Κάποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερη υπομονή από τη φύση τους. Κάποιοι από εμάς , όμως, τείνουν να σφίγγουν τις γροθιές τους, να φωνάζουν και να απομακρύνονται ή να τα παρατάνε εντελώς. Και αρκετοί, μάλιστα έχουν παιδιά, που πολλές φορές δοκιμάζουν τα όριά μας.

Όλοι μπορούν να χάσουν την ψυχραιμία τους. Και οι γονείς. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί λένε ότι είναι απολύτως δυνατό να μάθουμε να είμαστε πιο υπομονετικοί. Με λίγα λόγια, η υπομονή είναι η ικανότητα να παραμένουμε ήρεμοι μπροστά στις αντιξοότητες, την αναμονή, την απογοήτευση ή τον πόνο.

Και η καλλιέργειά της σίγουρα αξίζει τον κόπο. Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι τείνουν να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, αυτοεκτίμηση και αίσθηση αυτοελέγχου που βοηθά στην επίτευξη των στόχων της ζωής.

Διαβάστε επίσης: Παιδί: Τι να κάνετε όταν δε θέλει να πάει για ύπνο

Άλλα ευρήματα δείχνουν ότι οι υπομονετικοί άνθρωποι είναι λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης και μοναξιάς, μαζί με λιγότερες παθήσεις της υγείας τους, όπως πονοκεφάλους, εξάρσεις ακμής και έλκη.

Ωστόσο, δεν υπάρχει γρήγορος και εύκολος τρόπος για να γίνετε υπομονετικοί. Χρειάζεται πολλή υπομονή για να χτίσεις υπομονή. Αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε πιο κοντά σε αυτήν:

1. Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Για αρχή, όταν αντιμετωπίζετε μια απογοητευτική κατάσταση, κάντε κάποια ενδοσκόπηση. Όταν αισθάνεστε ότι αρχίζετε να απογοητεύεστε, κάντε απογραφή των συναισθημάτων σας, του τι σας τα  προκαλεί, ακόμα και των επιπέδων ενέργειάς σας.

Καταλάβετε γιατί κάποιος ή κάτι σας ενοχλεί, και στη συνέχεια αναλύστε τι είναι πραγματικά σημαντικό. Η καταγραφή όλων των παραγόντων που οδηγούν στην ανυπομονησία σας μπορεί να σας βοηθήσει να διορθώσετε την κατάσταση, να σας ηρεμήσει ή να σας οδηγήσει στο να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που στην πραγματικότητα σας βγάζει εκτός εαυτού.

2. Αναπροσαρμόστε την εμπειρία

Δοκιμάστε τη γνωστική επανεκτίμηση – μια τεχνική κατά την οποία σκέφτεστε την εμπειρία σας από μια διαφορετική οπτική γωνία. Αν απεχθάνεστε τη διαδρομή σας από τη δουλειά προς το σπίτι κάθε μέρα, επαναπροσδιορίστε την ως μια ευκαιρία να ακούσετε το αγαπημένο σας podcast, ακόμη και αν είστε κολλημένοι στην κίνηση.

Η γνωστική επανεκτίμηση συμβαδίζει επίσης με την εξάσκηση της ευγνωμοσύνης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Emotion διαπίστωσε ότι το να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε μπορεί να μειώσει την ανυπομονησία.

3. Κοιτάξτε τη μεγάλη εικόνα

Το να έχετε κατά νου τον ανώτερο σκοπό ή τους στόχους σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

Ένας στόχος που συνδέεται με έναν σκοπό για τον οποίο πραγματικά νοιάζεστε, όπως η αποταμίευση για ένα σπίτι για την οικογένειά σας ή η επίτευξη ενός στόχου καριέρας, μπορεί να κάνει τις δύσκολες στιγμές της δουλειάς σας να νιώθετε ότι αξίζουν περισσότερο.

4. Προγραμματίστε εκ των προτέρων για αγχωτικές καταστάσεις

Μια άλλη στρατηγική είναι να προετοιμάσετε τη μέρα σας, ώστε να μην βρεθείτε σε μια επιβαρυντική κατάσταση. Προβλέψτε καταστάσεις που μπορεί να σας εκνευρίσουν. Όταν προετοιμάζετε τον εαυτό σας, δεν θα αισθάνεστε αυτό το άγχος της βιασύνης ή την απογοήτευση από τη σπατάλη του χρόνου σας.

5. Εξασκηθείτε στις στρατηγικές αντιμετώπισης

Από το διαλογισμό μέχρι την αναπνοή και το τρέξιμο, εξοικειωθείτε με τις στρατηγικές αντιμετώπισης για να καταλάβετε ποιες λειτουργούν καλύτερα για εσάς. Εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας να αντιδρά λιγότερο στους στρεσογόνους παράγοντες όταν αυτοί εμφανίζονται.

6. Παρακολουθήστε την πρόοδό σας

Η εξειδίκευση είναι το κλειδί για την επιτυχημένη στοχοθεσία. Οπότε αποφασίστε ποιες πτυχές της ζωής σας απαιτούν περισσότερη από την υπομονή σας και παρακολουθήστε αν βελτιώνεστε ή όχι. Όσο περισσότερο εξασκείστε, τόσο πιο γρήγορα θα συνηθίσετε να σταματάτε τον εαυτό σας πριν ξεσπάσει.