Οι ξηροί καρποί περιέχουν θρεπτικά συστατικά με πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που αναρωτιούνται αν μπορούν να φάνε ξηρούς καρπούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν είναι καλύτερο να τους περιορίσουν για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα. Είναι αυτή μια δικαιολογημένη ανησυχία;

 

Διαβάστε επίσης: Ορμόνες: Τι αλλάζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

 

Είναι επικίνδυνοι οι ξηροί καρποί κατά την εγκυμοσύνη;

 

Η αλήθεια είναι ότι οι ξηροί καρποί (και τα αποξηραμένα φρούτα) μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς κανένα φόβο. Θα πρέπει μονάχα να αποφεύγονται εντελώς εάν έχετε αναπτύξει κάποια αλλεργική αντίδραση σε αυτούς. Σε αυτή την περίπτωση, η κατάποσή τους θα μπορούσε να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση που πιθανότατα θα επηρέαζε δυσμενώς την εγκυμοσύνη.

Θυμηθείτε ότι οι ξηροί καρποί χαρακτηρίζονται από πρωτεΐνη και είναι μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της καλής ψυχικής υγείας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τονιστεί η παρουσία τους στη διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι ξηροί καρποί περιέχουν επίσης απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και μέταλλα. Μεταξύ των τελευταίων, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ασβέστιο, καθώς η διατήρηση επαρκών επιπέδων ασβεστίου στον οργανισμό μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών όπως η οστεοπόρωση.

 

Πόσοι ξηροί καρποί μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

Όπως ήδη καταλάβατε, οι ξηροί καρποί θεωρούνται ωφέλιμοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά σε μέτριες ποσότητες. Μιλάμε για τροφές που ξεχωρίζουν για την υψηλή ενεργειακή τους αξία. Η υπέρβαση της κατανάλωσής τους λοιπόν θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα λόγω της λιπώδους μάζας.

Ένα τέτοιο «σενάριο» θα ήταν ακατάλληλο για το μωρό. Κι αυτό, διότι το υπερβολικό βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης, ο οποίος αργότερα θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη μεταβολική υγεία του παιδιού. Από αυτή την άποψη, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη μια ισορροπημένη διατροφή που σέβεται τις ενεργειακές ανάγκες χωρίς υπερβολές.

Μια χούφτα ξηροί καρποί την ημέρα, αρκούν.

 

Ποιοι είναι οι καλύτεροι ξηροί καρποί;

 

Η ποικιλία είναι το αλατοπίπερο της ζωής και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των ξηρών καρπών. Ωστόσο, μην ξεχνάτε να προτιμάτε τους μη αλατισμένους.

Είναι απαραίτητο να δοθεί προτεραιότητα στην κατανάλωση φυσικών ή καβουρδισμένων ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων. Έτσι, αποφεύγεται η αύξηση των θερμίδων που παρέχουν.

Λάβετε τέλος υπόψη ότι μιλάμε για πολύ ευέλικτα φαγητά σε γαστρονομικό επίπεδο. Μπορούν να καταναλωθούν μόνα τους, αλλά μπορούν να συνδυαστούν τέλεια με το γιαούρτι και τις σαλάτες.