Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά το παλιό ρητό ότι χρειάζεται ένα χωριό για να μεγαλώσεις ένα παιδί είναι απολύτως αληθινό. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι θείοι και οι θείες και οι φίλοι μπορούν όλοι να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή ενός μωρού.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον υποστήριξη στη ζωή του παιδιού σας είναι μέσω ενός νονού.

Η σχέση που έχουν οι νονοί με το βαφτιστήρι τους διαφέρει από οικογένεια σε οικογένεια. Τελικά, αυτό σημαίνει ότι εναπόκειται σε εσάς και στους νονούς που θα επιλέξετε για το παιδί σας να αποφασίσετε σε ποιο βαθμό θα συμμετέχουν στη ζωή του μωρού σας.

Διαβάστε επίσης: Θεία-θείος και παιδί: Μια πολύτιμη σχέση ζωής

Ωστόσο, το να ζητήσετε από κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο να γίνει νονά ή νονός του παιδιού σας δεν είναι απλώς μια τιμή – είναι και μια μεγάλη ευθύνη. Οπότε είναι μια επιλογή που πρέπει να γίνει με προσεκτική σκέψη.

Επιλέξτε από κοινού

Ως γονείς, είναι σημαντικό να όταν επιλέγετε τους πνευματικούς γονείς του παιδιού σας, να είναι ένα άτομο το οποίο εμπιστεύστε και οι δύο. Το πιο σημαντικό είναι να διαλέξετε ανθρώπους που θα αποτελέσουν μια υποστηρικτική ομάδα για εσάς και το παιδί σας.

Από πολλές απόψεις, οι νονοί θα είναι το σύγχρονο ισοδύναμο του «χωριού» του παιδιού σας. Αν επιλέξετε με σύνεση, θα δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερο σύστημα υποστήριξης για το μωρό σας που θα διαρκέσει μια ζωή.

Αν η δική σας σχέση με τη νονά ή το νονό του παιδιού είναι ουσιαστική και χαρακτηρίζεται από αμοιβαία εκτίμηση, τότε πιθανότατα, το ίδιο ουσιαστική θα είναι και η σχέση του με το βαφτιστήρι.

Κάθε γονιός πρέπει να σκεφτεί γιατί θέλει να επιλέξει κάποιον ως νονά ή νονό και τι είναι μοναδικό σε αυτό το άτομο που μπορεί να μεταφερθεί στο παιδί του, όπως η δημιουργική σκέψη. Ένας άλλος παράγοντας που ίσως θα θέλατε να λάβετε υπόψη είναι το πόσο συχνές επαφές έχετε με αυτό το άτομο και κατά πόσο θα είναι διαθέσιμο όταν παραστεί κάποια ανάγκη.

Στην ουσία, θέλετε κάποιον που θα είναι εξίσου ικανός στο να βγάζει το μικρό σας βόλτα όταν πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και να του δίνει έναν ώμο για να κλάψει όταν βιώνει την πρώτη του απογοήτευση ως έφηβος.

Οικογένεια ή φίλοι;

Είναι φυσιολογικό να σκεφτείτε ότι ένας συγγενής θα είναι πάντα δίπλα σας, οπότε γιατί να μην είναι και επίσημα ο πνευματικός γονιός του παιδιού. Είναι επίσης λογικό να σκεφτείτε ότι εφόσον είναι μέλος της οικογένειας, θα είναι ούτως ή άλλως στη ζωή του παιδιού.

Οπότε γιατί να μη ζητήσετε από κάποια φίλη ή φίλο να γίνει νονά ή νονός και να διευρύνετε την οικογένειά σας; Μερικές φορές, πράγματι, οι φίλοι μας είναι η οικογένεια που επιλέγουμε. Όμως θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι αυτή η φιλία θα είναι για πάντα.

Aυτή είναι μια πολύ προσωπική και σημαντική απόφαση, οπότε μην αισθάνεστε πιεσμένοι να επιλέξετε κάποιον μόνο και μόνο επειδή νομίζετε ότι μπορεί να αναστατωθεί αν δεν τον επιλέξετε.