Εκτός του ότι είναι εξαιρετικά χαριτωμένο, ο χορός είναι ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για το μωρό. Τα μωρά χρειάζονται τη δύναμη και τον συντονισμό για να μπορούν να κινούν το σώμα τους με τη μουσική.

Χρειάζονται επίσης μια βασική κατανόηση των κοινωνικών και συναισθηματικών λόγων για τους οποίους χορεύουμε.

Γνωρίζουμε ότι οι δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χορό και κίνηση με μουσική συνδέονται με καλύτερο δεσμό βρέφους-γονέων. Προάγουν περισσότερο την κοινωνική συμπεριφορά σε σύγκριση με δραστηριότητες χωρίς μουσική. Οπότε ο χορός κάνει καλό στην κοινωνική ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης: Μωρά: Έχουν έμφυτη την αίσθηση των μαθηματικών

Τα μωρά σίγουρα δεν μπορούν να κατανοήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του χορού. Υπάρχουν πιθανώς άλλοι λόγοι για τους οποίους παρακινούνται να χορέψουν τόσο νωρίς στη ζωή τους…

Η πρώτη επαφή με τη μουσική στην κοιλιά της μαμάς

Η μουσική και ο χορός είναι οικουμενικοί. Πράγμα που σημαίνει ότι απαντώνται σε όλους τους πολιτισμούς. Ως αποτέλεσμα, πιστεύουμε ότι ο χορός είναι μέρος του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Και τα μωρά είναι αναπτυξιακά έτοιμα να μάθουν για τη μουσική και το χορό στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή η ετοιμότητα για ενασχόληση με τη μουσική αρχίζει ακόμη και πριν από τη γέννηση. Καθώς τα μωρά αναπτύσσουν την ακοή τους. αρχίζουν να ανταποκρίνονται στους ήχους κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα μωρά αναγνωρίζουν στην πραγματικότητα τα τραγούδια που τους έπαιζαν τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όταν τα ακούνε ξανά τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση. Γεννιούνται, δηλαδή, προετοιμασμένα να ακούν και να ανταποκρίνονται στη μουσική.

Ο χορός στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός μωρού

Μια πρόσφατη μελέτη του 2022 στο περιοδικό Developmental Psychology ρώτησε 278 γονείς από 15 χώρες για τις πρώτες χορευτικές κινήσεις των μωρών τους. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι περίπου το 50% των γονέων ανέφεραν ότι το παιδί τους χόρευε για πρώτη φορά σε ηλικία περίπου έξι μηνών, η οποία συχνά είναι πριν τα μωρά μάθουν να μπουσουλάνε.

Περίπου το 75% των μωρών χόρευαν περίπου στους 9,5 μήνες και το 90% των μωρών χόρευαν σχεδόν στους 13 μήνες, που είναι περίπου η ηλικία κατά την οποία τα μωρά περπατούν για πρώτη φορά.

Τα μωρά μπορούν να ανιχνεύσουν αν η κίνηση είναι «στο ρυθμό» από την ηλικία των οκτώ μηνών, αλλά συχνά δεν έχουν τον συντονισμό για να είναι σε θέση να κινηθούν τα ίδια στο ρυθμό μέχρι τα τέλη της προσχολικής ηλικίας.

Τα μωρά μπορούν να αλλάζουν τον ρυθμό της κίνησής τους μεταξύ γρήγορων και αργών τραγουδιών. Βέβαια, υπάρχουν πολλές αλλαγές στο πώς μοιάζει ο χορός στα δύο πρώτα χρόνια της ζωής.

Σχεδόν το 100% των γονέων που συμμετείχαν στη μελέτη ανέφεραν ότι χορεύουν με το μωρό τους. Επιπλέον, αυτοί οι γονείς ανέφεραν ότι χορεύουν με τα μωρά τους κάθε μέρα, γεγονός που δείχνει ότι τα μωρά εξασκούνται πολύ στο χορό.

Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών περίπου, το 80% των μωρών ενσωματώνουν στο χορό τους μιμούμενες χειρονομίες που έμαθαν από άλλους. Οι χαριτωμένες χορευτικές κινήσεις τους είναι σίγουρα ένα μεγάλο κίνητρο για να χορέψουμε μαζί τους.