Διακοσμούν και το δικό σας τραπεζάκι του σαλονιού περισσότεροι από 80 πλαστικοί δεινόσαυροι, όλοι στραμμένοι προς την ίδια κατεύθυνση, σαν να κάνουν παρέλαση; Λέει είναι εκεί ο Τρικεράτοπας, όλες οι παραλαγές του Τυραννόσαυρου Ρεξ και μια «μαμά» Στεγόσαυρος.

Ίσως το παιδί σας κάθε βράδυ να ζητάει να του δείξετε φωτογραφίες του Στυρακόσαυρου «επειδή έχει μεγάλα κέρατα για να πολεμούν σαν ελάφια» ή κάποια στιγμή ανέφερε ότι «ο Αρχαιοπτέρυξ ήταν το πρώτο πουλί», κάτι που δεν περιμένεις να ακούσεις από κάποιον που δεν βγαίνει από το σπίτι χωρίς το λούτρινο αρκουδάκι του.

Μην ανησυχείτε. Η βιβλιογραφία της ψυχολογίας αναφέρει τους δεινόσαυρους ως ένα από τα πιο τυπικά παιδικά ειδικά ενδιαφέροντα, μαζί με τα αυτοκίνητα, τα τρένα και τη μεταμφίεση. Μπορεί να πιάνετε τον εαυτό σας να ψάχνει στο google «γιατί το παιδί μου ενδιαφέρεται για τους δεινόσαυρους;».

Διαβάστε επίσης: Τρενάκια και αυτοκινητάκια: Γιατί τα λατρεύουν τα παιδιά;

Η παράξενη γοητεία των δεινοσαύρων στα μικρά παιδιά

Τα αποτελέσματα της αναζήτησης πιθανότατα μιλούν για πράγματα όπως ο ρόλος των ειδικών ενδιαφερόντων στην παιδική γνωστική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα γύρω στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Οι δεινόσαυροι δίνονται ως παράδειγμα εννοιολογικού ενδιαφέροντος. Συνδέεται ιδιαίτερα με την ικανότητα συστηματικής σκέψης για ένα θέμα. Άλλοι επισημαίνουν τον ρόλο του φανταστικού παιχνιδιού στην ανάπτυξη του εαυτού. Η εποχή των δεινοσαύρων παρέχει άφθονο υλικό γύρω από το οποίο μπορεί να οικοδομηθεί ο προσωπικός φανταστικός κόσμος κάθε παιδιού.

Τα παιδιά αναπτύσσουν ειδικά ενδιαφέροντα ως μέρος της γνωστικής τους ανάπτυξης. Και οι δεινόσαυροι αποτελούν ένα καλό υποψήφιο ειδικό ενδιαφέρον. Το θέμα παρέχει ένα πλούσιο περιεχόμενο από το οποίο τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν στοιχεία στο φανταστικό παιχνίδι.

Κι αν το σκεφτείτε, οι δεινόσαυροι είναι πιο φανταστικοί από οποιουσδήποτε δράκους ή μονόκερους ή θαλάσσια τέρατα που επινόησαν οι άνθρωποι σε μύθους και θρύλους… Οι δεινόσαυροι ήταν αληθινοί!

Η γοητεία των δεινοσαύρων μπορεί να έγκειται σε αυτό που αντιπροσωπεύουν στα μικρά παιδιά. Δηλαδή τη δύναμη, τον μυστικισμό και τη μοναδικότητα. Και όπως τόσο σοφά επισημαίνουν τα παιδιά, μας αρέσουν οι δεινόσαυροι επειδή είναι μεγάλοι – μεγαλύτεροι από εμάς και από τα πράγματα γύρω μας.