Γνωρίζατε ότι περίπου το 20 με 40 τοις εκατό των εγκύων έχουν ανεπαρκείς τιμές σε βιταμίνη D; Αυτό μερικές φορές μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα τόσο για τη μητέρα όσο και για τη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Κι αυτό διότι η εν λόγω βιταμίνη συμμετέχει στη σωστή εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Τι ακριβώς σημαίνει η ανεπάρκειά της για την υγεία μαμάς- μωρού;

 

 

Διαβάστε επίσης: Τοκετός: Οι ασκήσεις που θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα προετοιμασμένες

 

 

 

Βιταμίνη D και υγεία των γυναικών

 

 

Η «βιταμίνη του ήλιου» παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας όταν το σώμα μας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Προσλαμβάνεται όμως επίσης από τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά, όπως οι κρόκοι των αυγών, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα λιπαρά ψάρια.

Μία από τις λειτουργίες της είναι να προάγει την εντερική απορρόφηση ασβεστίου για την ενίσχυση των οστών. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη διατήρηση της ακεραιότητας του εντερικού τοιχώματος και για την ενεργοποίηση των αμυντικών κυττάρων για την καταπολέμηση λοιμώξεων. Ακόμα, διεγείρει την έκκριση αντιφλεγμονωδών ουσιών.

Μεταξύ των βασικών προβλημάτων που προκαλούνται από τις ανεπάρκειες της βιταμίνης D είναι οι δυσκολίες του να μείνει μια γυναίκα έγκυος και ο κίνδυνος αποβολών. Κάτι που η έρευνα δεν έχει ακόμη καταδείξει είναι η επιρροή της στην ποιότητα των ωαρίων και του σπέρματος.

 

 

Έλλειψη βιταμίνης D και εγκυμοσύνη: Οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι

 

 

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D εμφανίζεται συνήθως από την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης με τη μορφή υψηλής αρτηριακής πίεσης, ξαφνική αύξηση βάρους, κατακράτηση υγρών και πρήξιμο των ποδιών.

Η έλλειψή της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης:

 

 

Διαβήτη κύησης

 

 

Αυτός ο τύπος διαβήτη πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι οι γιατροί συνήθως τον διαγιγνώσκουν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συνεπάγεται αύξηση της γλυκόζης του αίματος λόγω έλλειψης ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Και, παρόλο που υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου, φαίνεται ότι τα ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατά 39%.

Όταν οι έγκυες γυναίκες διατηρούν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D, υπάρχει μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της γλυκόζης του αίματος και των τιμών ινσουλίνης. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώνεται σημαντικά, αν και οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τους μηχανισμούς που εμπλέκονται. Ωστόσο, υποψιάζονται ότι το ασβέστιο έχει κάποια σχέση με αυτό.

 

 

Άλλες επιπλοκές

 

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε καισαρική τομή λόγω των προβλημάτων στη συστολή των μυών της μήτρας που μπορεί να προκύψουν. Μια ανεπάρκεια διευκολύνει επίσης την επανεμφάνιση της βακτηριακής κολπίτιδας και τον πρόωρο τοκετό. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα και απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Επιπλέον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα σωστά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνιση επιλόχειας κατάθλιψης. Αυτό οφείλεται στη συμμετοχή της συγκεκριμένης βιταμίνης στην προστασία των νευρώνων από την οξείδωση και στη σύνθεση της ντοπαμίνης, η οποία ρυθμίζει τη διάθεση.

Όσο για τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, τείνουν να υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του αναπνευστικού κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους.

 

 

Συμπερασματικά

 

 

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη σε κάθε στάδιο της ζωής και ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Διατηρώντας την σε καλά επίπεδα, μπορεί να αποφευχθούν επιπλοκές πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Παρόλο που συνιστάται η έκθεση στο ηλιακό φως για τουλάχιστον 15-20 λεπτά την ημέρα, αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό. Επομένως, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό σχετικά με τη δοσολογία και τυχόν συμπληρώματα. Επιπλέον, συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά όπως το παρθένο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα.