Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι πρόκληση σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου. Ωστόσο, φαίνεται ότι οι Δανοί γονείς κάτι κάνουν σωστά…

Η Δανία κατατάσσεται ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες.

Πώς είναι τόσο ευτυχισμένοι; Η απάντηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά τους ώστε να γίνουν ανθεκτικοί, συναισθηματικά ασφαλείς και ευτυχισμένοι ενήλικες.

Διαβάστε επίσης: Χαρούμενα παιδιά: Τα αφήνουμε να νιώσουν όλα τα συναισθήματα

Δείτε τις 3 βασικές αρχές που χρησιμοποιούν οι Δανοί γονείς για να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να γίνουν οι καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους:

«Hygge»

Το «Hygge» είναι μία από τις πιο δανέζικες λέξεις που υπάρχουν. Hygge σημαίνει χρόνος με φίλους και οικογένεια και οι Δανοί το κάνουν αυτό σε τακτική βάση.

Το ιδιαίτερο στο hygge δεν είναι μόνο η ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργεί κανείς με κεριά ή ωραίο φαγητό, αλλά ο ψυχολογικός χώρος στον οποίο μπαίνετε με τους φίλους και τους αγαπημένους σας.

Έχει να κάνει με το να αφήσετε το άγχος σας, τα προβλήματά σας, την κριτική σας και τα παράπονά σας στην πόρτα για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε πραγματικά ποιοτική σύνδεση χωρίς άγχος στιγμές.

Ο καθένας πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει το hygge για να λειτουργήσει. Τα παιδιά αγαπούν να βρίσκονται σε αυτόν τον χώρο επειδή απολαμβάνουν τη συνδεδεμένη συντροφικότητα με τις οικογένειές τους, απαλλαγμένα από τον αρνητισμό.

Παιχνίδι

Ναι, το έχετε ξανακούσει ότι το παιχνίδι κάνει καλό στο παιδί σας. Αλλά στη Δανία, το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας. Το παιχνίδι έχει γίνει σεβαστό ως ισχυρή παιδαγωγική (εξίσου σημαντική με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση) από το 1871.

Τα παιδιά τελειώνουν το σχολείο νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες και πηγαίνουν σε αυτό που ονομάζεται FTS (Free Time School). Πρόκειται για έναν χώρο αφιερωμένο στο ελεύθερο παιχνίδι των παιδιών με πολύ λίγη δομή.

Οι Δανοί δεν κατανοούν την ιδέα ότι θέλουν να «υπεραναπτύξουν» τα παιδιά με μαθήματα και δραστηριότητες υπό την καθοδήγηση ενηλίκων και θεωρούν το παιχνίδι θεμελιώδες για το παιδί.

Το παιχνίδι θεωρείται σημαντικό για τα παιδιά μέχρι το λύκειο. Οι έρευνες δείχνουν σαφώς ότι το παιχνίδι διευκολύνει τις κοινωνικές δεξιότητες, τον αυτοέλεγχο, την αυτοπεποίθηση και τις δεξιότητες αντιμετώπισης του άγχους, μειώνοντας έτσι το άγχος.

Ενσυναίσθηση

Ακούμε όλο και περισσότερα γι’ αυτό στις μέρες μας, αλλά το ιδιαίτερο στη Δανία είναι ότι διδάσκουν πραγματικά την ενσυναίσθηση στα σχολεία. Πρόκειται για ένα μάθημα που είναι εξίσου σημαντικό με τα μαθηματικά ή τα αγγλικά.

Ήδη από την προσχολική ηλικία, υπάρχουν εθνικά προγράμματα που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να κατανοούν και να μιλούν για την ενσυναίσθηση. Δείχνουν στα παιδιά κάρτες με πρόσωπα πάνω τους και βάζουν τα παιδιά να μιλήσουν για το τι συναίσθημα μπορεί να δείχνουν τα πρόσωπα και γιατί μπορεί να αισθάνονται έτσι.

Αυτό βοηθά στη δημιουργία ενός λεξιλογίου για τα μικρά παιδιά γύρω από τα συναισθήματα και τη συζήτηση για το συναίσθημα για τους άλλους.

Η ενσυναίσθηση έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη βελτίωση της ευτυχίας, οπότε δεν είναι περίεργο που αυτή η ιδιαίτερα ενσυναισθητική κοινωνία αισθάνεται τόσο καλά.

Αν μπορούσαμε να μάθουμε περισσότερα για τους πολλούς τρόπους με τους οποίους οι Δανοί γονείς διδάσκουν την ενσυναίσθηση στα παιδιά, σίγουρα θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ευημερία σε όλο τον κόσμο.