Εάν έχετε το προνόμιο να είστε νονός ή νονά, ήδη θα έχετε καταλάβει πως ο ρόλος σας αφορά κάτι πολύ περισσότερο από τα δώρα τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα. Είναι, χωρίς αμφιβολία, ένας ρόλος ζωής που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και που προσφέρει ως αντάλλαγμα πολλή αγάπη και τρυφερότητα.

Τι συνεπάγεται το να είσαι νονά- Οι 4 «γλυκιές» υποχρεώσεις

#1  Να είστε ενεργοί στη ζωή του παιδιού

 

 

Διαβάστε επίσης: «Στυλ» ανατροφής: Εσείς, τι είδους μπαμπάς είστε;

 

 

Δεν αρκεί να βλέπετε το βαφτιστήρι σας κάθε Πάσχα ή ακόμη χειρότερα να το έχετε δει μονάχα στη… βάπτισή του. Είναι σημαντικό ως νονός- νονά να είστε παρόντες για εκείνο. Αν όχι συνέχεια, σίγουρα στα γενέθλιά του και σε σημαντικές σχολικές εκδηλώσεις. Μην ξεχνάτε ότι οι πιο κοντινοί άνθρωποι στη ζωή των παιδιών, έχουν πάντα ένα πολύ ξεχωριστό μέρος στην καρδιά τους και στις αναμνήσεις τους μεγαλώνοντας. Γιατί να χάσετε λοιπόν αυτήν την ευκαιρία;

 

 

#2 Δίνετε το καλό παράδειγμα

 

 

Αναπόφευκτα, εφόσον έχετε αναπτύξει μια στενή σχέση με το βαφτιστήρι σας, θα είστε πρότυπο για εκείνο. Επομένως, θα πρέπει να πάρετε το ρόλο σας στα σοβαρά και να προσπαθήσετε να ενσταλάξετε στο παιδί με τη συμπεριφορά σας αξίες ζωής, όπως για παράδειγμα το σεβασμό και την ενσυναίσθηση.

 

 

#3 Να ενδιαφέρεστε για την εκπαίδευσή του

 

 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον όρο εκπαίδευση συνολικά. Υπάρχει η σχολική εκπαίδευση, αλλά και η εκπαίδευση σε πνευματικό και ηθικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ποια κατεύθυνση έχουν επιλέξει ως προς την εκπαίδευση του παιδιού τους οι γονείς, ποιες αξίες επιθυμούν να εμφυσήσουν και να εμπλακείτε με θετικό τρόπο, λειτουργώντας ναι μεν συμπληρωματικά, αλλά σίγουρα δραστικά.

 

 

#4 Αγαπώντας το παιδί άνευ όρων

 

 

Κάθε νονά- νονός οφείλει να είναι μέρος της ζωής του παιδιού που αναλαμβάνει να βαφτίσει και να το αγαπά για αυτό που είναι και όχι για αυτό που θα ήθελε να είναι. Ένα παιδί που νιώθει ότι το αγαπούν άνευ όρων, μεγαλώνει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ποικίλες ωφέλιμες ικανότητες- δεξιότητες. Επιπλέον, ο δεσμός μεταξύ νονού- παιδιού με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται και τα συναισθήματα καταλήγουν να είναι αμφίδρομα.

 

 

*Πριν αναλάβετε να γίνετε νονοί

 

 

Πρέπει να αποφασίσετε σε ποιο βαθμό είστε διατεθειμένοι να εμπλακείτε στη ζωή του παιδιού και να σκεφτείτε το πώς μπορείτε να το κάνετε. Εάν νιώθετε πως είναι ένας ρόλος που δεν μπορείτε να φέρετε εις πέρας, είναι προτιμότερο να μην τον αναλάβετε διότι όσο περίεργο κι αν ακούγεται η απουσία του νονού μπορεί να είναι μια «πληγή» για το παιδί που δύσκολα κλείνει.