Τα παιδιά περνούν περισσότερο εξωσχολικό χρόνο με τα αδέλφια τους απ’ ό,τι με οποιονδήποτε άλλον, συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των φίλων. Συνήθως μοιράζονται τη μακροβιότερη σχέση κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Από τις πρώτες κοινές τους ημέρες, τα αδέλφια ασκούν βαθιά επιρροή το ένα στην υγιή ανάπτυξη και ευημερία του άλλου. Ωστόσο, οι ανθρώπινες σχέσεις είναι περίπλοκες και η διατήρηση μιας δια βίου σχέσης μπορεί να αποτελεί πρόκληση.

Ιδίως όμως μεταξύ αδελφών, αξίζει η επένδυση κι ας προκύπτουν συχνά συγκρούσεις. Άλλωστε, οι επιστήμονες λένε ότι η δύναμη των δεσμών με τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους είναι αυτό που κάνει την ίδια τη ζωή ικανοποιητική και ουσιαστική.

Διαβάστε επίσης: Τσακωμοί ανάμεσα στα αδέλφια; Τοτε πρέπει να παρέμβετε

Η καλή ζωή δεν είναι ένας προορισμός, είναι το ίδιο το μονοπάτι και οι άνθρωποι που το περπατούν μαζί μας. Ως γονείς, θέτετε τις βάσεις για τις αδελφικές σχέσεις και μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να χτίσουν ισχυρούς δεσμούς.

Τι λένε οι έρευνες

  • Οι έφηβοι που θεωρούσαν ότι τα αδέλφια τους επικύρωναν τις πεποιθήσεις και τα συναισθήματά τους ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης.
  • Η αδελφική υποστήριξη και η ισχυρή αδελφική σχέση συσχετίζονται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις.
  • Για τα παιδιά που ζουν σε δυσμενείς οικογενειακές συνθήκες, η σταθερή παρουσία ενός συναισθηματικά σταθερού ατόμου, όπως ένα μεγαλύτερο αδελφάκι, βελτιώνει τις πιθανότητές τους να γίνουν καλά προσαρμοσμένοι ενήλικες.
  • Η αδελφική υποστήριξη και η εγγύτητα συσχετίστηκαν με μειωμένα επίπεδα μοναξιάς και κατάθλιψης, καθώς και με μεγαλύτερη ικανοποίηση αργότερα στη ζωή.

Τι να κάνετε ως γονείς

  • Μην συγκρίνετε το ένα παιδί με το άλλο και μην παίρνετε θέση όταν διαφωνούν. Αντ’ αυτού, βοηθήστε τα παιδιά να βρουν μια λύση που να είναι αποδεκτή και από τους δύο.
  • Προσέξτε να μην ευνοείτε το ένα παιδί έναντι του άλλου. Η ευνοιοκρατία δημιουργεί ανταγωνισμό και συγκρούσεις.
  • Καθοδηγήστε τα μικρά παιδιά στο πώς να τα πηγαίνουν καλά. Βοηθήστε τα να αναπτύξουν τις δεξιότητες διαχείρισης των συγκρούσεων. Όταν υπάρχει διαφωνία, διδάξτε τα να εκφράζουν τις απόψεις τους, ενώ παράλληλα εργάζονται ενεργά για την επίλυση του προβλήματος.
  • Δημιουργήστε ευκαιρίες για τα αδέλφια να καλλιεργήσουν μια στενή σχέση μέσα από κοινές οικογενειακές δραστηριότητες.
  • Επιβραβεύστε τα αδέλφια όταν τα πάνε καλά. Αυτό δείχνει στα παιδιά ότι οι γονείς τους εκτιμούν μια αρμονική σχέση.
  • Προωθήστε τις στενές σχέσεις με τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είχαν τουλάχιστον μία θετική φιλική σχέση πριν από τη γέννηση ενός αδελφού ή αδελφής είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν θετική σχέση με τον νέο τους αδελφό ή αδελφή.