Οι καλοί γονείς είναι οι παρόντες γονείς. Αυτό σημαίνει να απολαμβάνετε κάθε στιγμή με το παιδί σας. Να βάζετε στην άκρη το smartphone σας και να ζείτε με ενσυνειδητότητα. Όπως και οτιδήποτε αξίζει τον κόπο, χρειάζεται εξάσκηση. Πολλή εξάσκηση.

Η παρουσία είναι να εστιάζουμε στο τώρα, αντί να έχουμε την επίγνωσή μας σε κάτι στο μέλλον ή να ανησυχούμε για το παρελθόν. Είναι η εκπαίδευση του μυαλού μας να εστιάζει στο βάθος της στιγμής αντί να φεύγει για να πάει κάπου αλλού.

Διαβάστε επίσης: Βίντεο: Δίνουμε το παρών στη ζωή του παιδιού

Πολλοί γονείς παραπονιούνται ότι χάνουν τη στιγμή. Περιγράφουν την αίσθηση ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν εν ριπή οφθαλμού. Αυτό υποδηλώνει ότι δεν έχουν απολαύσει πλήρως τις στιγμές όταν συνέβαιναν. Ένα σημαντικό μειονέκτημα του να μην είμαστε παρόντες είναι ότι η ζωή μπορεί να μας προσπεράσει.

Το να παρατηρείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας μπορεί να είναι μια άγκυρα για να είστε παρόντες

Η ιδέα της επίγνωσης προέρχεται από τη βουδιστική πρακτική. Μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ από τον Jon KabatZinn της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Ο KabatZinn προσάρμοσε τις βουδιστικές αρχές της ενσυνειδητότητας στη δυτική ψυχολογία το 1979 και ονόμασε το πρόγραμμά του MindfulnessBased Stress Reduction επιστημονική ορολογία που είχε ως στόχο να απομακρύνει τη θεραπεία από τη θρησκευτική πρακτική.

Η ενσυνειδητότητα είναι πλέον ένας οικιακός όρος και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ποπψυχολογίας, με μελέτες να διαπιστώνουν ότι μειώνει το άγχος, ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνει την αυτοεκτίμηση.

Το κόλπο είναι να μάθετε πώς να το κάνετε ως γονείς επειδή οι αυστηρές απαιτήσεις της γονικής μέριμνας κάθε άλλο παρά στοχαστικές. Η έλλειψη ύπνου και οι υποχρεώσεις της καθημερινότητας καθιστούν το διαλογισμό μια μη ρεαλιστική πρακτική.

Μπορείτε να ξεκινήσετε εστιάζοντας στην αναπνοή σας, η οποία μπορεί από μόνη της να μειώσει το στρες, να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσει στον συναισθηματικό έλεγχο. Αυτό θα διευκολύνει την προσοχή σε άλλες εσωτερικές ενδείξεις.

ο σώμα βρίσκεται πάντα στη στιγμή. Το να παρατηρείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας μπορεί να αποτελέσει μια άγκυρα για να είστε παρόντες. Για τους πολυάσχολους γονείς που δεν μπορούν να βρουν χρόνο ούτε για να αναπνεύσουν προσεκτικά, πόσο μάλλον για να εντάξουν τη γιόγκα στο καθημερινό τους πρόγραμμα, υπάρχει μια πιο γρήγορη λύση.

Βάλτε στην άκρη το smartphone σας, παρατηρήστε τι κάνουν τα παιδιά σας και δώστε τους συγκεκριμένη ανατροφοδότηση. Παρατηρήστε τι κάνουν τα παιδιά και ασχοληθείτε μαζί τους αντί να έχετετο σώμα σας εκεί αλλά το μυαλό σας αλλού.