Λίγες μαμάδες και λίγοι μπαμπάδες μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό να πειράξουν την τρυφερή κοιλίτσα του μωρού τους. Άλλωστε, θα έχετε διαπιστώσει πως το γαργαλητό και τα φιλιά σας σε αυτήν την περιοχή, προκαλούν στο μωρό σας γέλιο που δεν μπορεί παρά μεταδοτικό να είναι.

Αυτά τα κλασικά παιχνίδια μεταξύ γονιών και μωρού είναι κάτι περισσότερο από απλές, καθημερινές κινήσεις και σήμερα θα μάθουμε το γιατί…

 

 

Διαβάστε επίσης: Φρούτα: Ποια να επιλέξω τώρα που το μωρό μου έγινε 6 μηνών;

 

 

Τα απίστευτα οφέλη του να πειράζουμε την κοιλίτσα του μωρού μας

Απελευθέρωση ωκυτοκίνης

Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που συνδέεται με τη στοργή, τη φροντίδα και την τρυφερότητα. Παίζει βασικό ρόλο στο δεσμό που δημιουργούμε με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Όσο πιο θετική σωματική επαφή μοιραζόμαστε, τόσο περισσότερη ωκυτοκίνη απελευθερώνουμε. Επιπλέον, με το γαργαλητό και τα φιλιά, το μωρό σας απελευθερώνει μια καλή «δόση» ενδορφινών – των ορμονών που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ευεξία.

Δημιουργία κοινωνικών και συναισθηματικών δεσμών- Συναισθηματική ευημερία

Για να μας κάνει το γαργαλητό να γελάμε και να είναι ευχάριστο, πρέπει αρχικά να προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από κάποιον που αγαπάμε. Έτσι, καλλιεργείται η ασφάλεια και ενισχύονται οι κοινωνικοί και συναισθηματικοί δεσμοί των ατόμων που συμβιώνουν στο ίδιο περιβάλλον.

Τα φιλιά στο λαιμό, στην κοιλιά και τα πόδια του μωρού σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε με το μωρό σας. Είναι γνωστό πως το «δέσιμο» αυτό είναι κάτι που όλα τα μωρά χρειάζονται για να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν ευτυχισμένα. Η θετική σωματική επαφή που βασίζεται στην επαφή δέρμα με δέρμα είναι «τροφή» για τη συναισθηματική υγεία του μωρού σας.

Φροντίζοντας για τη συναισθηματική ευημερία του μωρού σας, βάζετε τα θεμέλια για να νιώθει ότι το αγαπούν και το σέβονται.

Τα χάδια και τα φιλιά σας είναι επίσης ένας τρόπος να βοηθήσετε το μωρό σας να ελέγξει και να διαχειριστεί τη δυσαρέσκειά του και τη γκρίνια του.

Φυσικά, το κάθε μωρό είναι διαφορετικό…

Κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι ότι το γαργαλητό και το πείραγμα έχουν πάντα ένα όριο. Εάν ενοχλεί το μωρό σας, επιβάλλεται να το σταματήσετε.

Να θυμάστε ότι ο σεβασμός στο σώμα του μωρού σας και τα όρια που επιβάλλει είναι ένας τρόπος να του μάθετε να απαιτεί σεβασμό για το σώμα του στο μέλλον.

Πρέπει να είμαστε λοιπόν σε κάθε περίπτωση προσεκτικοί και να θυμόμαστε ότι τα πειράγματα είναι καλό να είναι σύντομα και στα σωστά σημεία (κοιλίτσα, στήθος, πατουσάκια).

Εάν το μωρό σας, όπως η πλειοψηφία των μωρών, το απολαμβάνει, απολαύστε το κι εσείς με το σωστό τρόπο αφού έτσι κι αλλιώς θα έρθει η μέρα που θα σας πει ότι… είναι πια πολύ μεγάλο για τέτοια πράγματα.