Οι ορμόνες απελευθερώνονται σε όργανα που ονομάζονται ενδοκρινείς αδένες, κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι συνήθως μέσω της κυκλοφορίας του αίματος για να φτάσουν σε πολλά όργανα και να προκαλέσουν αλλαγές στη λειτουργία τους.

Για παράδειγμα, η υπόφυση απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη. Αυτός ο αδένας βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και φτάνει στον μυ της μήτρας για να προκαλέσει τις συσπάσεις που είναι τόσο χαρακτηριστικές κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η ωκυτοκίνη και τα οιστρογόνα είναι δυο παραδείγματα ζωτικών ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ποιες άλλες είναι εξίσου σημαντικές σε αυτή τη περίοδο και ποια η σημασία τους;

 

Διαβάστε επίσης: Ύπνος: Οι αλλαγές του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πώς να τις αντιμετωπίσετε

 

 

5 σημαντικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Όλες οι φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας για να επιτευχθεί η ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα της είναι συνέπεια ορμονικών αλλαγών. Οι ορμόνες που παίζουν κατά κύριο λόγο ρόλο στην εγκυμοσύνη είναι:

#1 Χοριακή γοναδοτροπίνη ή HCG

Η HCG είναι μια από τις πρώτες ορμόνες που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το ίδιο το έμβρυο την παράγει για να επιτρέψει την ανάπτυξη των γύρω δομών ώστε να αναπτυχθεί στη μήτρα.

Το δείγμα αίματος ή ούρων δείχνει τις αυξήσεις αυτής της ουσίας, γεγονός που καθιστά δυνατή τη «διάγνωση» της πρώιμης εγκυμοσύνης. Όταν τα επίπεδα είναι ασυνήθιστα υψηλά, είναι πιθανή η τροφοβλαστική νόσος της κύησης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές της υγείας της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#2 Προγεστερόνη

Η προγεστερόνη είναι μια από τις ορμόνες που εμφανίζεται και σε άλλες περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας. Στην πραγματικότητα, είναι σημαντική στον εμμηνορροϊκό κύκλο και, όταν πέφτουν οι συγκεντρώσεις της, εμφανίζεται η αποκόλληση του ενδομητρίου, η οποία παράγει την εμμηνορροϊκή ροή.

Πολλά όργανα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της, κυρίως όμως οι ωοθήκες και ο πλακούντας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, έχει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας για την πρόληψη της απόρριψης του εμβρύου.

#3 Οιστρογόνα

Τα οιστρογόνα είναι οι κατεξοχήν ορμόνες του φύλου. Εκτός εγκυμοσύνης, έχουν πολλαπλές λειτουργίες, αφού επηρεάζουν την επεξεργασία ορισμένων θρεπτικών συστατικών και την ανάπτυξη δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών.

Παράγονται επίσης από τον πλακούντα και ευνοούν την προσαρμογή της μήτρας και του κόλπου για την ανάπτυξη του μωρού και τον τοκετό. Ακριβώς όπως αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, τα οιστρογόνα είναι πιθανό να συμβάλλουν στις εναλλαγές της διάθεσης σε αυτό το στάδιο.

#4 Η ωκυτοκίνη

Η ωκυτοκίνη είναι μια από τις πιο γνωστές και σημαντικές ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτή η ορμόνη είναι όπως είπαμε υπεύθυνη για την τόνωση των συσπάσεων των μυών της μήτρας όταν είναι η ώρα του τοκετού.

#5 Προλακτίνη

Η προλακτίνη είναι επίσης αρκετά γνωστή και το όνομά της μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη λειτουργία της. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις της σχετίζονται με τη διέγερση των μαστικών αδένων για τη διευκόλυνση της παραγωγής μητρικού γάλακτος.

Αυτό συμβαίνει τις στιγμές πριν από τον τοκετό, με στόχο την παροχή επαρκών θρεπτικών συστατικών στα μωρά αμέσως μόλις γεννηθούν. Η παραγωγή της μπορεί να συνεχιστεί κατά το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης επίσης σε υψηλά επίπεδα

Η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα αντιθέτως «μπλοκάρουν» την απελευθέρωση του μητρικού γάλακτος.