Οι συγκρούσεις μπορούν εύκολα να προκύψουν μεταξύ των μελών μιας οικογένειας που ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Η κάθε είδους σχέση άλλωστε, σε συνδυασμό με τον σύγχρονο έντονο και πολλές φορές πιεστικό τρόπο ζωής, περνά στάδια και μπορεί να γίνει ακόμη περισσότερο περίπλοκη.

Αν στο σπίτι αισθάνεστε την ένταση στον… αέρα και η επαναφορά της ηρεμίας φαντάζει ακατόρθωτη, μη χάνετε την ελπίδα σας. Δεν είναι ευχάριστο, αλλά συμβαίνει. Το ζήτημα είναι: θα το αφήσετε να διαιωνίζεται; Ή μήπως ήρθε η στιγμή να κάνετε κάτι γι’ αυτό;

 

Διαβάστε επίσης: Γονείς: Τι μπορούμε να μάθουμε από τους Δανούς για την ανατροφή των παιδιών;

 

 

Σε κάθε κοινωνική ομάδα μπορεί να υπάρξουν συγκρούσεις

Η οικογένεια είναι το πρώτο περιβάλλον κοινωνικοποίησης. Μέσα σε αυτήν μεταδίδονται οι πρώτες αξίες, κανόνες, «κώδικες». Είναι ένα δίκτυο μεταξύ ανθρώπων που αναπτύσσουν διαφορετικούς δεσμούς και τρόπους συμπεριφοράς. Για το λόγο αυτό, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.

Πώς να βελτιώσετε την οικογενειακή συμβίωση

Η εξάλειψη των προβλημάτων στην οικογενειακή συνύπαρξη δεν είναι μια πιθανή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να μειώσουμε τις αντιπαραθέσεις. Είναι σημαντικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τα προβλήματα με υγιή και λειτουργικό τρόπο.

Η βελτίωση της διαχείρισης των συγκρούσεων είναι άλλωστε απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του κάθε ατόμου στην οικογένεια.

Ώρα να κάνετε κάτι

Οι συγκρούσεις μέσα σε μια οικογένεια είναι συχνά οι ίδιες. Επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά και αυτό τροφοδοτεί το αίσθημα της παραίτησης. Κάποια στιγμή, αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να γίνει για να επιλυθούν.

Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούμε ότι, για να αλλάξουν τα πράγματα, πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά.

Είναι θέμα συνειδητής αναδιάρθρωσης της οικογενειακής δυναμικής. Για παράδειγμα, αν κάθε φορά που κάθεστε για φαγητό, «εμφανίζονται» παράπονα, διαμαρτυρίες και ενοχλητικά σχόλια, μπορείτε να προσπαθήσετε να αλλάξετε την εστίαση.

Αυτό δεν έχει σκοπό να βάλει κάτω από το χαλάκι τις υπάρχουσες αντιπαραθέσεις, αλλά μάλλον να «σπάσει» τη συνήθεια να τσακώνεστε στο τραπέζι. Το να μοιράζεστε ένα ήρεμο και ευχάριστο δείπνο είναι σημαντικό για να εξαλείψετε τις διαφορές και, την κατάλληλη στιγμή, να συνεχίσετε τη συζήτηση και να υπάρξουν συμβιβασμοί.

Ο ανοιχτός διάλογος είναι το «κλειδί»

Η επικοινωνία είναι η βάση κάθε ανθρώπινου δεσμού. Χωρίς αυτόν, καμία σχέση δεν είναι επιτυχής.

Σε μια… χαοτική οικογενειακή συνύπαρξη, η επικοινωνία «υιοθετεί» σχεδόν πάντα ένα δυσλειτουργικό στυλ: είναι μηδενική ή επιθετική.

Από την άλλη πλευρά, μια οικογένεια που καταφέρνει να διατηρήσει μια αρμονική συνύπαρξη επιστρατεύει, συνειδητά ή ασυνείδητα, ένα ανοιχτό στυλ διεκδικητικής επικοινωνίας.

Είναι σημαντικό επομένως να ξανασκεφτείτε τον τρόπο που μιλάτε και να θυμάστε ότι, αν και διαφέρετε μεταξύ σας, είστε μια ομάδα. Όταν η «βάση» σας είναι η αγάπη, ο στόχος της ατομικής και συλλογικής ευημερίας είναι κοινός.

Ο διάλογος λοιπόν με ανοχή, αλληλοκατανόηση και σεβασμό μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση του οικογενειακού περιβάλλοντος. Κάθε μέλος πρέπει να είναι πρόθυμο να ακούσει, να διαπραγματευτεί και μερικές φορές, να υποχωρήσει. Τελικά άλλωστε, όλοι επωφελούνται από τις συμφωνίες και την αναζήτηση ισορροπίας.

Το να ζητήσετε βοήθεια είναι επίσης μια λύση

Μερικές φορές, όταν νιώθετε αδύναμοι να αλλάξετε την κατάσταση και οι εντάσεις πολλαπλασιάζονται, αντί να το βάλετε κάτω, είναι ωφέλιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας είναι σε θέση να κατανοήσει την οικογένεια ως ένα σύνθετο σύστημα και να προσεγγίσει τη θεραπεία από μια ολιστική σκοπιά.

Ο κύριος σκοπός είναι να βοηθήσει την οικογένεια να τροποποιήσει τη δυσλειτουργική δυναμική των σχέσεων και να τις αντικαταστήσει με πιο λειτουργικές.

Πολύπλοκη οικογενειακή συνύπαρξη; Μη χάνετε την ελπίδα σας

Όταν η οικογενειακή συνύπαρξη είναι περίπλοκη και δεν επιτυγχάνεται η ισορροπία, τα καλά νέα λοιπόν είναι ότι υπάρχει ελπίδα.

Είναι αλήθεια ότι η εκ νέου κατάκτηση της ηρεμίας σε ένα σπίτι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ωστόσο, με σταθερή δέσμευση και καλή προδιάθεση, η βελτίωση είναι εφικτή.

Ο διάλογος, η ενσυναίσθηση, η συνεργασία μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας και, αν χρειαστεί, η επαγγελματική βοήθεια, είναι θεμελιώδεις «σύμμαχοι» για την επίτευξη μιας ειρηνικής και χαρούμενης οικογενειακής συμβίωσης.