Μπορούμε ως ενήλικες να διδαχθούμε αξίες από τα έφηβα παιδιά μας που συχνά μας «ταλαιπωρούν» ποικιλοτρόπως;

Όσες προκαταλήψεις κι αν έχουμε όσον αφορά την εφηβεία, αρκεί να είμαστε «ανοιχτοί» απέναντι στα παιδιά για να συνειδητοποιήσουμε πως πράγματι. Αν τα ακούμε και τα παρατηρούμε, έχουμε πολλά σπουδαία μαθήματα να πάρουμε.

Οι αξίες των εφήβων

Είναι προφανές ότι για τα έφηβα παιδιά μας, δεν είναι όλα και τόσο… σημαντικά. Ωστόσο, έχουν ορισμένες αξίες που διέπουν κάποιες πτυχές της ζωής τους και μπορούν να αποδειχθούν σημαντικές και για εμάς.

#1 Η αξία της φιλίας

Η φιλία κατά την εφηβεία είναι πολύ σημαντική. Πολλοί ενήλικες πιθανώς εξακολουθούν να έχουν φιλίες από εκείνη την εποχή ή να τις θυμούνται με στοργή.

Δεν θα έκανε καλό και σε εμάς να εκτιμάμε τις φιλίες μας όπως τους αξίζει και να δίνουμε στα αγαπημένα μας πρόσωπα τη σημασία που τους αναλογεί;

#2 Οι έφηβοι είναι αυθεντικοί

Μια άλλη θαυμαστή αξία των εφήβων είναι η αυθεντικότητα. Αν και είναι αλήθεια ότι πολλοί έφηβοι δυσκολεύονται να δείξουν τον εαυτό τους όπως πραγματικά είναι, ακόμη περισσότεροι ζουν πλέον πιστοί στις πεποιθήσεις τους, ανεξάρτητα από τα πιστεύω των άλλων ανθρώπων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα παιδιά σταδιακά ανησυχούν όλο και λιγότερο για το τι θα πει «ο κόσμος».  Τι καλά που θα ήταν κι εμείς ως ενήλικες να είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας και τους άλλους…

#3 Είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι

Η ελευθερία αποτελεί μια αδιάκοπη αναζήτηση των εφήβων. Για εκείνους, είναι πολύ σημαντικό να κατακτούν σταδιακά την ανεξαρτησία τους και την ατομικότητά τους. Ένας έφηβος θέλει να κάνει πράγματα μόνος του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει εμπόδια για τα οποία δεν είναι εκατό τοις εκατό προετοιμασμένος.

Ανυπομονώντας να εξερευνήσουν τον κόσμο, οι έφηβοι αναζητούν το δικό τους προσωπικό χώρο, απαλλαγμένοι από κοινωνικές εντολές και απαιτήσεις. Ταυτόχρονα, αυτή η αυξανόμενη αυτονομία ενισχύει το αίσθημα ευθύνης, καθώς συνεπάγεται την έναρξη λήψης αποφάσεων και ανάληψης καθηκόντων.

#4 Ζουν τη στιγμή- Αφήνονται στη διασκέδαση

Στους έφηβους όχι μόνο αρέσει να διασκεδάζουν, αλλά επενδύουν πολύ χρόνο και ενέργεια στο να περάσουν καλά. Η ευημερία είναι μία από τις προτεραιότητές τους. Ως εκ τούτου, θέλουν να βγουν με φίλους και να ασχοληθούν με καινοτόμες και συναρπαστικές δραστηριότητες. Το να γελάνε δυνατά και μέχρι δακρύων δεν είναι πρόβλημα για αυτούς. Αντίθετα. Είναι μάλλον το ζητούμενο.

Όσο κι αν μεγαλώνοντας ο ελεύθερος χρόνος μειώνεται και οι ευθύνες πολλαπλασιάζονται, η ευχαρίστηση και η διασκέδαση θα πρέπει να παραμένουν αδιαπραγμάτευτες «αξίες» και για εμάς για το καλό της συνολικής μας υγείας και ευεξίας.

#5 Ενδιαφέρονται για το περιβάλλον

Είναι σαφές ότι οι επαναστατικοί αγώνες ξεκινούν από τη νεολαία. Σε αντίθεση με ό,τι θα περίμεναν πολλοί, οι έφηβοι είναι τις πιο πολλές φορές εκείνοι που προωθούν την οικολογική συνείδηση στον ενήλικο πληθυσμό, διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο .

Είναι ωφέλιμο επομένως να ακούμε τις εκκλήσεις τους και να εμπλακούμε κι εμάς ενεργά σε ό,τι αφορά την υπέρτατη αξία του σεβασμού για το περιβάλλον.

#6 Ενσυναίσθηση

Το πάθος των εφήβων και η αφοσίωσή τους στην «κοινότητα» εντείνει το αίσθημα αλληλεγγύης. Ένας έφηβος τείνει να ευαισθητοποιείται περισσότερο κι από έναν ενήλικα σε ευάλωτες καταστάσεις που βιώνουν άλλοι.

Επιπλέον, πολλοί έφηβοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν σε διάφορα ζητήματα των γύρω τους ανιδιοτελώς.

*Εν κατακλείδι

Ένας έφηβος είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιδί με ακμή και συναισθηματικές συγκρούσεις. Το γεγονός ότι έχει όλη τη ζωή μπροστά του, τον κάνει ονειροπόλο. Η εφηβεία είναι ένα «πλούσιο» στάδιο που παρέχει σε εκείνον μα και σε εμάς, πολλές ευκαιρίες για μάθηση και ανάπτυξη.

Ως ενήλικες, θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε, να ενστερνιστούμε και να υιοθετήσουμε πολλές από τις αξίες που έχουν τα έφηβα παιδιά μας και που κι εμείς κάποτε είχαμε, μα μάλλον έχουμε ξεχάσει…