Οι αξίες που διέπουν κάθε οικογένεια αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της υγείας και της ευημερίας των μελών της. Ποιες είναι καλό ως γονείς πρώτα να υιοθετήσουμε και κατ’ επέκταση να ενθαρρύνουμε αν θέλουμε να μεγαλώσουμε πραγματικά «γερά» παιδιά;

 

 

Διαβάστε επίσης: Εφηβεία: Πώς επηρεάζει τη σχέση του παιδιού με τους γονείς

 

Οι 9 αξίες κάθε ευτυχισμένης οικογένειας

 

#1 Σεβασμός

 

 

Το να σέβεσαι τους άλλους σημαίνει να εκτιμάς και να αναγνωρίζεις τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις προτιμήσεις του. Σημαίνει επίσης κοινή λήψη αποφάσεων στο σπίτι.

Για να μας σέβονται, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε αυτή την αξία στους άλλους και στον εαυτό μας σε όλους τους τομείς.

 

 

#2 Γενναιοδωρία

 

 

Γενναιοδωρία σημαίνει προσφορά. Μέσω αυτής, είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε τι χρειάζονται οι άνθρωποι γύρω μας και να… φορέσουμε έστω για λίγο τα δικά τους παπούτσια.

Το να είμαστε γενναιόδωροι δε σημαίνει να προσφέρουμε υλικά αγαθά, αλλά να δίνουμε αγάπη, προσοχή και χρόνο.

 

 

#3 Υπευθυνότητα

 

 

Όσο πιο γρήγορα αρχίσουμε να διδάσκουμε στα παιδιά την υπευθυνότητα, τόσο το καλύτερο. Για παράδειγμα, μπορούμε να τα ενθαρρύνουμε να μαζεύουν τα παιχνίδια τους ή να ταΐζουν το σκύλο όταν χρειάζεται.

Αργότερα, πιθανότατα δε θα χρειαστεί κανείς να τα παροτρύνει να επιστρέψουν έγκαιρα στο σπίτι ή, ακόμα πιο μετά, να είναι στην ώρα τους στη δουλειά.

 

 

#4 Ενσυναίσθηση

 

 

Η ενσυναίσθηση είναι άλλη μία αξία που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Είναι σημαντικό να ξέρουμε πώς να μπαίνουμε, όπως είπαμε, στη θέση των άλλων. Αν καταφέρουμε να την διδάξουμε στα παιδιά μας, τότε ίσως καταφέρουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά συνολικά όλοι ως κοινωνία.

 

 

#5 Ειλικρίνεια

 

 

Η ειλικρίνεια είναι μια αξία που μας επιτρέπει να χτίζουμε βαθιές σχέσεις με διάρκεια στο χρόνο. Για να την καλλιεργήσουμε στα παιδιά μας, πρέπει να είμαστε κατανοητοί και να σεβόμαστε αυτά που μας λένε, ακόμα κι αν πρόκειται για αρνητικές ενέργειες. Αν θυμώνουμε με διάφορες αποκαλύψεις, είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να κλειστούν στον εαυτό τους και την επόμενη φορά να μην μας πουν τίποτα. Άρα, να μην είναι ειλικρινή μαζί μας.

 

 

#6 Υπομονή

 

 

Η υπομονή είναι άλλη μια βασική αρετή. Εάν μάθουμε στα παιδιά μας από μικρή ηλικία να περιμένουν και να αποφεύγουν την απαίτηση, θα είναι σε θέση να ελέγχουν περισσότερο τις παρορμήσεις τους. Έτσι, θα είναι πιο υπομονετικά απέναντι σε όσα μπορεί να προκύψουν στην πορεία τους στη ζωή.

 

 

#7 Ανεκτικότητα

 

 

Είναι σημαντικό οι γονείς να δείχνουν σεβασμό και να είναι ανεκτικοί με όλους τους ανθρώπους, παρά τις ενδεχόμενες διαφορές τους. Κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ενσταλάξουμε αυτή την αξία στα παιδιά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά μας και ότι ό,τι κάνουμε εμείς είναι θεμελιώδες για τη μάθησή τους.

 

 

#8 Προσπάθεια

 

 

Στις μέρες μας, είναι σημαντικό να μεταδίδεται η αξία της προσπάθειας. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται συνειδητό στα παιδιά πως δεν γίνεται να αποκτούν πράγματα άμεσα και μάλιστα χωρίς να έχουν εργαστεί για αυτά.

 

 

#9 Δέσμευση

 

 

Ο λόγος μας μέσα στην οικογένεια πρέπει να είναι… συμβόλαιο. Η δέσμευση σχετίζεται με την υπευθυνότητα και την ωριμότητα και φυσικά κάθε παιδί μπορεί να την αποκτήσει σταδιακά. Επομένως, είναι σημαντικό ως γονείς, όταν δεσμευόμαστε για κάτι, να κρατάμε το λόγο μας και να το εκπληρώνουμε.