Κατά την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, σωματικά στο μωρό σας σχηματίζονται τα βλέφαρα και τα φρύδια ενώ τα ματάκια του είναι ακόμη κλειστά. Εσείς από την, άλλη νιώθετε πιο «βαριά» και κουρασμένη.

Τι άλλο σας συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας;

 

Διαβάστε επίσης: Βάρος: Τι να προσέξετε για να μην αυξηθεί πολύ στην εγκυμοσύνη

Η 22η εβδομάδα του μωρού σας

 

Κατά την εβδομάδα αυτή, τα δόντια του μωρού σας αρχίζουν να σχηματίζονται μέσα στα ούλα. Επιπλέον, το δέρμα αποθηκεύει ένα λεπτό στρώμα λίπους στο εσωτερικό του, το οποίο είναι απαραίτητο για την πλήρη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.

Το εντυπωσιακό είναι πως από αυτήν την εβδομάδα, το μεταιχμιακό σύστημα του μωρού βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο των συναισθημάτων του μωρού, τα οποία θα του «επιτρέψουν» να βιώσει εναλλαγές στη διάθεση.

Αυτό σημαίνει πως από τις επόμενες εβδομάδες, το μωρό σας θα μπορεί να γελάει, να κλαίει ακόμα και να θυμώνει μέσα στη μήτρα.

Τέλος, από αυτή την εβδομάδα και μετά ο εγκέφαλός του αυξάνεται κατά περίπου 90 γραμμάρια το μήνα.

Η δική σας 22η εβδομάδα

Την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικό να παρουσιάσετε αύξηση βάρους περί των 5 κιλών.

Από αυτήν την εβδομάδα η κούραση αρχίζει και γίνεται πιο έντονη, η αναπνοή πιο βαθιά και ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται.

Ο πόνος στην πλάτη είναι επίσης πολύ συχνός σε αυτό το στάδιο. Οι αστραγάλοι και οι καρποί μπορεί να διογκωθούν, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η μήτρα πιέζει ελαφρώς τις φλέβες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια.

Εκτός από αυτές τις ενοχλήσεις, είναι επίσης σύνηθες να αισθανθείτε ότι η κοιλιά γίνεται σκληρή. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα συσπάται και χαλαρώνει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτές οι συσπάσεις βοηθούν στην προετοιμασία της μήτρας και της λεκάνης για τον τοκετό.

Σε νοητικό επίπεδο, είναι πιθανό να αποσπάστε πιο εύκολα. Αυτή η απώλεια συγκέντρωσης οφείλεται εν μέρει σε ορμονικές αλλαγές, αλλά και στο γεγονός ότι οι έντονες αλλαγές που βιώνετε μπορούν να «μονοπωλήσουν» όλη σας την προσοχή.

Συμβουλές και φροντίδα στην 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης

Αυτή την εβδομάδα, η μεγαλύτερη ενόχληση θα είναι στα πόδια σας. Μπορείτε να ανακουφίσετε το πρήξιμο «διεγείροντας» την κυκλοφορία.

Για να το κάνετε αυτό:

  • Τεντώστε τα πόδια σας ενώ κάθεστε και κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις.
  • Τουλάχιστον μία φορά ανά μία ώρα, σηκωθείτε και τεντωθείτε.
  • Το να βάζετε τα πόδια και τα χέρια σας σε κρύο νερό με χοντρό αλάτι θα σας βοηθήσει επίσης να καταπολεμήσετε το αίσθημα βάρους στα άκρα σας.
  • Περπατήστε τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά με γρήγορο ρυθμό.

Την ώρα του ύπνου, τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από τα πόδια σας. Αυτό θα ευνοήσει την κυκλοφορία και θα σας επιτρέψει να ξεκουραστείτε καλύτερα