Κάθε παιδί έχει τις δικές του προτιμήσεις και αναπτύσσει μια αίσθηση αυτονομίας και ελέγχου. Καταλαβαίνουν επίσης ποιες απαντήσεις οδηγούν στα πιο ευνοϊκά αποτελέσματα.

Ως γονέας, υπάρχουν τρόποι να τιμήσετε την αυξανόμενη αίσθηση αυτονομίας και ελέγχου τους, ενώ παράλληλα να προωθήσετε τη συμμόρφωση.

Διαβάστε επίσης: Ευερέθιστο παιδί: Πώς να το βοηθήσετε

Ακολουθούν τρεις συμβουλές για το πώς να το κάνετε αυτό.

Δώστε πιο αποτελεσματικές οδηγίες

Πείτε στα παιδιά τι να κάνουν, όχι τι να μην κάνουν.

Σκεφτείτε ότι περπατάτε σε ένα πεζοδρόμιο με ένα παιδί προς μια λακκούβα με νερό. Πείτε στο παιδί «σε παρακαλώ περπάτα γύρω από τη λακκούβα» αντί για «μην πατήσεις μέσα στη λακκούβα». Αυτό τους δίνει μια σαφή οδηγία για το τι πρέπει να κάνουν – να περπατήσουν γύρω από τη λακκούβα.

Όταν λέμε σε ένα παιδί τι δεν πρέπει να κάνει, μπορεί να κάνει άλλες ενέργειες που δεν είναι ιδανικές – να τρέξει γρήγορα μέσα από στη λακκούβα ή να προσπαθήσει να πηδήξει από πάνω της.

Όταν τα παιδιά εισβάλλουν στο χώρο των γονιών τους ή θέλουν προσοχή όταν αυτοί μαγειρεύουν ή εργάζονται, το να πούμε στο παιδί «όχι τώρα», «πήγαινε πιο πέρα» ή «κάνε στην άκρη», πιθανότατα θα λειτουργήσει μόνο για λίγο, αν λειτουργήσει καθόλου.

Η εντολή «όχι τώρα» δεν διευκρινίζει πότε. Το «πήγαινε πιο πέρα» ή «κάνε στην άκρη» πόσο μακριά ή τι σημαίνει άκρη. Αντ’ αυτού, πείτε στο παιδί: «Δεν μπορώ τώρα γιατί δουλεύω – αν είσαι ήσυχος για 10 λεπτά ώστε να τελειώσω αυτό που κάνω, τότε θα παίξουμε».

Δώστε λιγότερες εντολές

Επικεντρωθείτε στις οδηγίες που έχουν σημασία.

Οι γονείς συχνά κατακλύζουν τα παιδιά με εντολές. Αν ένα παιδί ακούει πολλές εντολές, μπορεί να αποσυντονιστεί.

Όταν οι γονείς επαναλαμβάνουν την ίδια εντολή, τα παιδιά μαθαίνουν: «Γιατί να κάνω ό,τι μου ζητάει ο μπαμπάς την πρώτη φορά, όταν τελικά θα μου το ζητήσει και δεύτερη, τρίτη ή τέταρτη φορά; Στο μεταξύ, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω (να παίζω το παιχνίδι μου, να αποφεύγω το βούρτσισμα των δοντιών ή την ώρα του ύπνου)».

Όταν οι γονείς επικεντρώνονται στις εντολές που έχουν σημασία, τα παιδιά είναι πιο πιθανό να συμμορφωθούν με τις ληφθείσες εντολές. Αποφύγετε να τα βομβαρδίζετε με ερωτήσεις.

Ακολουθήστε τις εντολές σας

Δείξτε στα παιδιά ότι υπάρχουν ασπρόμαυρες πραγματικότητες για την τήρηση των οδηγιών έναντι της μη τήρησης των οδηγιών. Όταν τα παιδιά δεν ακολουθούν τις οδηγίες, συνήθως υπάρχει λόγος – για να πάρουν κάτι που θέλουν (περισσότερο χρόνο παίζοντας βιντεοπαιχνίδια) ή για να αποφύγουν να κάνουν κάτι που δεν θέλουν (να πάνε για ύπνο).

Οι γονείς συχνά λένε στα παιδιά να κλείσουν το βιντεοπαιχνίδι, να πλύνουν τα δόντια τους, να κάνουν μπάνιο και να ετοιμαστούν γρήγορα το πρωί για το σχολείο. Όταν τα παιδιά δεν κάνουν αυτές τις εργασίες με την πρώτη φορά που τους ζητείται, συνήθως δεν θεωρούν τη μη συμμόρφωση ως δικό τους πρόβλημα.

Αντίθετα, είναι προβλήματα της μαμάς ή του μπαμπά. Η συμπεριφορά των παιδιών συνήθως δεν αλλάζει μέχρι να χάσει κάποιο είδος προνομίου ή ανταμοιβής (διασκεδαστική δραστηριότητα, χρόνο στην οθόνη).