Η ενασχόληση με τον αθλητισμό προστατεύει την καρδιά των παιδιών και τη συνολική τους υγεία γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τα «μυήσουμε» στα σπορ από πολύ μικρή ηλικία.

Πιο συγκεκριμένα, τα αθλητικά παιδιά κοιμούνται καλύτερα, μαθαίνουν να αποφεύγουν την καθιστική ζωή, έχουν πιο δυνατό σώμα (μύες και οστά), είναι περισσότερο προστατευμένα από την παχυσαρκία και έχουν μια μεγαλύτερη αίσθηση χαράς και ικανοποίησης λόγω των ορμονών της «ευτυχίας» που η άσκηση μπορεί να απελευθερώσει.

 

Διαβάστε επίσης: Σπορ: Πώς να μάθουμε στα παιδιά να μην παίζουν επιθετικά

Ποια τα οφέλη του αθλητισμού για την καρδιαγγειακή υγεία των παιδιών

Ο αθλητισμός, σε συνδυασμό με άλλες υγιεινές συνήθειες όπως η καλή διατροφή, μπορεί να:

Βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος

Το κύριο όφελος από τη γυμναστική είναι η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Το να είμαστε ενεργοί αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και ενισχύει τη ροή στα αιμοφόρα αγγεία.

Ενδυναμώσει την καρδιά

Η ενδυνάμωση της καρδιάς δε συμβάλλει μόνο στην ικανότητα ώθησης του αίματος, αλλά στη συνολικά καλή φυσική κατάσταση.

Έτσι, το παιδί αρχίζει να προετοιμάζει τον εαυτό του για μεγαλύτερες προσπάθειες που συνδέονται με την αντίσταση, είτε αερόβια είτε αναερόβια.

Βελτιώσει την ποιότητα και την ποσότητα του οξυγόνου

Σε σχέση με την κυκλοφορία του αίματος, άλλο ένα όφελος του αθλητισμού για την καρδιαγγειακή υγεία των παιδιών είναι η παροχή οξυγονωμένου αίματος στα όργανα του σώματος. Εάν μια αθλητική δραστηριότητα εκτελείται σε τακτική βάση, το αίμα έχει μεγαλύτερη ποσότητα οξυγόνου.

Ως εκ τούτου, όχι μόνο ωφελείται η ποσότητα του αίματος, αλλά με το να έχουμε περισσότερο οξυγόνο, βελτιώνεται και η ποιότητά του.

Σε γενικές γραμμές, αυτό το όφελος ευνοεί όλες τις πρωτογενείς και δευτερογενείς λειτουργίες του σώματος.

Ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού έναντι μη μεταδοτικών ασθενειών

Η αντιμετώπιση των επιπτώσεων του καθιστικού τρόπου ζωής είναι ένας από τους στόχους της αθλητικής δραστηριότητας.

Ο συνδυασμός των προαναφερθέντων πλεονεκτημάτων του αθλητισμού για την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός μη καθιστικού τρόπου ζωής, αποτελούν προστασία του οργανισμού από μη μεταδοτικές ασθένειες οι οποίες σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, όπως η υπέρταση και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιο είναι το πιο ωφέλιμο άθλημα για το παιδί μου;

Το πιο ωφέλιμο άθλημα είναι αδιαμφισβήτητα αυτό που αρέσει στο παιδί σας. Το να αναγκάσετε το παιδί να κάνει κάτι με το ζόρι, θα το αποθαρρύνει και θα το κρατήσει μακριά από τον αθλητισμό.

Ανάλογα λοιπόν με τις προτιμήσεις του, εντάξτε το παιδί σε ένα αθλητικό πρόγραμμα από μικρή ηλικία, ύστερα φυσικά από τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας που το κάθε παιδί και ο κάθε ενήλικας πρέπει να κάνει πριν ξεκινήσει.