα, τα δάχτυλα γλιστρούν στην περιοχή του σώματος που δουλεύετε. Είναι μια καλή επιλογή για να ξεκινήσετε την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος.

Αυτο-μασάζ σώματος

Εκτός από την πλάτη, το υπόλοιπο σώμα είναι σε κοντινή απόσταση από τα χέρια σας. Τα μασάζ σώματος, μπορούν να συμπεριληφθούν στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του σώματός σας, για παράδειγμα, μετά το ντους, όταν εφαρμόζεται λοσιόν.

Τρίψτε τα χέρια σας μεταξύ τους πριν ξεκινήσετε. Στη συνέχεια, «ζυμώστε» απαλά τα πόδια μέχρι εκεί που το μέγεθος της κοιλιάς σας σας επιτρέπει.

Από τον έβδομο μήνα και μετά, οι πιο προσβάσιμες περιοχές θα είναι οι μηροί, τα χέρια και οι ώμοι.

Μασάζ προσώπου

Ομοίως, τρίψτε τα χέρια μεταξύ τους για να αυξήσετε τη θερμοκρασία της κρέμας ή του λαδιού. Καλύψτε το πρόσωπο με τα δύο χέρια και ξεκινήστε πιέζοντας απαλά από το κέντρο προς τα έξω. Στη συνέχεια, με τις άκρες των δακτύλων, κάντε κυκλικό μασάζ στο μέτωπο, το πηγούνι, τα ζυγωματικά και πίσω από τα αυτιά.

Η διάρκεια της συνεδρίας μασάζ, είτε εφαρμοστεί από άλλο άτομο είτε όχι, εξαρτάται από την ανοχή και την προτίμηση της κάθε γυναίκας. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στο να ξαπλώνετε στο πλάι, αν είναι δυνατόν, στην αριστερή πλευρά όταν σας κάνει μασάζ ο σύντροφός σας. Όσον αφορά τη συχνότητα, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να κάνετε καθημερινά.

Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης, τα μασάζ επικεντρώνονται σε διαφορετικές περιοχές:

  • Στο πρώτο τρίμηνο, είναι καλό να εφαρμόζονται στο λαιμό και στο πρόσωπο.
  • Κατά το δεύτερο τρίμηνο, προστίθεται η πλάτη.
  • Προς το τέλος της εγκυμοσύνης, στο τρίτο τρίμηνο, το κάτω μέρος της πλάτης, η οσφυϊκή χώρα και οι γλουτοί αποτελούν τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ενόχληση.

 

Τα οφέλη του μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Υπάρχουν πολλά σωματικά και ψυχικά οφέλη που προσφέρει το μασάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε πολλαπλά συστήματα του σώματος της μέλλουσας μητέρας. Μεταξύ αυτών είναι:

  • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, η οποία επηρεάζεται από τη συμπίεση που προκαλεί το μωρό που μεγαλώνει.
  • Χαλαρώνει τους κουρασμένους μύες, οι οποίοι καταπονούνται από το βάρος της κοιλιάς.
  • Παρέχει μια αίσθηση γενικής ευεξίας, προάγοντας την ξεκούραση και τον ποιοτικό ύπνο.
  • Μειώνει τον πόνο σε διάφορες περιοχές του σώματος.
  • Ευνοεί την απελευθέρωση ενδορφινών, βελτιώνοντας τη διάθεση της μητέρας.

Προτού ξεκινήσετε, είτε μόνες είτε με έναν επαγγελματία είτε με τον σύντροφό σας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας διότι μόνο εκείνος είναι ο κατάλληλος για να σας ενημερώσει εάν για οποιονδήποτε συγκεκριμένο λόγο υγείας, τα μασάζ αντενδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.